Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Πλήγμα στον τραπεζικό δανεισμό των ανεπτυγμένων κρατών από τη νομισματική σύσφιξη

Fitch: Πλήγμα στον τραπεζικό δανεισμό των ανεπτυγμένων κρατών από τη νομισματική σύσφιξη
Σημαντικό πλήγμα δέχεται η πραγματική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Ο ρυθμός αύξησης των δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβραδύνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά, εν μέσω ταχείας νομισματικής σύσφιξης από Federal Reserve και ΕΚΤ, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ενδεικτικά, ο τραπεζικός δανεισμός -το χρήμα που παρέχεται στην πραγματική οικονομία- σε Ισπανία και Ιταλία συρρικνώνεται σε ετήσιους όρους, ενώ στη Γαλλία και τη Γερμανία επιβραδύνεται ραγδαία. Στις ΗΠΑ, τα δάνεια προς εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις μόλις που αυξάνονται, με επιβράδυνση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν -όταν αυξάνονταν με ρυθμό 15%. «Τα υψηλότερα επιτόκια είχαν επίσης ισχυρό αντίκτυπο στον ενυπόθηκο δανεισμό στον Καναδά και την Αυστραλία. Έρευνες των κεντρικών τραπεζών καταδεικνύουν απότομη επιβράδυνση της ζήτησης πιστώσεων από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παρά τη μέτρια αυστηροποίηση των πιστωτικών προτύπων από τις τράπεζες».
Την ίδια στιγμή, «οι δείκτες αποταμίευσης των νοικοκυριών έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα-ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αν και παραμένουν υψηλότεροι από τις επενδύσεις σε κατοικίες, με αποτέλεσμα ένα συνεχές χρηματοοικονομικό πλεόνασμα (αποταμίευση μείον επενδύσεις).
Οι αποταμιεύσεις (κέρδη) αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αυξήθηκαν την τελευταία τριετία, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν επίσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά σταθερές καθαρές δανειακές θέσεις. Η Ιταλία αποτελεί αξιοσημείωτη εξαίρεση, όπου η αύξηση των εταιρικών αποταμιεύσεων συνέβαλε στην αύξηση της καθαρής δανειακής θέσης των εταιρειών σε υψηλό δύο δεκαετιών».
Να σημειωθεί πως η UBS «βλέπει» στο 2,5% -ήτοι πτώση κατά 275 μ.β.- το βασικό επιτόκιο πολιτικής της Federal Reserve το 2024.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, η διαρκής μείωση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τον Μάρτιο.
«Ο πληθωρισμός επιστρέφει γρήγορα σε φυσιολογικά επίπεδα και όταν φτάσουμε στον Μάρτιο, η Fed θα παρακολουθεί τα πραγματικά επιτόκια τα οποία είναι πολύ ψηλά» πρόσθεσαν.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα πέσουν στο 2,5% με 2,75% στο τέλος του 2024 και στο 1,25% στις αρχές του 2025.
Η εκτίμησή τους στηρίζεται στην υπόθεση ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση ώς το δεύτερο τρίμηνο.
Στον αντίποδα, οι αγορές βλέπουν μείωση επιτοκίων μόλις κατά 75 μονάδες βάσης, με την πρώτη κίνηση να γίνεται τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης