Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: «Κλειδί» για την αξιολόγηση της Eurobank το ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα

Fitch: «Κλειδί» για την αξιολόγηση της Eurobank το ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα
Σχόλιο του αμερικαμικού οίκου αξιολόγησης για Eurobank και Ελληνική
Σχετικά Άρθρα
Ο πλήρης αντίκτυπος αξιολόγησης από την εξαγορά υψηλότερου ποσοστού της Ελληνική Τράπεζα από Eurobank, δεν θα είναι ξεκάθαρος και για τις δύο τράπεζες μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών και την ολοκλήρωση της επικείμενη δημόσια πρόταση, σχολιάζει η Fitch Ratings, η οποία αξιολογεί με «ΒΒ-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των δύο τραπεζών.
Μετά και τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 1,6% στην Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank παρουσιάζει πλέον συμμετοχή στο 48,1%.
«Το τελικό μερίδιο της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, καθώς και η κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής, παραμένουν ακόμη άγνωστα. Το προαναφερθέν θα είναι συνάρτηση του αριθμού των μετοχών που αποκτήθηκαν τελικά, της τιμής που καταβλήθηκε και της κατανομής της αρνητικής υπεραξίας που είναι πιθανό να δημιουργηθεί από την απόκτηση.
Η ανακοίνωση συνάδει με την πρόθεση του ομίλου να αποκτήσει τον έλεγχο της κυπριακής τράπεζας σύμφωνα με τη στρατηγική για την εδραίωση της παρουσίας του σε βασικές ξένες αγορές, όπως η Κύπρος. Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα η Eurobank να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημοπρασίας.
Η Ελληνική Τράπεζα, με ενεργητικό 20,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2023, θα αντιπροσώπευε περίπου το 20% του συνολικού ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ. Εάν ολοκληρωθεί, η εξαγορά θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank αυξάνοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση και θα οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ λιανικών και επιχειρηματικών τραπεζικών δραστηριοτήτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελληνική Τράπεζα επικεντρώνεται στο λιανικό εμπόριο με ένα πολύ ισχυρό franchise καταθέσεων», σημειώνει η Fitch.
«Η εξαγορά θα βελτίωνε οριακά την ποιότητα του ενεργητικού της Eurobank, καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της 5,9% στο τέλος Ιουνίου 2023 είναι υψηλότερος από το 3,4% της Ελληνικής Τράπεζας στο τέλος Μαρτίου 2023. Ωστόσο, ο μειωμένος δείκτης NPEs ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, μεμονωμένα, είναι απίθανο να είναι αρκετά σημαντικός ώστε να αλλάξει την εκτίμησή μας για την ποιότητα του ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας.
Αναμένουμε ότι η δυνητική ενοποίηση θα είναι ομαλή παρά τους κινδύνους εκτέλεσης που συνεπάγεται μια σχετικά μεγάλη εξαγορά, δεδομένου του συμπληρωματικού χαρακτήρα των επιχειρηματικών και πιστωτικών προφίλ των τραπεζών και της ήδη καλής γνώσης της Eurobank για την κυπριακή αγορά.
Η απόκτηση του πλήρους κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας θα κόστιζε τουλάχιστον περίπου 700 εκατ. ευρώ, με βάση το αντάλλαγμα περίπου 168 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε σε μια οντότητα που διαχειρίζεται η αμερικανική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων PIMCO για μερίδιο 17,3% και περίπου 16 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε στη Senvest Management LLC για 1,6 % μεριδίου. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου το 10% του CET1 της Eurobank ή περίπου το ήμισυ του ετήσιου καθαρού κέρδους της Eurobank το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Η ολοκλήρωση των συναλλαγών, που αναμένουμε σε αρκετά τρίμηνα από τώρα, απαιτεί έγκριση από την ΕΚΤ και αρκετές κυπριακές αρχές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης