Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τον στόχο του 5% για την ανάπτυξη του 2023 - Η προειδοποίηση από 5 επενδυτικούς οίκους

Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τον στόχο του 5% για την ανάπτυξη του 2023 - Η προειδοποίηση από 5 επενδυτικούς οίκους
Σύμφωνα με τη Nomura είναι «όλο και πιο πιθανό η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ φέτος να μην ξεπεράσει το 5%»
Σχετικά Άρθρα

Χωρίς περισσότερα μέτρα στήριξης, η Κίνα είναι όλο και πιο πιθανό να χάσει τον στόχο της για ανάπτυξη της τάξης του 5% φέτος, δήλωσαν οικονομολόγοι.
Η χώρα ανέστειλε την Τρίτη τις δημοσιεύσεις στοιχείων σχετικά με την ανεργία των νέων, η οποία είχε εκτοξευθεί πρόσφατα σε επίπεδα ρεκόρ. Άλλα στοιχεία για τον Ιούλιο έδειξαν μια ευρεία επιβράδυνση, που επιδεινώθηκε από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων.
«Η παρατεταμένη αδυναμία στις κατασκευές ακινήτων θα προσθέσει πιέσεις για μείωση αποθεμάτων (destocking) στον βιομηχανικό χώρο και θα συμπιέσει επίσης τη ζήτηση για κατανάλωση», δήλωσε σε σημείωμά του η Tao Wang, επικεφαλής οικονομικών της Ασίας και επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στην UBS Investment Bank. «Σε μια τέτοια περίπτωση, η οικονομική δυναμική μπορεί να παραμείνει υποτονική στο υπόλοιπο του έτους και η Κίνα μπορεί να χάσει τον φετινό στόχο για ανάπτυξη της τάξης του 5%», ανέφερε η ίδια. «Οι πιέσεις αποπληθωρισμού θα μπορούσαν να επιμείνουν περισσότερο σε ένα τέτοιο σενάριο. Η οικονομία θα δικαιολογούσε τότε πολύ ισχυρότερες ή μη συμβατικές πολιτικές για να αναζωογονηθεί».
Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και αντιπροσώπευε σχεδόν το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Κατά την άποψή μας, το Πεκίνο θα πρέπει να παίξει το ρόλο του δανειστή τελευταίου καταφυγίου για να στηρίξει ορισμένους μεγάλους κατασκευαστές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και θα πρέπει να παίξει το ρόλο του καταναλωτή τελευταίου καταφυγίου για να ενισχύσει τη συνολική ζήτηση», ανέφεραν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα Ting Lu και μια ομάδα του σε έκθεση την Τρίτη.
«Βλέπουμε επίσης μεγαλύτερο πτωτικό κίνδυνο για την πρόβλεψή μας για ανάπτυξη 4,9% σε ετήσια βάση τόσο για το γ' όσο και για το δ' τρίμηνο και είναι όλο και πιο πιθανό η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ φέτος να μην φτάσει το 5%», αναφέρεται στην έκθεση.
Το Πεκίνο έχει αναγνωρίσει τις οικονομικές προκλήσεις και έχει δηλώσει περισσότερα μέτρα στήριξης. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα βασικά επιτόκια την Τρίτη (15/8/2023).
Ωστόσο, οι κινήσεις χρειάζονται χρόνο για να τεθούν σε ισχύ και δεν ήταν αρκετές για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς μέχρι στιγμής, ειδικά καθώς οι ανησυχητικοί τίτλοι πληθαίνουν.
«Τον Αύγουστο, οι φόβοι μετάδοσης γύρω από τους κατασκευαστές ακινήτων και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών έχουν επίσης ωθήσει το κλίμα προς τα κάτω, θέτοντας υψηλότερο πήχη για να είναι αποτελεσματικά τα κίνητρα» δήλωσε η Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.
Μια πιο σταθερή αλλαγή πολιτικής θα μπορούσε να έρθει το δ' τρίμηνο, όταν αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, δήλωσε η Loo.
Ο άλλοτε υγιής γιγαντιαίος εργολάβος Country Garden βρίσκεται τώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Σε άλλες ειδήσεις αυτό το μήνα, η Zhongrong International Trust παρέλειψε πληρωμές σε τρεις εταιρείες εισηγμένες στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με τις γνωστοποιήσεις στις οποίες είχε πρόσβαση μέσω της Wind Information.
Ακόμα και αν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Zhongrong ύψους 630 δισεκατομμυρίων γιουάν (86,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) - συν τη μόχλευση - είχαν πρόβλημα, αυτός είναι «ένας αριθμός που δεν είναι συστημικά απειλητικός» για τον τομέα επενδύσεων 21 τρισεκατομμυρίων γιουάν και το τραπεζικό σύστημα 315 τρισεκατομμυρίων γιουάν της Κίνας, δήλωσε σε σημείωμά του ο Xiangrong Yu, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi για την Κίνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επενδυτική εταιρεία και η μητρική της εταιρεία είναι «πολύ λιγότερο συνδεδεμένες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε σύγκριση με προηγούμενες περιπτώσεις όπως η Baoshang Bank και ο όμιλος Anbang».

Ανάπτυξη έναντι εθνικής ασφάλειας

Η αρχική καταστολή των κινεζικών αρχών στις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων το 2020 ήταν μια προσπάθεια να περιοριστεί η μεγάλη εξάρτησή τους από την ανάπτυξη. Το Πεκίνο τόνισε φέτος ότι η εκτόνωση των χρηματοοικονομικών κινδύνων είναι μία από τις προτεραιότητές του. Φέτος, η χώρα βρίσκεται επίσης σε διαδικασία αναδιοργάνωσης των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών της οργάνων.
Καθώς το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης παρέμεινε υψηλό, τα επίπεδα ρευστότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Rhodium τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι οι περιφερειακές αρχές έχουν δαπανήσει χρήματα για να αγοράσουν γη, για να καλύψουν τη ζήτηση που κάποτε προερχόταν από τους εργολάβους.
«Η τρέχουσα αδυναμία των οικονομικών των τοπικών αρχών εμποδίζει το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική για να στηρίξει την οικονομία», ανέφεραν οι αναλυτές της Rhodium.
Για πολλούς, ιδίως για τους επενδυτές του εξωτερικού, η παρατεταμένη φαινομενική αδράνεια μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει αλλάξει σταθερά και τις προτεραιότητές της.
«Μια χλιαρή αντίδραση στην καταρρέουσα αγορά ακινήτων θα έδειχνε ότι η μειωμένη έμφαση της ανώτατης ηγεσίας στην οικονομική ανάπτυξη - υπέρ προτεραιοτήτων όπως η εθνική ασφάλεια και η τεχνολογική αυτάρκεια - είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε σε έκθεσή του την Τρίτη ο Gabriel Wildau, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Teneo.
«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κλιμακώσουν σημαντικά τα κίνητρα για την αγορά κατοικίας τους επόμενους μήνες, οδηγώντας σε βελτίωση των πωλήσεων και του όγκου των κατασκευών μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Wildau.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης