Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αλήθεια πίσω από τα ομόλογα των ΗΠΑ – Ποτέ δεν αποφεύχθηκε το κραχ, η εμπειρία των 70 ετών

Η αλήθεια πίσω από τα ομόλογα των ΗΠΑ – Ποτέ δεν αποφεύχθηκε το κραχ, η εμπειρία των 70 ετών
Η Roth MKM εξέτασε επτά δεκαετίες της καμπύλης αποδόσεων και πώς σχετίζεται με τον επιχειρηματικό κύκλο και την απόδοση της αγοράς μετοχών
Η Wall Street έχει μπει σε ένα πτωτικό σπιράλ, που όπως φαίνεται δεν αποτελεί έκπληξη.
Και αυτό διότι οι αποδόσεις των ομολόγων, που απολάμβαναν στενή αντίστροφη συσχέτιση με τις μετοχές του τελευταίου χρόνου, παραμένουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά.
Τουλάχιστον τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αναφοράς κοντά σε πολυετείς κορυφές υποδηλώνουν ότι η αγορά είναι αισιόδοξη για την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ.
Η κυρίαρχη αφήγηση μεταξύ των επενδυτών είναι ότι μπόρεσε να απορροφήσει την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας χωρίς ρωγμές – κάνοντας τη λεγόμενη soft landing.
Ωστόσο, για να είναι αλήθεια ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αποφύγει μια συρρίκνωση τα επόμενα τρίμηνα, πρέπει να αποδεχτούμε ότι το προγνωστικό μήνυμα ύφεσης μιας βαθιάς ανεστραμμένης καμπύλης αποδόσεων - όπου οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες της 10ετίας.
Αυτό θα ήταν λάθος, λέει ο Michael Darda, επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Roth MKM.
im-848603.jpg
Η εμπειρία των 70 ετών

Ο Darda εξέτασε επτά δεκαετίες της καμπύλης αποδόσεων και πώς σχετίζεται με τον επιχειρηματικό κύκλο και την απόδοση της αγοράς μετοχών.
Χρησιμοποιώντας το spread μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων 10ετούς και 1ετούς διαπίστωσε ότι έχουν σημειωθεί 12 αντιστροφές από τη δεκαετία του 1950.
Είναι σημαντικό ότι κατά τη διάρκεια αυτών των περιπτώσεων η αναστροφή αποδείχθηκε ότι είχε προηγηθεί της τελικής ύφεσης κατά ένα ευρύ φάσμα από επτά έως 25 μήνες, με μέση διάρκεια 14 μηνών.
«Μια αναδρομή στις σελίδες οικονομικών ειδήσεων δείχνει ότι οι ιστορίες soft landing ήταν κοινές και το σήμα της καμπύλης απόδοσης απορρίφθηκε μετά τις υφέσεις 1990-1991, 2001, 2007-2009 και 2020», επισημαίνει.
«Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον 13ο μήνα της αντιστροφής, είναι θλιβερά πρόωρο να υποθέσουμε ότι η καμπύλη απόδοσης έχει δώσει ένα ψευδές σήμα και η θρυλική ήπια προσγείωση είναι βασικό σενάριο», προσθέτει ο Darda.
im-848607.jpg
Η στρατηγική

Το κρίσιμο ζήτημα για τους επενδυτές μετοχών είναι ότι θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις μέσες διψήφιες ποσοστιαίες μονάδες του ράλι στο χρηματιστήριο που έρχονται αμέσως μετά από μια αντιστροφή.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έρευνα του Darda δείχνει ότι σε σχεδόν επτά δεκαετίες δεν υπήρξε ποτέ ένα ράλι μετοχών μετά την αναστροφή που να μην αντιστράφηκε πλήρως, οδηγώντας σε επακόλουθες υφέσεις/bear markets.
Ούτε καν η πρόσφατη ιστορία δεν είναι διαφορετική.
Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν ράλι 20% από όταν η καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε τον Ιούλιο του 2022 μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Αλλά τέτοιες αναπηδήσεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν, το 1989-1990, με κέρδος 24%, και το 2006-2007, με κέρδος 23%, και τις δύο φορές τα ράλι μετά την αναστροφή εξαλείφθηκαν.
«Κατά μέσο όρο, οι αγορές μετοχών «έπεσαν» περίπου 20% κάτω από το σημείο που ήταν όταν η καμπύλη πήγε για πρώτη φορά σε αντιστροφή.
Το εύρος των αποτελεσμάτων θα ήταν συνεπές με τον S&P 500 να έχει περισσότερο από 20% πτώση από τα πρόσφατα υψηλά της αγοράς», λέει ο Darda.
im-848617.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης