Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρ. Πειραιώς: Αμυντική στάση για τις μετοχές, αλλά απομακρύνεται η ύφεση σε ΗΠΑ, Ευρώπη

Τρ. Πειραιώς: Αμυντική στάση για τις μετοχές, αλλά απομακρύνεται η ύφεση σε ΗΠΑ, Ευρώπη
Το θετικό επενδυτικό κλίμα συνεχίστηκε και στο β΄ τρίμηνο του έτους

Τον αμυντικό προσανατολισμό της στις μετοχές, κυρίως λόγω υψηλών αποτιμήσεων, διατηρεί η Τράπεζα Πειραιώς στην επενδυτική στρατηγικήγ για το γ΄τρίμηυνο του 2023.
Σημειώνει ωστόσο ότι το ενδεχόμενο της ύφεσης απομακρύνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ απομακρύνεται.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, «το θετικό επενδυτικό κλίμα συνεχίστηκε και στο β΄ τρίμηνο του έτους.
Τόσο στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως στην ευρωζώνη, τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν μια αυξημένη πιθανότητα επιβράδυνσης, ενώ οι κεντρικές τράπεζες (Fed και ΕΚΤ) διατηρούν την περιοριστική νομισματική τους πολιτική.

Κατά συνέπεια:

  • Διατηρούμε τον αμυντικό προσανατολισμό μας στις μετοχές, κυρίως λόγω υψηλών αποτιμήσεων, αν και το ενδεχόμενο της ύφεσης απομακρύνεται. Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιαπωνία, διατηρούμε την ήπια αρνητική άποψή μας, ενώ υποβαθμίζουμε την άποψή μας για την Ευρωζώνη σε αρνητική. Στις Αναδυόμενες Αγορές η άποψή μας παραμένει ουδέτερη.
  • Σε κλαδικό επίπεδο, διατηρούμε την προτίμησή μας στον κλάδο της ενέργειας, της υγείας και της μικρής κεφαλαιοποίησης και στις value εταιρείες.
  • Στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, η άποψή μας παραμένει ήπια θετική ενώ στην Ευρωζώνη αναβαθμίζεται σε ήπια θετική από ουδέτερη. Στα εταιρικά ομόλογα, η άποψή μας παραμένει ήπια αρνητική εκτός από τα Επενδυτικής Διαβάθμισης (IG) των ΗΠΑ που παραμένει ουδέτερη.
  • Στα εμπορεύματα συνολικά, η άποψή μας παραμένει ήπια αρνητική, ενώ για το χρυσό και το πετρέλαιο παραμένει ουδέτερη.

piraeus_4.JPG

Κεντρικές Τράπεζες

Οι Κεντρικές Τράπεζες των αναπτυγμένων αγορών συνέχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια το Β’ τρίμηνο του έτους για να αντιμετωπίσουν τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.
Η Fed προχώρησε σε μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μβ ενώ η ΕΚΤ προχώρησε σε δύο αυξήσεις κατά 25 μβ, καθώς ο δομικός πληθωρισμός, παρότι εμφανίζει ενδείξεις μετριασμού του, παραμένει ισχυρός. Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να επιδεικνύει μεγάλη ανθεκτικότητα, ωστόσο η αναπόφευκτη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών από την αύξηση του κόστους χρήματος και του πληθωρισμού αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης κατά τους προσεχείς μήνες.
Στην Ευρωζώνη, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε οριακά το Α’ τρίμηνο, εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική σε σχέση με ότι προβλεπόταν μόνο λίγους μήνες πριν, αλλά το τελευταίο διάστημα οι αρνητικές μακροοικονομικές εκπλήξεις έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα τρέχοντα στοιχεία προϊδεάζουν για οριακή ανάπτυξη ή και ύφεση. Συνεπώς, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά τα επόμενα τρίμηνα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη αναμένεται χαμηλός ή και οριακά αρνητικός.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Fed βρίσκεται κοντά στο τέλος σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.
Στην Ευρωζώνη, ο επίμονα υψηλός δομικός πληθωρισμός, εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να φανεί πιο αποφασιστική στην αύξηση των επιτοκίων, έτσι παραμένει μια πιθανότατα υπερβολής από την πλευρά της με τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει ήδη δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης