Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το δολάριο... μονόδρομος για την Αργεντινή: «Μόνο έτσι θα βγει από το σπιράλ θανάτου»

Το δολάριο... μονόδρομος για την Αργεντινή: «Μόνο έτσι θα βγει από το σπιράλ θανάτου»
Ο οικονομολόγος Steve Hanke επανέλαβε την άποψη του ότι η Αργεντινή θα πρέπει να υιοθετήσει το δολάριο για τις συναλλαγές της
Σχετικά Άρθρα
Η υιοθέτηση του δολαρίου ως νομίσματος είναι ο μόνος τρόπος ώστε η Αργεντινή να βγει το «σπιράλ θανάτου» που κατακλύζει την οικονομία της, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Steve Hanke.
Ο καθηγητής του Johns Hopkins επανέλαβε τις απόψεις του υποψήφιου προέδρου της Αργεντινής Javier Milei, ο οποίος έχει επίσης ζητήσει να εγκαταλειφθεί το πέσο και να υιοθετηθεί το δολάριο ως ένας τρόπος να τιθασευτεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός στην οικονομία.
Το οικονομικό μοντέλο που υπερασπίστηκε ο πρώην κυβερνήτης της Αργεντινής Juan Peron και ακολούθησαν οι μεταγενέστεροι κυβερνήτες, έχει αφήσει την οικονομία «να ακροβατεί στο χείλος της κατάρρευσης», έγραψε ο Hanke σε ανάρτησή του την Πέμπτη στο X. Ο ίδιος μετρά το σημερινό ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού της νοτιοαμερικανικής χώρας σε πάνω από 160%, πολύ πάνω από το επίσημο έντυπο του 113%.
«Οι πολιτικές του προέδρου Fernandez έχουν κάνει συντρίμμια, την οικονομία της Αργεντινής», έγραψε σε ανάρτησή του στο X την Τετάρτη.
"Σήμερα, μετράω τον πληθωρισμό στην Αργεντινή στο 166%. Η δολαριοποίηση είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το σπιράλ θανάτου της Αργεντινής» επισημαίνει ο ίδιος.
Εδώ και μήνες, ο Hanke είναι συνεπής υποστηρικτής της υιοθέτησης του δολαρίου από την Αργεντινή. Είπε τον Ιούλιο ότι η δολαριοποίηση είναι η μόνη διέξοδος της Αργεντινής από την ολοένα και βαθύτερη παγίδα χρέους και πρότεινε να «μπει σε ναφθαλίνη» και η κεντρική της τράπεζα.
Το πέσο της Αργεντινής έχει καταρρεύσει σε αξία την τελευταία δεκαετία, καθώς η χώρα αγωνίζεται με τον υπερπληθωρισμό και ένα υπέρογκο χρέος. Το εξωτερικό της χρέος διογκώθηκε στο 45% του ΑΕΠ της στο τέλος του 2022, ανερχόμενο σε 277 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CEIC.
Η νομισματική κρίση τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη δολαρίου ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής να δημιουργήσουν λογαριασμούς καταθέσεων στο κινεζικό γιουάν.
Η έλλειψη προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη ξηρασία που έπληξε τις γεωργικές εξαγωγές της χώρας, εξαντλώντας τα αποθέματα δολαρίων της κεντρικής τράπεζας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.
Οι εκκλήσεις για αυξημένη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες «αποδολαριοποίησης» του νοτιοαμερικανικού κράτους. Η Αργεντινή είχε προηγουμένως επιδιώξει να απεξαρτηθεί από το δολάριο με τον ίδιο τρόπο που έκαναν η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης