Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Ταϊβάν, Νότια Κορέα και Ρωσία οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2023

Oxford Economics: Ταϊβάν, Νότια Κορέα και Ρωσία οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές το 2023
Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν πλέον πηγές ανησυχίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα
Οι επιχειρήσεις βλέπουν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Oxford Economics.
Το εύρημα «επιβεβαιώνει» ότι οι αντιλήψεις για τους οικονομικούς κινδύνους έχουν αλλάξει σημαντικά για τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο Jamie Thompson, επικεφαλής μακροοικονομικών σεναρίων και συγγραφέας της έρευνας.
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν πλέον πηγές ανησυχίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα», σημείωσε.
Περίπου το 36% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως κορυφαίους κινδύνους επί του παρόντος — όπως εκείνους που σχετίζονται με ζητήματα σχετικά με την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία-ΝΑΤΟ.
Αντίθετα, μια παρόμοια έρευνα τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεώρησαν είτε μια αξιοσημείωτη σύσφιξη της προσφοράς πιστώσεων είτε μια πλήρη οικονομική κρίση ως τον κορυφαίο κίνδυνο βραχυπρόθεσμα.
Η τελευταία Παγκόσμια Έρευνα Κινδύνων τρίτου τριμήνου 2023 κάλυψε 127 επιχειρήσεις από τις 6 έως τις 27 Ιουλίου φέτος.

Τα επιμέρους ζητήματα

Τα ευρήματα έρχονται εν μέσω σφοδρών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς οι διμερείς σχέσεις έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ φερόμενου κινεζικού αερόστατου παρακολούθησης που πέταξε πάνω από τον αμερικανικό εναέριο χώρο.
Όσον αφορά την Ταϊβάν, η Κίνα επέμεινε ότι το ζήτημα ήταν εσωτερική υπόθεση και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.
Το Πεκίνο θεωρεί το δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί μέρος της επικράτειάς του.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας όπλων στην Ταϊβάν, αξίας έως και 345 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters.
Η κίνηση θεωρείται πιθανό να εξοργίσει την Κίνα.
Εν τω μεταξύ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εντείνει τις σχέσεις του Κρεμλίνου με τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί εδώ και καιρό σημείο διαμάχης για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η ένταξη του Κιέβου θα αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Μόσχας.

Ο πληθωρισμός ανησυχεί

Ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βλέπουν τον υψηλό πληθωρισμό ως «σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο», εμφανίζονται πιο σίγουροι ότι το πρόβλημα τελικά θα μετριαστεί, σημείωσε η έρευνα.
«Οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για τον παγκόσμιο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή ανέρχονται στο 3,7% το 2024, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την τελευταία βασική πρόβλεψή μας», δήλωσε ο Thompson.
«Ο αναμενόμενος πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα έχει μειωθεί σημαντικά, χαλαρώνοντας τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε.
Η έρευνα υπογράμμισε επίσης τη χαλάρωση των ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα.
Όμως τα ζητήματα παραμένουν υψηλά.
Περίπου το 30% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να θεωρεί είτε μια αξιοσημείωτη σύσφιξη της προσφοράς πιστώσεων είτε μια πλήρη οικονομική κρίση ως μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων βραχυπρόθεσμα στην τελευταία έρευνα.
Ορισμένοι επενδυτές, όπως ο Kevin O'Leary, έχουν προβλέψει ότι ο συνεχιζόμενος κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες περιφερειακές χρεοκοπίες τραπεζών των ΗΠΑ.

Μελλοντικοί κίνδυνοι

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τις επιχειρήσεις ως κύριο μέλημα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων το θεωρούν ως «πολύ σημαντικό κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία.
«Όπως αναφέρθηκε το περασμένο τρίμηνο, πάνω από τα τρία πέμπτα των ερωτηθέντων θεωρούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους ως πολύ σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Thompson.
«Μια εντατικοποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σημαντική αποπαγκοσμιοποίηση του εμπορίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος», πρόσθεσε.
Η αποπαγκοσμιοποίηση είναι ο τρίτος πιο αναφερόμενος κίνδυνος στην τελευταία έρευνα, ο οποίος θεωρείται «πολύ σημαντικός κίνδυνος» από το 23% των ερωτηθέντων.
Περίπου το 25% θεωρεί τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων ως μεταξύ των κορυφαίων ανοδικών κινδύνων.
Στην Κίνα, οι επιχειρήσεις βλέπουν «λιγότερες πιθανότητες για μια ανάκαμψη με γνώμονα την Κίνα».
Το άνοιγμα της Κίνας ως η κορυφαία παγκόσμια ανοδική πορεία μειώθηκε σχεδόν στο μισό τους τελευταίους τρεις μήνες, σημειώνοντας πτώση 10% στην τελευταία έρευνα σε σύγκριση με 19% τον Απρίλιο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πρόσφατα ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την Covid έχασε τη δύναμή της και είχε αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.
«Η συνεχιζόμενη αδυναμία στον κινεζικό τομέα ακινήτων επιβαρύνει τις επενδύσεις, η ξένη ζήτηση παραμένει ασθενής και η αυξανόμενη και αυξημένη ανεργία των νέων, στο 20,8% τον Μάιο του 2023, υποδηλώνει αδυναμία της αγοράς εργασίας», ανέφερε σε έκθεσή του το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης