Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θα... απογοητευτούν όσοι προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων - Η προειδοποίηση από τον γκουρού της Wall Street για τη Fed

Θα... απογοητευτούν όσοι προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων - Η προειδοποίηση από τον γκουρού της Wall Street για τη Fed
O Grant αναμένει ότι η Fed θα καθυστερήσει τις μειώσεις επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Προς απογοήτευση όσων έχουν αρχίσει να… βλέπουν μειώσεις από τη Fed, ο γκουρού της Wall Street, Jim Grant, προειδοποιεί πως το μόνο πράγμα που δεν θέλει η Fed είναι να στείλει λάθος μήνυμα.
Ειδικότερα, ο Grant αναμένει από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, να είναι προσεκτικός καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το επίπεδο-στόχο της κεντρικής τράπεζας. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος Powell εξακολουθεί να είναι απογοητευμένος από την αποτυχία της Fed να εντοπίσει την άνοδο του πληθωρισμού που ξεκίνησε το 2020 και το '21, και το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να κηρύξει μια προκαταρκτική και πρόωρη νίκη», είπε ο Grant μιλώντας στο Fox Business Network.
Το 2021, η Fed χαρακτήρισε τον υψηλό πληθωρισμό ως «παροδικό», αλλά οι αυξήσεις των τιμών συνεχίστηκαν και έφθασαν στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών του 9,1% τον Ιούνιο του 2022 προτού υποχωρήσουν.
«Ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός», είπε ο Grant και συνέχισε «είναι μόνιμος υπό την έννοια ότι ποτέ δεν ανακτάς την αγοραστική δύναμη που έχεις χάσει λόγω του πληθωρισμού».
Για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, η Fed αύξησε τα επιτόκια 11 φορές από τον Μάρτιο του 2022 για να περιορίσει τις δαπάνες και να ελέγξει τις αυξήσεις των τιμών. Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια από τον Ιούλιο.
Ο Grant δεν είπε πότε αναμένει η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αλλά είπε ότι η κίνηση θα είναι πιθανότατα σταδιακή και «αργότερα από ό,τι ελπίζει η αγορά», καθώς επιμένει στην προσπάθεια να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην περιοχή του στόχου 2%.
Τουλάχιστον μία τράπεζα -η ING- αναμένει από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους. Εν τω μεταξύ, η ελβετική τράπεζα UBS αναμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 275 μονάδες βάσης, ή 2,75% ποσοστιαίες μονάδες, το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης