Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το ξέπλυμα χρήματος

ΔΝΤ: Απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το ξέπλυμα χρήματος
Το Διάγραμμα της Εβδομάδας στο blog του ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα
Το διασυνοριακό οικονομικό έγκλημα ήρθε για να μείνει, αναφέρουν σε άρθρο τους οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ), σε μία εποχή που οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται αυτό το χρηματοπιστωτικό δίκτυο για να μετακινήσουν παράνομα κεφάλαια πέρα από τα σύνορα και να αποφύγουν τη σύλληψη.
Όπως σχολιάζει το ΔΝΤ, το οποίο χαρακτηρίζει απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το ξέπλυμα χρήματος, καθώς αυτοί οι εγκληματίες προστατεύουν τον παράνομα πλούτο τους που προέρχεται από φοροδιαφυγή, διαφθορά και διακίνηση ναρκωτικών, μεταξύ άλλων, ευδοκιμούν τα οικονομικά εγκλήματα. «Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή χώρα δεν είναι προστατευμένο. Τα σκάνδαλα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος προκάλεσαν κατάρρευση τραπεζών και συγκλόνισαν χώρες. Εν τέλει, η κοινωνία πληρώνει το κόστος μέσω της διάβρωσης της εμπιστοσύνης στην ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οδηγώντας συχνά τους φορολογούμενους να επιδοτούν τις τράπεζες που καταρρέουν και περιορίζοντας την πρόσβαση των πελατών σε πιστώσεις.
Οι τράπεζες, ως φύλακες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μάχονται αδιάκοπα ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, οι εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες επικεντρώνονται κυρίως στους εγχώριους κινδύνους και ως εκ τούτου συχνά μένουν πίσω. Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο, αλλά συχνά δεν χρησιμοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους περιορισμένους πόρους και οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις εμποδίζουν την αποτελεσματική παγκόσμια συνεργασία.
Το προσωπικό του ΔΝΤ συνεργάστηκε με οκτώ σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες —Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία και Σουηδία— για τεχνική βοήθεια κατά του ξεπλύματος χρήματος. Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν ότι η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι πέρα από τις δυνατότητες οποιουδήποτε έθνους— και ότι οι χώρες πρέπει να καινοτομήσουν από κοινού για να βρουν μια λύση».
«Σε συνεργασία με τις χώρες της Σκανδιναβικής-Βαλτικής, χρησιμοποιήσαμε αυτά τα εργαλεία για να βελτιώσουμε την κατανόηση των ασυνήθιστων χρηματοοικονομικών ροών από τις χώρες που δικαιολογούν έλεγχο. Αυτά τα εργαλεία ενισχύουν την ικανότητα των χωρών να ελέγχουν πιθανές παράνομες χρηματοοικονομικές ροές και να εστιάζουν στις αναδυόμενες απειλές. Η συνεργασία επιτρέπει επίσης στις χώρες να εντοπίζουν και να συνδέουν φαινομενικά αποσυνδεδεμένες διασυνοριακές απειλές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η παρακολούθηση των χρημάτων περιλαμβάνει επίσης την εξέταση χωρών που επιλέγονται από εγκληματίες για το ξέπλυμα παράνομων κερδών.
(...) Οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν ανησυχίες για την οικονομική ακεραιότητα υπέστησαν απότομες μειώσεις των τιμών μετοχών, αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους και μειώσεις στις καταθέσεις που επηρεάζουν τη ρευστότητά τους.
(...) Καθώς λείπει ένας παγκόσμιος εποπτικός μηχανισμός, οι εποπτικές αρχές πρέπει να διευρύνουν τις προοπτικές τους, εξετάζοντας εξονυχιστικά τους κινδύνους μη κατοίκους και τα διασυνοριακά αντίμετρα για το ξέπλυμα.
1111111111111.png
Στο μέλλον, (...) οι τεχνολογικές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανάλυση αυτών των πληροφοριών και (...) οι χώρες θα πρέπει επίσης να ανταλλάσσουν δεδομένα για περιστατικά νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», σημειώνει το ΔΝΤ.
22222222222222.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης