Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Σε ΒΒ- επιβεβαιώνεται η Eurobank, θετικό το outlook - Ο αντίκτυπος από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα

Standard & Poor's: Σε ΒΒ- επιβεβαιώνεται η Eurobank, θετικό το outlook - Ο αντίκτυπος από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Eurobank...
Σε «ΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank, μετά την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 7% της Ελληνικής Τράπεζας, η Standard & Poor’s, διατηρώντας σε θετικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η Eurobank κατέχει επί του παρόντος ποσοστό 29,2% στην Ελληνική Τράπεζα ενώ ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει επιπλέον 26,1% μέσω τριών ξεχωριστών συναλλαγών, με τη συνολική συμμετοχή της να αγγίζει εντέλει το 55,3%.
Σύμφωνα με την S&P, «κατανοούμε ότι η Eurobank θα προχωρήσει σε υποχρεωτική εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία θα μπορούσε να φέρει τη συμμετοχή της πάνω από την τρέχουσα συμφωνία».
Ως εκ τούτου, η Eurobank είναι πιθανό να ασκήσει τον πλήρη έλεγχο της κυπριακής τράπεζας μόλις λάβει τις συνήθεις εποπτικές εγκρίσεις για την εξαγορά, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες.
«Κατά την άποψή μας, η συναλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την κεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Η εισφορά μετρητών ύψους 253,2 εκατ. ευρώ θα μειώσει εν μέρει την εποπτική κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.
Ωστόσο, αναμένουμε ότι η αρνητική επίδραση θα παραμείνει διαχειρίσιμη στο τρέχον επίπεδο αξιολόγησης.
Ο δείκτης προσαρμοσμένων ως προς τον κίνδυνο κεφαλαίων (RAC) της Eurobank ήταν 5,5% στο τέλος του 2022 ενώ προβλέπουμε πως θα κυμανθεί στο 5,8%-6,3% μέχρι το τέλος του 2025.
Επιπλέον, μόλις η Eurobank εντάξει την Ελληνική Τράπεζα στον όμιλό της, ο αντίκτυπος στα κεφάλαια θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος - αν και αυτό θα εξαρτηθεί τελικά από τους τελικούς όρους της συναλλαγής» συμπληρώνει ο οίκος.

Υψηλές επιδόσεις

Σε κάθε περίπτωση, λέει η S&P, «Πιστεύουμε ότι η Eurobank θα συνεχίσει να έχει υψηλές επιδόσεις εν μέσω του τρέχοντος περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων, αποκομίζοντας οφέλη από την προηγούμενη αναδιάρθρωσή της.
Κατά την άποψή μας, η λειτουργική απόδοση και το προφίλ κινδύνου της τράπεζας έχουν βελτιωθεί έχοντας φτάσει πιο κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ το τρέχον χάσμα θα μειωθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Η Eurobank για το α’ εξάμηνο του 2023 ανέφερε απόδοση 17,9% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE).
Οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού παρέμειναν ανθεκτικοί, με το κόστος κινδύνου και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στις 81 μονάδες βάσης (bps) και στο 5,2% επί των συνολικών ανοιγμάτων, αντίστοιχα, ενώ αναμένουμε ότι θα βελτιωθούν σε 60 μ.β. και 4,5%-5,0% έως το 2025.
Τα ισχυρότερα κέρδη θα πρέπει επίσης να παρέχουν στην τράπεζα αρκετά αποθέματα ασφαλείας ώστε να διατηρήσει την κεφαλαιοποίησή της παρά τη συναλλαγή».

Η εξαγορά

Η εξαγορά συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank να εντείνει την εστίασή της στις βασικές αγορές.
Μέσω της παρουσίας της στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, η Eurobank έχει το ισχυρότερο διεθνές προφίλ μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με το 33% των βασικών λειτουργικών κερδών του ομίλου να πραγματοποιούνται στο εξωτερικό το 2022.
«Η συναλλαγή θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ροών εσόδων της τράπεζας ανά προϊόν, αν και όσον αφορά τη γεωγραφική διαφοροποίηση θεωρούμε την ελληνική και την κυπριακή οικονομία αλληλένδετες».
Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, με ενεργητικό 20 δισεκ. ευρώ, και εστιάζει περισσότερο στην αγορά λιανικής - στο 57% περίπου των δανείων της έναντι 36% της Eurobank.
Αναμένουμε ότι ενδεχόμενη εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας δεν θα αποδυναμώσει το χρηματοοικονομικό προφίλ της Eurobank επειδή η Ελληνική Τράπεζα έχει ισορροπημένο προφίλ χρηματοδότησης και υγιείς δείκτες ποιότητας ενεργητικού.
Επιπλέον, η ποιότητα του ενεργητικού της Ελληνικής Τράπεζας έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με δείκτη NPE 3,3%, δείκτη Tier 1 20,8% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 26,5% (στις 31 Μαρτίου 2023).

Oι προοπτικές βελτιώνονται…

Πάντως, οι προοπτικές βελτιώνονται.
Την Τρίτη σημειώθηκαν 13 νέες ομολογιακές εκδόσεις αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ (20 δισεκατομμύρια δολάρια), οι περισσότερες από τον Ιούνιο.
Έξι ήταν από χρηματοοικονομικούς εκδότες, με μερικές τραπεζικές συμφωνίες στην πιο ριψοκίνδυνη πλευρά του φάσματος.
Άλλες πέντε χρηματοπιστωτικές εταιρείες «ξεπέρασαν» την αγορά την Τετάρτη.
Το αποκορύφωμα της εβδομάδας ήταν έκδοση AT1 750 εκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 8%, από τη βελγική τράπεζα KBC Group NV.
Το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, παρόλο που το περιθώριο απόδοσης μειώθηκε κατά σχεδόν 40 μονάδες βάσης κατά τη διαδικασία.
Επιβεβαιώνοντας την αυξημένη όρεξη για ρίσκο, η ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, η οποία εξακολουθεί να ανήκει στην πλειοψηφία του κράτους, μπόρεσε να εκδώσει μια τετραετή προνομιακή συμφωνία με κουπόνι κάτω του 7%.
Δείχνει ότι η θερινή ραστώνη πλησιάζει στο τέλος της, και η ζήτηση των επενδυτών επιστρέφει.

Θετικό outlook

«Οι θετικές προοπτικές για τη Eurobank και τη Eurobank Συμμετοχών αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες μας ότι, τους επόμενους 12 μήνες, η τράπεζα θα μπορούσε να βελτιώσει τους δείκτες απόδοσης, να παρουσιάσει υγιή λειτουργική κερδοφορία και να διατηρήσει το ενισχυμένο προφίλ κινδύνου και την κεφαλαιοποίησή της παρά την ανόργανη ανάπτυξη.
Θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές μας για τη Eurobank και τη Eurobank Holdings σε σταθερές εάν συμπεράνουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν επιδεινωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ή της συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης, προκαλώντας σημαντικά πιο έντονη πίεση στην ποιότητα και την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Επιπλέον, θα μπορούσαμε να αναθεωρήσουμε επί τα χείρω την αξιολόγηση της Eurobank Συμμετοχών, εάν η διπλή της μόχλευση ξεπεράσει σημαντικά το 120%.
Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις αξιολογήσεις εάν η τράπεζα επιδείξει σταθερή και ισχυρή λειτουργική απόδοση, καθώς και υγιή ποιότητα περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με αυτή των ομοτίμων με υψηλότερη αξιολόγηση.
ια παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να προκύψει από την εξασφάλιση του ελέγχου της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank και την ενοποίησή της, εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό ενισχύει το επιχειρηματικό προφίλ και το franchise της τράπεζας σε σύγκριση με ομοτίμους» καταλήγει η Standard & Poor’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης