Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αγορές εναντίον Moody's - Υπερβολικές οι ανησυχίες για χρεοκοπία των ΗΠΑ

Αγορές εναντίον Moody's - Υπερβολικές οι ανησυχίες για χρεοκοπία των ΗΠΑ
Πως αντέδρασαν οι αγορές ομολόγων στην αξιολόγηση της Moody's
Σχετικά Άρθρα
Η απόφαση της Moody's να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προοπτικές της για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ μπορεί να ενισχύσει την αυξανόμενη αίσθηση ότι οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις δημοσιονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.
Έτσι, αξίζει να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό οι ανησυχίες αυτές προεξοφλούνται επί του παρόντος στις αγορές κρατικών ομολόγων, σημειώνει η Capital Economics.

Περιορισμένος αντίκτυπος στα ομόλογα

Η είδηση, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή μετά το κλείσιμο της αγοράς, ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody's μετέβαλε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας του αμερικανικού δημοσίου από "σταθερές" σε "αρνητικές" φαίνεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην αγορά κρατικών ομολόγων. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
Εξάλλου, και οι δύο άλλοι δύο κύριοι οίκοι αξιολόγησης, η S&P και η Fitch, έχουν ήδη υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του αμερικανικού δημοσίου από την κορυφαία βαθμίδα ΑΑΑ, το 2011 και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, αντίστοιχα.
Δεδομένου ότι και οι τρεις οίκοι χρησιμοποιούν σε γενικές γραμμές παρόμοια πλαίσια, η απόφαση της Moody's δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη.
Και σε κάθε περίπτωση, η ιδέα ότι οι ΗΠΑ διατρέχουν κίνδυνο χρεοκοπίας όταν το δημόσιο χρέος τους είναι εξ ολοκλήρου εκφρασμένο στο δικό τους νόμισμα ήταν πάντα κάπως υπερβολική, εξηγούν οι αναλυτές.
Τούτου λεχθέντος, μετά την υποβάθμιση του Fitch στις αρχές Αυγούστου, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και αν έχουν υποχωρήσει λίγο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της ανόδου μπορεί εύλογα να αποδοθεί στην αύξηση των κινδύνων γύρω από τις δημοσιονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.
Κατ' αρχάς, η συνιστώσα του "term premium" των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά περίπου 100 μ.β. από τον Αύγουστο. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων τα τελευταία τρία χρόνια, η πιο πρόσφατη άνοδος δεν φαίνεται να αντανακλά κυρίως τις προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη της Fed.

capital1.png

Η άνοδος των CDS

Τι γίνεται με την άνοδο των ασφαλίστρων για τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) των ΗΠΑ, τα οποία αυξήθηκαν και πάλι τους τελευταίους μήνες; (Βλέπε Διάγραμμα 2.)
Εν μέρει, η πρόσφατη άνοδος θα μπορούσε να αντανακλά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις για τον τρέχοντα δημοσιονομικό προϋπολογισμό, αν και δεν υπάρχει καμία πιθανή πορεία προς μια ακόμη και τεχνική χρεοκοπία- και το αδιέξοδο σαφώς δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές επίλυσης των δημοσιονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ.
«Γενικότερα, η αγορά κρατικών CDS είναι ασήμαντη σε σχέση με την υποκείμενη αγορά κρατικών ομολόγων- παραμένουμε επιφυλακτικοί στο να ερμηνεύουμε υπερβολικά πολλά στις διακυμάνσεις της», σημειώνουν οι αναλυτές.

capital2.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης