Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ηχηρή προειδοποίηση Barclays: Δεν είναι δεδομένη άμεσα η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Ηχηρή προειδοποίηση Barclays: Δεν είναι δεδομένη άμεσα η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα
Πιθανή αλλά όχι δεδομένη η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας άμεσα
Σχετικά Άρθρα
Σε μία ηχηρή προειδοποίηση για την Ελλάδα προχωρά η Barclays, καθώς σημειώνει ότι η άμεση αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα άμεσα, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζες σε έκθεσή τους που παρουσιάζει το bankingnews.gr, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (IG) από την Scope Ratings την περασμένη Παρασκευή, έστρεψε την προσοχή στην πιθανότητα η ελληνική οικονομία να αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης.
Η DBRS θα επανεξετάσει την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου (τρέχουσα αξιολόγηση: BBH, σταθερές προοπτικές), ενώ θα ακολουθήσουν η Moody's στις 15 Σεπτεμβρίου (Ba3, θετικές προοπτικές), η S&P στις 20 Οκτωβρίου (BB+, θετικές προοπτικές) και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου (BB+, σταθερές προοπτικές).

Καθοριστικές οι αξιολογήσεις S&P και Fitch

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι αξιολογήσεις της S&P και της Fitch θα είναι αναμφισβήτητα οι πιο καθοριστικές για τις αγορές, δεδομένου ότι οι εν λόγω οίκοι αξιολογούν σήμερα την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και τείνουν να θεωρούνται μαζί με τη Moody's (τρεις βαθμίδες κάτω από την IG) σε βασικούς δείκτες ομολόγων.
Ωστόσο, η Barclays προειδοποιεί ότι οι επικείμενες αναβαθμίσεις από τους εν λόγω οίκους δεν είναι απολύτως δεδομένες: Η θετική προοπτική της S&P θα έχει ισχύ μόνο για έξι μήνες κατά τη στιγμή της αναθεώρησής της (οι οίκοι αξιολόγησης συχνά προτιμούν να περιμένουν ένα έτος ή περισσότερο μετά την ανάθεση θετικής προοπτικής, πριν ξεκινήσουν μια αναβάθμιση), ενώ η προοπτική της Fitch είναι σταθερή.
«Παρ' όλα αυτά, θεωρούμε ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών θέτουν σταθερά στο τραπέζι την πιθανότητα αναβαθμίσεων κατά τις προσεχείς αξιολογήσεις«, καταλήγουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης