Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η πληγείσα από την ύφεση Γερμανία αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα

Goldman Sachs: Η πληγείσα από την ύφεση Γερμανία αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα
Η Γερμανία υποχώρησε επισήμως σε τεχνική ύφεση το α' τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδενική σε -0,3%
Σχετικά Άρθρα
Σε σταυροδρόμι παγκόσμιων ζητημάτων βρίσκεται η Γερμανία, καθώς αντιμετωπίζει την οικονομική συρρίκνωση, σύμφωνα με τον Peter Oppenheimer της Goldman Sachs. «Η δυσχερής θέση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία αυτή τη στιγμή οφείλεται πραγματικά σε διάφορους παράγοντες», δήλωσε ο Oppenheimer μιλώντας στο CNBC, με τις προκλήσεις στον τομέα της μεταποίησης, την απογοητευτική ανάκαμψη της Κίνας μετά την άρση του lockdown και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος να συμβάλλουν στην ύφεση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
«Δεν πρόκειται... για βαθιά ύφεση, αλλά προφανώς έχει πληγεί περισσότερο από προφανείς ανασταλτικούς παράγοντες», δήλωσε ο Oppenheimer.
Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν την τελευταία πρόβλεψη της Bundesbank, που εκτίμησε τη Δευτέρα (18/9/2023) ότι η γερμανική οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί αυτό το τρίμηνο χάρη στην αργή ιδιωτική κατανάλωση και τον τραυματισμό της βιομηχανίας.
Η Γερμανία υποχώρησε επισήμως σε τεχνική ύφεση το α' τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από μηδενική σε -0,3%.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία προκάλεσαν συζητήσεις σχετικά με το αν η χώρα είναι και πάλι ο «ασθενής της Ευρώπης», ένα παρατσούκλι που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει τη Γερμανία το 1998, καθώς η χώρα αντιμετώπιζε τις δαπανηρές προκλήσεις της οικονομίας μετά την επανένωση.

Τα θετικά στοιχεία

Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά στοιχεία στη γερμανική οικονομία, δήλωσε ο Oppenheimer στο CNBC.
«Η αγορά μετοχών έχει αντέξει αρκετά καλά και υπάρχουν ορισμένα φωτεινά σημεία, νομίζω, όσον αφορά τη δραστηριότητα στην οικονομία», είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας τις «ευκαιρίες» στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, γνωστές ως Mittelstand.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης