Τελευταία Νέα
Διεθνή

Baerbock (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει να αποσυνδεθεί από την Κίνα

Baerbock (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει να αποσυνδεθεί από την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock, προσθέτοντας πως συνεχίζεται η έρευνα για τις επιδοτήσεις που παρέχει το Πεκίνο στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων του.
«Αν εξαρτηθούμε περισσότερο, μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας», είπε ο Baerbock σε μια συνέντευξη στο Bloomberg TV την Κυριακή.
Όπως ανέφερε, «η μείωση της εξάρτησής μας» με μια χώρα όπως η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία, και η Κίνα» είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ανακοίνωσε έρευνα κατά των επιδοτήσεων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, αλλά και σε αντίποινα από το Πεκίνο.
Ως είναι ευνόητο, θα ήταν μια επικίνδυνη κλιμάκωση για την ΕΕ, της οποίας ο τομέας αυτοκινήτων αντιπροσωπεύει άμεσα ή έμμεσα σχεδόν 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας — ή το 6,1% του εργατικού δυναμικού του μπλοκ.
Η μετάβαση σε καθαρότερες τεχνολογίες είναι ένα ιδιαίτερο σημείο διαμάχης, με τον βιομηχανικό πυρήνα του μπλοκ να κινδυνεύει να χάσει μερίδιο σε ταχύτερες κινεζικές εταιρείες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Baerbock επανέλαβε τη δέσμευση της Γερμανίας να στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», πριν προσθέσει: «Αν ο Putin κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, τι σήμα θα έδινε αυτό σε άλλους δικτάτορες στον κόσμο, όπως ο Κινέζος πρόεδρος Xi;».
Η Baerbock είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει να αποσυνδεθεί από την Κίνα.
«Όντας εταίρος στα κλιματικά ζητήματα, ανταγωνιστής της Κίνας όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, αλλά και βλέποντας ότι είμαστε συστηματικοί αντίπαλοι και ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις δικές μας ευπάθειες, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να μην είμαστε αφελείς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης