Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Σημαντική πρόοδος για τις ελληνικές τράπεζες – Ποιες εκδόσεις ομολόγων προτιμούμε

Bank of America: Σημαντική πρόοδος για τις ελληνικές τράπεζες – Ποιες εκδόσεις ομολόγων προτιμούμε
Ο οίκος ξεκινά κάλυψη για τις ομολογιακές εκδόσεις των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη βελτίωση «βλέπει» για τις ελληνικές τράπεζες με πρόσφατη έκθεσή της η Bank of America, η οποία μελετά τις αποτιμήσεις των ομολόγων τους.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΒοfA, η Alpha Bank έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων, ωστόσο έχει ακόμη να διανύσει δρόμο.
Τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία της είναι συγκρίσιμα με αυτά της Πειραιώς.
Ως αποτέλεσμα της ταχείας απομόχλευσης το 2021, η οθόνη κάλυψής της είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες των άλλων τραπεζών.
Από την άλλη, τα κεφαλαιακά αποθέματα είναι καλύτερα από των Πειραιώς, Eurobank και Εθνικής, ενώ η τράπεζα είναι πιο μπροστά όσον αφορά την ικανοποίηση των τελικών απαιτήσεων MREL (1 Iανουαρίου 2026).
Σημειώνεται πως, «για τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούμε να βλέπουμε εκδόσεις1,1-1,9 δισ. ευρώ μέχρι εκείνη την ημερομηνία, η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει τα spreads» αναφέρει η BofA.
Η Eurobank είναι η δεύτερη καλύτερη ελληνική τράπεζα, σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη της, μετά την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ).
Τα NPEs της είναι συγκρίσιμα με της Εθνικής, στο 5,9% των ακαθάριστων δανείων (εξαιρουμένων των ομολογιών τιτλοποίησης).
Η διαφοροποίηση μέσω τοποθετήσεων σε άλλες αγορές (Κύπρος, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο) είναι ένα θετικό σημείο.
Η Eurobank πρόκειται να απορροφήσει την κυπριακή Ελληνική Τράπεζα, στην οποία προηγουμένως κατείχε μειοψηφικό μερίδιο.
Αυτή η κίνηση θα μειώσει το πλεονάζον κεφάλαιο, θα τη διαφοροποιήσει και θα μειώσει τον δείκτη NPE του ομίλου.
Ο CET1 16,3% proforma φαίνεται ισχυρό, αλλά θα υποχωρήσει.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) είναι η κορυφαία επιλογή μας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Οι δείκτες κεφαλαίου της είναι υψηλότεροι από τους ανταγωνιστές της, ενώ τα βάρη από μη δεσμευμένα απομειωμένα δάνεια είναι χαμηλότερα.
Αυτό ξεχωρίζει την τράπεζα και της δίνει περαιτέρω ευχέρεια και ευελιξία να αντιμετωπίζει απροσδόκητους κραδασμούς ή να είναι πιο επιθετική σε ό,τι αφορά μειώσεις απομειωμένων δανείων.
Τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας της Πειραιώς έχουν βελτιωθεί σημαντικά, κατά 80 μονάδες βάσης την τελευταία διετία, αλλά παραμένουν χαμηλά.
Στα θετικά, η τράπεζα επιτάχυνε τις μειώσεις NPE της.

Tα ομόλογα…

«Αρχίζουμε την κάλυψη της Αlpha Bank με σύσταση underweight για τις ομολογίες υψηλής εξασφάλισης (senior), με κουπόνι 7% και 7,5%.
Το ομόλογο με κουπόνι 2% της Eurobank (με σύσταση overweight) είναι η κορυφαία επιλογή μας.
Η κάλυψη της Alpha Bank είναι κάτω από τις άλλες ελληνικές τράπεζες, η αποτίμηση στις βραχυπρόθεσμες ομολογίες και το υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων καθιστούν τα spreads ευάλωτα.
«Δίνουμ σύσταση marketweight (απόδοση ίση της αγοράς) για το ομόλογο με κουπόνι 8,75% της Πειραιώς και την έκδοση της Αlpha Bank με κουπόνι 11,875%.
Και οι δύο τίτλοι χρέους έχουν μία από τις υψηλότερες αποδόσεις στον ευρωπαϊκό πίνακα αποδόσεων στα Additional Tier 1 (AT1) ομόλογα, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της τρέχουσας αξιολόγησης.
«Το απόθεμα των απομειωμένων δανείων της Alpha είναι υψηλότερο από τις αντίστοιχες εταιρείες και ανησυχούμε ότι η σχετικά χαμηλή κάλυψη θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερα top-ups από ό,τι οι άλλες τράπεζες στο μέλλον.
Αυτό μετριάζεται από τις ακόμα πολύ μεγάλες αποδόσεις AT1 της Alpha και τα καλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, τα οποία αφήνουν περιθώριο για πολλά "κακά νέα" επίσης».
«Στην κατηγορία Tier 2, είμαστε γενικά σε marketweight.
Αναβαθμίζουμε το ομόλογο με κουπόνι 8,25% της Εθνικής Τράπεζας σε marketweight, λόγω της εγγύτητας της πρόσκλησης, η οποία αναμένουμε ότι θα ασκηθεί το 2024, δεδομένης της υψηλής επαναφοράς.
Τα ομόλογα αυτής της κατηγορίας έχουν επίσης υπεραποδώσει φέτος.
Η πιστωτική δυναμική για την Alpha έχει επιβραδυνθεί, δεδομένου του πλέον μεγαλύτερου αποθέματος κόκκινων δανείων (έναντι της Πειραιώς) και της χαμηλότερης κάλυψης.
Προσθέτουμε το ομόλογο με κουπόνι 5,5% του Τ2 της Alpha στη λίστα με τις συστάσεις marketweight.
Οι διαφορές των spreads της Eurobank με τα ονόματα με καλύτερη αξιολόγηση δεν είναι προφανώς ελκυστικές και προσθέτουμε σύσταση marketweight στη Eurobank, στην έκδοση με κουπόνι 10%» υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος.
8_27.JPG
Επενδυτική βαθμίδα

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (Ba3/BB+/BB+) παρουσιάζει θετικές προοπτικές για τη Moody's από τον Μάρτιο του 2023 και την S&P από τον Απρίλιο του 2023.
Η χώρα έχασε το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας πριν από 13 χρόνια και βελτιώνει σταδιακά την αξιολόγησή της από τότε (Έκθεση 13).
8_26.JPG
Ταυτόχρονα, η αγορά επιτοκίων με την πάροδο του χρόνου έχει μειώσει τα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου (Σχήμα 14).
8_28.JPG
Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό η χώρα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα εντός των επόμενων 12 μηνών.
Η Scope Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε «BBB-» στις 4 Αυγούστου 2023.
Οι προσεχείς προγραμματισμένες ημερομηνίες αξιολόγησης κρατικών αξιολογήσεων είναι στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 για τον οίκο Moody's, 20 Οκτωβρίου 2023 για τον S&P και την 1η Δεκεμβρίου 2023 για τον Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης