Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα επιτόκια έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο - Οι εκτιμήσεις Deutsche Bank, AXA, BNP Paribas για την επόμενη μέρα

Τα επιτόκια έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο - Οι εκτιμήσεις Deutsche Bank, AXA, BNP Paribas για την επόμενη μέρα
Η αγορά τιμολογεί μειώσεις σχεδόν 100 μονάδων βάσης για την ΕΚΤ έως τον Δεκέμβριο του 2024
Σχετικά Άρθρα
Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου σταμάτησαν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τους τις τελευταίες εβδομάδες και με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι οικονομίες εξασθενούν, οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους στον πρώτο γύρο μειώσεων.
Η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησαν δραματικά τα επιτόκια τους τελευταίους 18 μήνες σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
Η Fed διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκια αναφοράς σταθερά στο εύρος-στόχο του 5,25%-5,5% για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, αφού τερμάτισε μια σειρά 11 αυξήσεων τον Σεπτέμβριο.
Παρόλο που ο πρόεδρος, Jerome Powell, θέλησε να επαναλάβει ότι το έργο της Fed όσον αφορά τον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο, από το ανώτατο επίπεδο της εποχής της πανδημίας που ήταν 9,1% τον Ιούνιο του 2022.
Ωστόσο, παρά την άρνηση του Powell να κλείσει την πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά στον πληθωρισμό, οι αγορές ερμήνευσαν τον τόνο της κεντρικής τράπεζας ως ελαφρώς ήπια ήπια στροφή και σημείωσαν ράλι με αφορμή την απόφαση.
Σύμφωνα με το CNBC, η αγορά τιμολογεί πλέον οριακά μια πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed την 1η Μαΐου 2024, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, ενώ πλέον αναμένονται μειώσεις κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
«Ο δομικός πληθωρισμός προσωπικής κατανάλωσης (PCE), που εστιάζει η Fed, είναι ακόμη χαμηλότερα στο 2,5% (3 μηνών, σε ετήσια βάση)», σημείωσαν οι αναλυτές της DBRS Morningstar. «Οι καθυστερημένες επιδράσεις της ψυχρότερης αγοράς ακινήτων θα πρέπει να ενισχύσουν την αποπληθωριστική τάση τους επόμενους μήνες».
Όμως, παρά τα dovish στοιχεία, τα βραχυπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα ανέστρεψαν την πορεία τους και σημείωσαν πωλήσεις τη Δευτέρα, γεγονός που ο Jim Reid της Deutsche Bank απέδωσε στο ότι οι επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται αν η αφήγηση της περασμένης εβδομάδας για τις μειώσεις των επιτοκίων ήταν υπερβολική. Η αμερικανική οικονομία αποδεικνύεται επίσης πιο ανθεκτική από τη βρετανική και την ευρωζώνη.
«Για παράδειγμα, η εκτίμηση της αγοράς για τη Fed υποδηλώνει τώρα πιθανότητα 16% για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, από 11% την Παρασκευή», δήλωσε ο Reid σε email την Τρίτη.
«Επιπλέον, το επιτόκιο που έχει τιμολογηθεί μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2024 αυξήθηκε κατά +12,4 μονάδες βάσης στο 4,47%. Έτσι, υπήρξε μια σαφής, αν και μερική αντιστροφή των κινήσεων της προηγούμενης εβδομάδας».
Ο Reid υπογράμμισε επίσης ότι αυτή είναι η έβδομη φορά σε αυτόν τον κύκλο που οι αγορές αντιδρούν αξιοσημείωτα στις υποψίες περί χαλάρωσης.
«Είναι σαφές ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν για πάντα, αλλά στις προηγούμενες 6 περιπτώσεις είδαμε κάθε φορά να διαψεύδονται οι ελπίδες για βραχυπρόθεσμες μειώσεις των επιτοκίων. Σημειώστε ότι εξακολουθούμε να έχουμε πληθωρισμό άνω του στόχου σε κάθε χώρα του G7», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ στα τέλη του περασμένου μήνα τερμάτισε το σερί των 10 συνεχόμενων αυξήσεων για να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της στο υψηλό ρεκόρ του 4%, με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να πέφτει σε χαμηλό διετίας, στο 2,9%, τον Οκτώβριο και τον πυρήνα να συνεχίζει επίσης να μειώνεται.
Η αγορά τιμολογεί επίσης μειώσεις σχεδόν 100 μονάδων βάσης για την ΕΚΤ έως τον Δεκέμβριο του 2024, αλλά η πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έχει ως επί το πλείστον τιμολογηθεί για τον Απρίλιο, με την οικονομική αδυναμία σε όλο το μπλοκ των 20 μελών του κοινού νομίσματος να τροφοδοτεί τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι η πρώτη που θα αρχίσει να χαλαρώνει τη σφιχτή πολιτική της.
Ο Gilles Moëc, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου AXA, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου επιβεβαίωσαν και ενίσχυσαν το μήνυμα ότι «ο αποπληθωρισμός έχει έρθει στα σοβαρά στην Ευρώπη», δικαιώνοντας τη «νεοαποκτηθείσα σύνεση» της ΕΚΤ.
«Φυσικά, ο σημερινός αποπληθωρισμός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθεί μια "γραμμή αντίστασης" πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Ωστόσο, η επιβεβαίωση ότι η ευρωζώνη φλέρταρε με την ύφεση το περασμένο καλοκαίρι μειώνει αυτή την πιθανότητα», ανέφερε ο Moëc σε ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα.
Μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, απέκρουσε την πρόταση για μείωση των επιτοκίων, αλλά ο διοικητής της TτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχει έκτοτε μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο μείωσης στα μέσα του 2024, εφόσον ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί κάτω από το 3%.
«Αυτό υποστηρίζει εμμέσως μια εμπροσθοβαρή εκδοχή της νομισματικής πολιτικής, η οποία λαμβάνει υπόψη τις καθυστερήσεις για τη βαθμονόμηση της στάσης της. Με σαφήνεια, το να περιμένουμε να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2% πριν μειώσουμε τα επιτόκια θα ήταν "υπερβολή"», δήλωσε ο Moëc.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι η τρέχουσα ροή δεδομένων ευνοεί σαφώς τα περιστέρια, αλλά τα γεράκια απέχουν πολύ από το να έχουν εγκαταλείψει τη μάχη».

Η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε την Πέμπτη το κύριο επιτόκιο της αμετάβλητο στο 5,25% για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, αφού τερμάτισε ένα σερί 14 συνεχόμενων αυξήσεων τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, τα πρακτικά της συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας επανέλαβαν τις προσδοκίες της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με τον ΔΤΚ του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμένει σταθερός στο 6,7% τον Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά, η αγορά τη Δευτέρα τιμολογούσε περίπου 60 μονάδες βάσης για μειώσεις έως τον Δεκέμβριο του 2024, αν και ξεκινούσαν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οι οικονομολόγοι της BNP Paribas σημείωσαν την Πέμπτη μια «εντυπωσιακή» προσθήκη στις οδηγίες της MPC, η οποία ανέφερε ότι οι τελευταίες προβλέψεις της έδειχναν ότι «η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».
«Τα σχόλια του διοικητή Andrew Bailey στη συνέντευξη Τύπου έδειξαν ότι αυτή η καθοδήγηση δεν είχε ως στόχο να υποχωρήσει στην πορεία του επιτοκίου πολιτικής που υποδηλώνεται από την αγορά και στηρίζει τις τελευταίες προβλέψεις του, όπου η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης δεν έχει πλήρως αποτιμηθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024», ανέφεραν.
«Αντίθετα, η πρόθεση ήταν να υποδείξει ότι οι περικοπές δεν είναι πιθανό να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης σύντομα».
Στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, η Bailey τόνισε τους ανοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις της Τράπεζας για τον πληθωρισμό, αντί να διασκεδάσει οποιαδήποτε υπόνοια για περικοπές στον ορίζοντα.
«Παρόλο που δεν πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητα ενδεικτικό υψηλού κινδύνου για περαιτέρω αυξήσεις στο εγγύς μέλλον, το διαβάζουμε ως ένα περαιτέρω σημάδι ότι η MPC δεν εξετάζει μειώσεις επιτοκίων και δεν θα το κάνει για κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η BNP Paribas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης