Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αρνητικό το outlook των τραπεζών παγκοσμίως, για το 2024

Moody's: Αρνητικό το outlook των τραπεζών παγκοσμίως, για το 2024
Τί αναφέρει για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη, ο υψηλότερος κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από τους δανειολήπτες και η πίεση στην κερδοφορία, οδηγούν σε αρνητικές προοπτικές (outlook) για τις τράπεζες παγκοσμίως, το 2024, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σημειώνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και η αυξανόμενη ανεργία στις προηγμένες οικονομίες, θα αποδυναμώσουν την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, τα ανοίγματα των τραπεζών στην αγορά ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο. Οι θύλακες πίεσης στις αγορές ακινήτων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι επίσης πιθανό να συνεχιστούν, αναφέρει η έκθεση.
Οι τράπεζες παγκοσμίως ανέφεραν μικτές επιδόσεις φέτος, καθώς τα έσοδά τους από τόκους επωφελήθηκαν από τα υψηλότερα επιτόκια που ορίστηκαν από τις κεντρικές τράπεζες για τον περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά την ίδια στιγμή τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν λόγω της σημαντικής υποχώρησης των συναλλαγών.
Η Moody's αναμένει ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ακόμη και όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται επίσης να επιβραδυνθεί εν μέσω χαμηλών δαπανών από καταναλωτές και επιχειρήσεις, αδύναμες εξαγωγές και συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων.
Η κερδοφορία των τραπεζών είναι πιθανό να συμπιεστεί από το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, τη χαμηλότερη αύξηση των δανείων και τη συσσώρευση αποθεματικών για την κάλυψη πιθανών αθετήσεων, υπογραμμίζει η Moody's. Ωστόσο, τα επίπεδα κεφαλαίου - τα οποία στηρίζουν την οικονομική ευρωστία των τραπεζών - αναμένεται να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα, σε γενικές γραμμές.
«Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα δημιουργήσουν προκλήσεις, αλλά η κεφαλαιοποίηση θα παραμείνει σταθερή, επωφελούμενη από τη δημιουργία οργανικών κεφαλαίων και τη μέτρια αύξηση των δανείων, καθώς μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ δημιουργούν κεφάλαια», δήλωσε ο Felipe Carvallo, αναλυτής της Moody's Investors Service.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης