Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Fed είναι «εκτός πραγματικότητας» - MBMG Group: Απαραίτητες 5 μειώσεις επιτοκίων το 2024

H Fed είναι «εκτός πραγματικότητας» - MBMG Group: Απαραίτητες 5 μειώσεις επιτοκίων το 2024
Το τρέχον επιτόκιο πολιτικής των ΗΠΑ ανέρχεται σε 5,25% - 5,50%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών
Σχετικά Άρθρα
Η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον πέντε φορές το 2024, ώστε η αμερικανική οικονομία να μην οδηγηθεί στην ύφεση. Αυτό επεσήμανε ο Paul Gambles, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MBMG Group
Όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC, η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη της μείωσης των επιτοκίων και προκειμένου να αποφύγει έναν ακραίο και παρατεταμένο κύκλο νομισματικής σύσφιξης θα πρέπει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε μειώσεις μόνο το 2024.
«Νομίζω ότι η πολιτική της Fed είναι πλέον τόσο αποσυνδεδεμένη από τους οικονομικούς παράγοντες και από την πραγματικότητα που δεν μπορείτε να κάνετε υποθέσεις σχετικά με το πότε η Fed θα ξυπνήσει και θα αρχίσει να μυρίζεται το μέγεθος της ζημιάς που πραγματικά προκαλεί στην οικονομία», προειδοποίησε ο Gambles.
Το τρέχον επιτόκιο πολιτικής των ΗΠΑ ανέρχεται σε 5,25% - 5,50%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών. Οι αγορές αναμένουν τώρα μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης ήδη από τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την Παρασκευή (1/12/2023) ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νίκη επί του πληθωρισμού, μειώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. «Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια επαρκώς περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε θα μπορούσε να χαλαρώσει η πολιτική», δήλωσε ο Powell.
Τα πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ έχουν σηματοδοτήσει χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, αλλά ο Powell τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σχεδιάζουν «να διατηρήσουν την περιοριστική πολιτική» μέχρι να πειστούν ότι ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά πίσω στον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ωστόσο, εξέλαβαν τα σχόλιά του ως ήπια, στέλνοντας τους κύριους δείκτες της Wall Street σε νέα υψηλά και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε απότομη πτώση την Παρασκευή. Η αντίληψη είναι πλέον ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει ουσιαστικά τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης