Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Ιδού το οικονομικό «θαύμα» της Ελλάδος, επάρατος κύκλος με χρέος στα 657 δισ. ευρώ - Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

UBS: Ιδού το οικονομικό «θαύμα» της Ελλάδος, επάρατος κύκλος με χρέος στα 657 δισ. ευρώ - Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;
Πλέον το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί...
Αντιμέτωπη με σκληρές δημοσιονομικές δοκιμασίες αναμένεται να βρεθεί η ελληνική οικονομία… παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα.
Όσο και αν θέλουν να μας πείσουν κάποιοι, ασκώντας τη γνωστή από χρόνους τεχνική της ωραιοποιήσεως, πως το χρέος μειώνεται, η πράγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Πράγματι, σύμφωνα με τη Fitch, το χρέος της γενικής κυβέρνησης/ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε πτωτική πορεία, χάρη στη σταθερή ονομαστική ανάπτυξη (σ.σ. προσοχή στο «ονομαστική»), τα υπερέσοδα του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή του.
Σε αυτό το πλαίσιο, «προβλέπουμε ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 160,8% το 2023 και στο 141,2% το 2027, από 171,4% το 2022» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
Ωστόσο, σε απόλυτο μέγεθος, λέει η ελβετική UBS, η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ύψους 657 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ανέρχεται στο 305,8% του ΑΕΠ.
Με άλλα λόγια, ο ενάρετος κύκλος δεν άρχισε – αντίθετα ένας επάρατος κύκλος μόλις ξεκινά.

Η ακτινογραφία του χρέους

Ειδικότερα, όπως δείχνει η UBS, το συνολικό χρέος σε όλους τους τομείς (ιδιωτικός, δημόσιος και χρηματοοικονομικός τομέας) ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως προειπώθηκε, ανέρχεται στο 305,8% (657 δισ. ευρώ).
Από αυτό το 64% αφορά το κρατικό χρέος (422 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο είναι ιδιωτικό χρέος.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει στο 196,5%, ενώ το ιδιωτικό χρέος αντιστοιχεί στο 96,6% του ΑΕΠ, έχοντας βρει ταβάνι στο 129,7% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Επίσης, το χρέος των νοικοκυριών ανέρχεται στο 43% του ΑΕΠ, του μη χρηματοοικονομικού τομέα στο 53,6% του ΑΕΠ και των χρηματοοικονομικών εταιρειών στο 12,7%.
Καταγραφή_163.JPG
9_51.JPG
Πλέον, λοιπόν, το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί, με την προοπτική να είναι ανοδική.
Ποτέ στην ιστορία δεν ήταν σε αυτά τα επίπεδα… πρόκειται για μια συλλογική ελληνική αποτυχία…
Καταπώς φαίνεται, στηριζόμαστε στα λογιστικά τρικ: λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού η σχέση χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, ενώ το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται σε απόλυτα μεγέθη…

Η αλήθεια είναι πως η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται όσο παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός και το κοντέρ του ΑΕΠ γράφει αυξήσεις – πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης...

Όπως λέει η UBS, η απότομη άνοδος του πληθωρισμού ενίσχυσε το ονομαστικό ΑΕΠ και, μέσω του μεγαλύτερου παρονομαστή, μειώθηκε το χρέος της Ευρωζώνης προς το ΑΕΠ ακόμη και σε τομείς όπου το ονομαστικό χρέος (σε ευρώ) έχει αυξηθεί.
«Στο Σχήμα 4, παρουσιάζουμε τις πρόσφατες αλλαγές στους αποπληθωριστές του ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Το β' τρίμηνο του 2023, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας αύξηση 0,1 π.μ. από το α'τρίμηνο του 2023 και το υψηλότερο επίπεδο από την κυκλοφορία του ευρώ - αλλά με μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χωρών, γεγονός που αντανακλά διαφορετικούς ρυθμούς πληθωρισμού.
Το β' τρίμηνο του 2023, η μεταβολή του αποπληθωριστή ήταν μικρότερη στην Ιρλανδία και το Βέλγιο (3,6/3,7%) και υψηλότερη στην Κροατία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία (9,3-9,7%).
Στην Ιταλία και την Ελλάδα, όπου το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ είναι υψηλότερο, οι αποπληθωριστές του ΑΕΠ ήταν σχετικά μέτριοι (4,0% και 5,4% ετησίως, αντίστοιχα).
4_138.JPG
Όπως δείχνουμε στο Διάγραμμα 5, από τη βελτίωση κατά 22,5 π.μ. του χρέους προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το β' τρίμηνο του 2023 (από 375% σε 352,5%), περίπου 22 π.μ. οφειλόταν στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, 5 π.μ. στο πραγματικό ΑΕΠ, ενώ το υψηλότερο ονομαστικό χρέος αύξησε το χρέος προς το ΑΕΠ κατά σχεδόν 3 π.μ.».
5_107.JPG
Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε και 400 νέα funds θα έρθουν στην Ελλάδα.
Στο χρέος και στο χρηματιστήριο υποτίθεται θα γινόταν πάρτι...
Την ίδια στιγμή, με πρόσχημα την επενδυτική βαθμίδα το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να αυξάνει το χρέος.
Όλα αυτά θα συμβούν, συμβαίνουν ή θα συμβούν….
Τι έρχεται, όμως, κανείς δεν το λέει… ομερτά σιωπής αλλά ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης