Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η εκτόξευση των ομολόγων σπέρνει πανικό στη Wall Street - Τα 4 γραφήματα που αποτυπώνουν το χάος

Η εκτόξευση των ομολόγων σπέρνει πανικό στη Wall Street - Τα 4 γραφήματα που αποτυπώνουν το χάος
Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων έφτασε σε υψηλό 16 ετών
Τα ομόλογα καταρρέουν... Κι αυτό τρομάζει τη Wall Street. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλό 16 ετών την Τετάρτη (4/10/2023), έχοντας οδηγηθεί προς τα πάνω εδώ και εβδομάδες λόγω των ανησυχιών ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2024, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει οριστικά τον πληθωρισμό.
Τους τελευταίους 18 μήνες, η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού από σχεδόν μηδενικό σε πάνω από 5%. Ο ταχύτερος κύκλος σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980 έχει μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να εξακολουθεί να ξεπερνά τον στόχο του 2%, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο πόλεμος κατά της ραγδαίας αύξησης των τιμών μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμη.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό
1_370.JPG
Περίπου 1 στους 3 traders πιστεύει ότι η Fed θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι τον Ιούνιο του 2024 το νωρίτερο, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME Group.
Αυτή η απαισιοδοξία είναι που τροφοδότησε το sell off στις αγορές ομολόγων. Όταν το κόστος δανεισμού αυξάνεται, το παλαιότερο χρέος με χαμηλότερο κουπόνι γίνεται λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές. Οι αποδόσεις, οι οποίες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές, ανέβαιναν σταθερά για μεγάλο μέρος του προηγούμενου έτους και στη συνέχεια αυξήθηκαν κατακόρυφα από τα τέλη Ιουλίου και μετά.
Οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80 μονάδες βάσης από τότε, ενώ την Τετάρτη, η απόδοση των 30ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασε το 5% για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση του 2008.

Η σύσφιξη της Fed οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα
2_271.JPG
Οι ανησυχίες των επενδυτών για τα επιτόκια έχουν επηρεάσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Οι μετοχές κατέρρευσαν τους τελευταίους δύο μήνες, σταματώντας δραματικά την άνοδο της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων κατά το α' εξάμηνο που τροφοδοτήθηκε από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι μετοχές γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές όταν οι αποδόσεις τους σε σχέση με τα σταθερά εισοδήματα μειώνονται.
Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq έχουν αμφότεροι σημειώσει πτώση περίπου 7% από τις 31 Ιουλίου, ενώ ο Dow Jones έχει χάσει 2.500 μονάδες κατά την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν όλα τα κέρδη του για το 2023.

Οι μετοχές έχουν καταρρεύσει από τον Αύγουστο
3_186.JPG
Εν τω μεταξύ, το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε ένα εξαιρετικό γ' τρίμηνο, με τον δείκτη της δύναμης του δολαρίου έναντι έξι άλλων νομισμάτων να σημειώνει άνοδο σχεδόν 4%.

Το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο σημείωσε ράλι
4_122.JPG

Και πάλι, οι κινήσεις του καθορίστηκαν από τις προσδοκίες για τα επιτόκια. Κι αυτό διότι όταν το κόστος δανεισμού αυξάνεται, το δολάριο γίνεται πιο ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές που αναζητούν πιο «ζουμερές» αποδόσεις.
Το δολάριο θεωρείται επίσης παραδοσιακά ως «ασφαλές καταφύγιο», πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται πιο ελκυστικό σε περιόδους αβεβαιότητας της αγοράς - όπως αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης