Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από το κακό στο χειρότερο - Πλήρως απαισιόδοξη η JP Morgan - Ό,τι και να επιλέξουν οι επενδυτές το 2024 θα... χάσουν

Από το κακό στο χειρότερο - Πλήρως απαισιόδοξη η JP Morgan - Ό,τι και να επιλέξουν οι επενδυτές το 2024 θα... χάσουν
Οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν μετρητά ή ομόλογα αντί για μετοχές
Ως μία κατάσταση "lose-lose" (απώλειας-απώλειας) περιγράφει τις προοπτικές για τους επενδυτές μετοχών των ΗΠΑ το επόμενο έτος, ο Marko Kolanovic, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της JPMorgan.
Ο Kolanovic προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ανοδική τους πορεία χωρίς σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες – και δεν το αναμένει αυτό εκτός εάν οι αγορές υποχωρήσουν σοβαρά ή η οικονομία επιβραδυνθεί.
Για το λόγο αυτό, είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν μετρητά ή ομόλογα αντί για μετοχές.
«Αυτή είναι μια κατάσταση catch-22», είπε ο Kolanovic.
«Αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε κάποιες μειώσεις και αστάθεια της αγοράς κατά τη διάρκεια του 2024 πριν από τη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και ένα πιο βιώσιμο ράλι».

Σύσταση για άμυνα

Ο Kolanovic, ο οποίος παρέμεινε πτωτικός σε όλο το φετινό ράλι μετοχών, επανέλαβε την αμυντική του στάση, λέγοντας στους πελάτες ότι οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσιάζουν ένα «υψηλό ποσοστό μείωσης της απόδοσης» για άλλα περιουσιακά στοιχεία και στρατηγικές.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε γενικές γραμμές.
Ωστόσο, εκτιμά ότι ακόμη και στο πιο αισιόδοξο οικονομικό σενάριο, οι μετοχές θα ξεπερνούσαν τα ομόλογα ή τα μετρητά μόνο κατά περίπου 5%.
Στο αναμενόμενο περιβάλλον της χαμηλής ανάπτυξης ή μιας ύφεσης, ο στρατηγικός αναλυτής είπε ότι θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερες επιδόσεις κατά περίπου 20%.
"Ανεξάρτητα από το αν θα συμβεί ύφεση ή όχι, εκ των προτέρων, η ανταμοιβή κινδύνου σε μετοχές και άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία είναι χειρότερη από ό,τι σε μετρητά ή ομόλογα", είπε ο Kolanovic.
Η πτωτική εκτίμηση του Kolanovic για το 2023 δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει άνοδο 19% καθώς η οικονομία παρέμεινε ανθεκτική, ακόμη και στη σκιά των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve στις αρχές του έτους.
Ο Kolanovic μείωσε την κατανομή των μετοχών του τον περασμένο Δεκέμβριο και στη συνέχεια τον Ιανουάριο, τον Μάρτιο και τον Μάιο του τρέχοντος έτους λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών αφού παρέμεινε αισιόδοξος σε μεγάλο μέρος της πορείας των μετοχών του 2022.

Σύγχυση μεταξύ των αναλυτών της JP Morgan - Η βουτιά της Wall Street θα είναι 23% ή 8% το 2024;

Πάντως, οι αναλυτές της JP Morgan δείχνουν μια... πολυφωνία στις εκτιμήσεις τους.
Μετά την εκτίμηση του Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών μετοχών της JPMorgan, ότι ο δείκτης S&P 500 θα έχει πτώση 8% το 2024, ο κορυφαίος γκουρού των charts της JPMorgan, Jason Hunter, εκτιμά ότι το επόμενο έτος θα είναι πολύ δύσκολο.

Μάλιστα, προειδοποιεί τους επενδυτές να προετοιμαστούν για πτώση του S&P 500 κατά 23% μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και την επικράτηση μιας ύφεσης.
Το χρηματιστήριο τιμολογεί λανθασμένα σε μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία των ΗΠΑ, όπου η Federal Reserve καταφέρνει να συντρίψει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση, δήλωσε ο Jason Hunter.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι οι προοπτικές είναι πιο σκοτεινές από ό,τι πίστευαν, προκαλώντας sell off στις μετοχές, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής της τράπεζας.
«Έχεις την τάση να βρίσκεις τον δρόμο σου σε μια bear market που τελικά συνδέεται με μια ύφεση πολύ πιο συχνά», είπε ο Hunter, δείχνοντας την τρέχουσα ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης ως αξιόπιστο δείκτη του οικονομικού πόνου.
"Οι πιθανότητες στοιβάζονται υπέρ μιας σκληρής προσγείωσης, στην πραγματικότητα."

Ο ρόλος της Fed

Η Fed αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν την περασμένη άνοιξη στο 5% σήμερα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ιστορικό πληθωρισμό.
Πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος, ενισχύοντας τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξοι, καθώς η Fed είναι απίθανο να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική μέχρι να επιβραδύνει η οικονομία.
«Θα πρέπει να πάμε στο stall speed», είπε ο Hunter.
«Αυτό είναι που δίνει τη δυνατότητα στη Fed να αρχίσει να χαλαρώνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
«Η αγορά θα έχει έναν σημαντικό έλεγχο για το αν η αδράνεια θα οδηγήσει σε ύφεση ή όχι», συνέχισε.
«Οι μετοχές πρέπει να υποχωρήσουν».
Ο επικεφαλής τεχνικής στρατηγικής της JPMorgan βλέπει τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 23% στις 3.500 μονάδες μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Τι ανέφερε ο Dubravko Lakos-Bujas

Το ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να σβήσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εν μέσω ορισμένων αυξανόμενων οικονομικών αντιξοοτήτων, σύμφωνα με την JPMorgan.
Ο Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών μετοχών της JPMorgan, υποστήριξε ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, η ταχεία εξάντληση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αναταραχή θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομη πτώση του S&P 500 κατά τη διάρκεια του 2024.
«Εν τη απουσία ταχείας χαλάρωσης της πολιτικής της Fed, αναμένουμε ένα πιο απαιτητικό μακροοικονομικό σκηνικό για τις μετοχές το επόμενο έτος με αμβλυνόμενες καταναλωτικές τάσεις σε μια εποχή που η θέση και το συναίσθημα των επενδυτών έχουν ως επί το πλείστον αντιστραφεί», έγραψε στο σημείωμα ο Lakos-Bujas.
Ο δείκτης αναφοράς θα μπορούσε να πέσει στις 4.200 έως το τέλος του 2024 — χαμηλότερα περίπου κατά 8% από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan.
Η φθίνουσα αποταμίευση των νοικοκυριών, το απότομο κόστος δανεισμού που κυμαίνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης ευθύνονται για την άτονη προβολή, έγραψε ο Lakos-Bujas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης