Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αποταμίευση ή επενδύσεις; - Το δύσκολο δίλημμα τη στιγμή που ο πληθωρισμός υποχωρεί

Αποταμίευση ή επενδύσεις; - Το δύσκολο δίλημμα τη στιγμή που ο πληθωρισμός υποχωρεί
Τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να σημαίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις στις αποταμιεύσεις, αλλά υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες
Σχετικά Άρθρα
Με τον πληθωρισμό να έχει αρχίσει την πτωτική του πορεία και τα επιτόκια να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να είναι σαφές πότε μπορεί να αρχίσουν να υποχωρούν, οι επενδυτές έχουν έρθουν αντιμέτωποι με πολλά διλήμματα, όπως: Είναι η βραχυπρόθεσμη ή η μακροπρόθεσμη επένδυση πιο προσοδοφόρα αυτή τη στιγμή; Ποια προηγείται;

Αποταμίευση vs. επένδυση

Τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει να σημαίνουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τις αποταμιεύσεις, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Είμαστε τώρα σε μια θέση όπου μπορείτε να κερδίσετε αξιοπρεπείς αποδόσεις σε μετρητά, και στην πραγματικότητα, τώρα ο πληθωρισμός πέφτει, μπορείτε να κερδίσετε υψηλότερα από τον πληθωρισμό σε μετρητά», δήλωσε στο CNBC η Laura Suter από την AJ Bell.
Ωστόσο, η ίδια επεσήμανε ότι ένα πράγμα που συχνά παραβλέπεται είναι ότι οι άνθρωποι πιθανότατα θα πρέπει να μετακινήσουν τραπεζικούς λογαριασμούς για να λάβουν τα υψηλότερα επιτόκια, αν και αυτή η διαδικασία είναι πλέον σχετικά εύκολη.
Η Suter αναγνώρισε επίσης ότι η αγορά έχει δημιουργήσει ένα «πολύ δύσκολο αίνιγμα για ορισμένους επενδυτές όταν σκέφτονται να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε σχέση με το πόσα θα έπρεπε να έχουν αποταμιεύσει σε μετρητά».
Για την Emma Wall από την Hargreaves Lansdown, η επένδυση μπορεί να είναι πιο επικερδής μακροπρόθεσμα. «Η επένδυση ξεπερνά πάντα τα μετρητά για τα μεγαλύτερα χρονικά πλαίσια», είπε στο CNBC. «Σε έναν χρονικό ορίζοντα 30 ετών, η ιστορία δείχνει ότι η επένδυση μπορεί να είναι δύο φορές πιο ισχυρή από το να αφήνετε τα χρήματά σας σε μετρητά».
Από την άλλη πλευρά, η αποταμίευση μπορεί να είναι χρήσιμη για βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους, δήλωσε στο CNBC η Claire Exley από την Nutmeg. Σύμφωνα με την ίδια, η δημιουργία μιας τακτικής πάγιας εντολής σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου μπορεί να είναι ένας τρόπος για να συγκεντρώσετε οικονομίες σχεδόν χωρίς να το καταλάβετε.

Το ρίσκο της επένδυσης

Για όσους όντως αποφασίσουν να επενδύσουν, προκύπτει μια σειρά επιπλέον ερωτημάτων, ειδικά σχετικά με τον κίνδυνο.
Αυτές οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί από την πανδημία, όταν τα social media γέμισαν από memes για μετοχές και κρυπτονομίσματα με αποτέλεσμα πολλοί νέοι επενδυτές να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος -αν όχι όλα- από τα κεφάλαιά τους.
Αλλά ο υψηλότερος κίνδυνος είναι, στην πραγματικότητα, πιο κατάλληλος για νεότερους επενδυτές, είπε η Wall από την Hargreaves Lansdown. «Μπορείτε να αναλάβετε περισσότερο ρίσκο όταν έχετε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και μπορείτε να ανανεώνετε τις επενδύσεις σας τακτικά», εξήγησε.
Συνολικά, η τάση έχει απομακρυνθεί από τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την Exley. «Έχουμε δει ότι οι επενδυτές όλων των ηλικιών έχουν αναλάβει ελαφρώς λιγότερο ρίσκο μετά την πανδημία», είπε. Οι νέοι επενδυτές δείχνουν τώρα συχνά αυτό που αποκαλεί «καλές επενδυτικές συμπεριφορές», όπως η μακροπρόθεσμη σκέψη και η αποδοχή της βραχυπρόθεσμης αστάθειας.
Τελικά, λέει η Suter, είναι σημαντικό να θυμάστε τι βρίσκεται στον πυρήνα της επένδυσης: διαφοροποίηση, διασπορά assets και διασφάλιση ότι αισθάνεστε άνετα με το επίπεδο κινδύνου που έχετε αναλάβει.

Οι σωστές προτεραιότητες

Το… μυστικό για όλα αυτά είναι να τεθούν προτεραιότητες.
Ιδιαίτερα οι νέοι μπορεί να αισθάνονται υπερβολικά δύσκολα όταν προσπαθούν να ακολουθήσουν όλες τις παραδοσιακές συμβουλές. Η εξόφληση του χρέους, η αποταμίευση για ένα ακίνητο, η πληρωμή μιας σύνταξης και η αποταμίευση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι δαπανηρά - και συχνά αδύνατα.
«Είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς ο προϋπολογισμός τους μπορεί να επεκταθεί προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις χωρίς οι άνθρωποι είτε να συνεχίσουν με πολύ υψηλό εισόδημα είτε να καταλήξουν να ζουν έναν πολύ λιτό τρόπο ζωής», είπε η Suter από την AJ Bell.
Το σημαντικό είναι οι επενδυτές να θέσουν προτεραιότητες βάσει των οποίων θα λάβουν αποφάσεις. «Το να γνωρίζετε ποιοι είναι οι στόχοι σας είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα», είπε η Exley. Η αποταμίευση μπορεί να είναι η καλύτερη για βραχυπρόθεσμους στόχους, τότε η επένδυση είναι μια επιλογή μακροπρόθεσμα. «Όταν πρόκειται για τη σύνταξή σας, αξιοποιήστε στο έπακρο το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της εταιρείας σας, ιδιαίτερα εάν προσφέρουν γενναιόδωρη αντιστοίχιση εισφορών», συνιστά η Exley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης