Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αναβάθμιση της Κύπρου σε BΒΒ+, παραμένει σταθερό το trend

Scope: Αναβάθμιση της Κύπρου σε BΒΒ+, παραμένει σταθερό το trend
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση οφείλεται στα ισχυρά δημοσιονομικά αποτελέσματα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια
Η Scope Ratings αναβάθμισε σήμερα (17 Νοεμβρίου 2023) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε «ΒΒΒ+, από «ΒBB» που ήταν μέχρι πρότινος, αφήνοντας αμετάβλητες σε «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Ειδικότερα, η απόφαση της Scope να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε BBB+ αντανακλά:
1 Την πολύ ευνοϊκή τροχιά χρέους που οδηγεί σε σταθερά μειούμενα επίπεδα χρέους, υποστηριζόμενη από ισχυρή ανάπτυξη, ανθεκτικές δημοσιονομικές επιδόσεις με επιστροφή στα δημοσιονομικά πλεονάσματα ήδη έως το τέλος του 2022 και δέσμευση για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία.
2 Καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα εν μέσω του δυσμενούς εξωτερικού περιβάλλοντος και των πληθωριστικών πιέσεων, με σταθερές μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης σε σύγκριση με τις αντίστοιχες, υποστηριζόμενες επίσης από υγιή δυναμική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του εθνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος και του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
3 Διαρκείς βελτιώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με μειωμένο το συνολικό μέγεθος του τραπεζικού τομέα καθώς και με τους δείκτες NPLs να μειώνονται.
Το Stable Outlook αντανακλά την άποψη της Scope ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις εξισορροπούνται τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Στα δημοσιονομικά

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε ήδη στο 88% του ΑΕΠ το 2022, μειωμένος κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες από τις κορυφές του 2020.
Το βασικό σενάριο βιωσιμότητας του χρέους του Scope προβλέπει μια σταθερή και ταχεία εξυγίανση του χρέους τα επόμενα χρόνια, με το δημόσιο χρέος να φτάνει το όριο του 60% του Μάαστριχτ έως το 2026 και να μειώνεται περαιτέρω στο 50% έως το 2028, συγκλίνοντας με αυτό της Μάλτας.
Η οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της, σημειώνοντας ανάπτυξη 5,6% το 2022, μετά από 6,6% το 2021.
Ο πληθωρισμός ομαλοποιείται, έχοντας φτάσει στο 3,3% τον Οκτώβριο του 2023, από 6,8% τον Ιανουάριο.
Η Scope αναμένει ότι η πραγματική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,3% το 2023 λόγω των βραχυπρόθεσμων αντίξοων ανέμων προτού αυξηθεί ξανά και σταθεροποιηθεί σε περίπου 3% έως το 2028.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης