Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κόντρα ρεύμα ο βετεράνος αναλυτής Gave: Η καταστροφολογία για την Κίνα δεν να αντανακλάται στην αγορά

Κόντρα ρεύμα ο βετεράνος αναλυτής Gave: Η καταστροφολογία για την Κίνα δεν να αντανακλάται στην αγορά
Η οικονομία της Κίνας παραπαίει, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν δείχνουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε συστημική κρίση
Σχετικά Άρθρα
Η οικονομική αναταραχή της Κίνας έχει εγείρει φόβους για μια παγκόσμια κρίση παρόμοια με το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008, αλλά διάφοροι δείκτες της αγοράς δείχνουν το αντίθετο. Αυτό επισημαίνει ο βετεράνος οικονομικός αναλυτής Louis - Vincent Gave. Σίγουρα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει κυκλικά και διαρθρωτικά προβλήματα, έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Gavekal, μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Χονγκ Κονγκ, στους Financial Times.
«Δεδομένου ότι μια συστημική κρίση στην Κίνα θα αντηχούσε σε όλο τον κόσμο, αυτό έχει σημάνει συναγερμό και έχει προκαλέσει εκκλήσεις προς το Πεκίνο να παρέμβει πιο δυναμικά για να αναζωογονήσει την κινεζική οικονομία», έγραψε ο Gave. «Το περίεργο, όμως, είναι ότι αυτή η καταστροφολογία δεν αντικατοπτρίζεται σε αυτό που σηματοδοτεί η αγορά». Μετά την ανάκαμψη του α' τριμήνου, η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από τις πολιτικές μηδενικού COVID ήταν απογοητευτική, με τα εργοστάσια και τους καταναλωτές να επιβραδύνουν. Επιπλέον, η αγορά ακινήτων συνεχίζει να καταρρέει υπό το βάρος του χρέους και των αθετήσεων, η ανεργία των νέων βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και οι τιμές καταναλωτή έχουν φτάσει σε επίπεδο αποπληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσυρθεί μαζικά, με τις προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει τις αγορές του να αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν ένα διαρκές ράλι.
Ωστόσο, ο Gave ανέφερε και άλλους δείκτες που παρουσιάζουν μια διαφορετική άποψη για την κινεζική οικονομία. Εστιάζοντας στον τραπεζικό τομέα, σημείωσε ότι η απόδοση των μετοχών των τραπεζών τείνει να υποχωρεί μήνες πριν από οποιαδήποτε συστημική κρίση, όπως είχε συμβεί πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αντίθετα, οι τραπεζικές μετοχές που μετρούνται από τον τραπεζικό δείκτη FTSE China A-share έχουν κερδίσει 2,4% τους τελευταίους 12 μήνες, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των αμερικανικών δανειστών κατά σχεδόν 13%.
Ομοίως, τα κινεζικά κρατικά ομόλογα κερδίζουν τα αμερικανικά, με τα ομόλογα μακράς διάρκειας να αποδίδουν 17,1% από τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό συγκρίνεται με την αρνητική απόδοση 13,4% των αντίστοιχων ομολόγων T-bill. Ο Gave επεσήμανε επίσης ότι οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, οι οποίες είναι ευαίσθητες στην οικονομία της Κίνας, έχουν κάνει άλμα 50% από το χαμηλό τους τον Οκτώβριο του 2022.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των ευαίσθητων στην Κίνα εταιρειών πολυτελείας, όπως η LVMH, η Hermès και η Ferrari, διαπραγματεύονται σε υψηλά ή κοντά σε υψηλά όλων των εποχών, πρόσθεσε.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε ότι η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει πραγματικές προκλήσεις ή ότι η κινεζική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, κυκλικά και διαρθρωτικά», κατέληξε. «Αλλά εν ολίγοις, φαίνεται να υπάρχει μια ισχυρή αποσύνδεση μεταξύ της συμπεριφοράς των τιμών των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την Κίνα, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, και των φόβων για μια εξελισσόμενη συστημική κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης