Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προ των πυλών Lehman Brothers 2 και βαθιά ύφεση τύπου 2008 – Παγκόσμιος συναγερμός για ντόμινο από τον κλάδο των χημικών

Προ των πυλών Lehman Brothers 2 και βαθιά ύφεση τύπου 2008 – Παγκόσμιος συναγερμός για ντόμινο από τον κλάδο των χημικών
Αυτό που ξεκινά από τα χημικά σπάνια μένει στα χημικά…
Σχετικά Άρθρα
Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική εταιρεία χημικών Lanxess AG προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες μειώσεις στον όγκο των πωλήσεων ήταν πιο σοβαρές από ό,τι κατά την ύφεση του 2008/2009.
Για να ενισχύσει την άποψή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος Matthias Zachert πρόσθεσε: «Αυτό μοιάζει με Lehman II».
Ανταγωνιστές της Lanxess στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και μια σειρά από εταιρείες σε άλλους κυκλικούς τομείς, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, δεδομένου ότι τα αυξημένα αποθέματα συνδυάζονται με τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, καθώς και με μια κινεζική οικονομία που τραυλίζει.
Είτε το αποκαλείτε "Mεγάλο ξεστοκάρισμα", "ύφεση αποθεμάτων", είτε απλά ύφεση, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος των υλικών και της βιομηχανίας είτε βρίσκεται είτε οδεύει προς την κατάρρευση – μια εντύπωση που ενισχύεται από τις ζοφερές προοπτικές στις ΗΠΑ, βάσει του δείκτη PMI.
Αν και ομολογουμένως είναι λιγότερο ευπώλητο θέμα από την τεχνητή νοημοσύνη, οι χημικές ουσίες εξακολουθούν να αξίζουν προσοχή:
Συχνά αποτελούν αξιόπιστο κορυφαίο δείκτη της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της θέσης τους σε αλυσίδες αξίας και ποικίλων εφαρμογών.
Ως εκ τούτου, ο πρόσφατος κατακλυσμός των προειδοποιήσεων για τα κέρδη της χημικής εταιρείας είναι ανησυχητικός.
Η Lanxess περίμενε ότι η αποδέσμευση πελατών που ξεκίνησε πέρυσι θα ήταν βραχύβια, αλλά η ύφεση έχει γίνει πιο έντονη.
Η αδυναμία ζήτησης έχει εξαπλωθεί από τις κατασκευές και τα ηλεκτρονικά σε τυπικά ανθεκτικά τμήματα που απευθύνονται στους καταναλωτές.
Η δε αναμενόμενη ανάκαμψη στην Κίνα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ο ευρωπαϊκός γίγαντας αρωμάτων και βιταμινών DSM-Firmenich AG επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όταν ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, επικαλούμενος πίεση σε ό,τι αφορά τις τιμές, ξεστοκάρισμα με discount περίπου 30% σε ετήσια βάση, που θα αποτυπωθεί στα προσαρμοσμένα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η βρετανική εταιρεία παραγωγής πολυμερών Victrex Plc προειδοποίησε για μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 40% το τρίμηνο Απριλίου έως Ιουνίου σε σύγκριση με το ρεκόρ του περασμένου έτους.
Την ίδια εβδομάδα, η αμερικανική εταιρεία ειδικών χημικών Cabot Corp απέσυρε το guidance για το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας τον «παρατεταμένο κύκλο αποθεμάτων» και την ασθενή ανάκαμψη στην Κίνα.

Τύπου ’08 - ’09

Ο τομέας των χημικών προϊόντων βρίσκεται σε μια «βαθιά ύφεση τύπου 08/09» και το γενικό κλίμα είναι «απαίσιο», είπε στους πελάτες ο αναλυτής της Exane, Laurent Favre.
Οι εταιρείες σε παρακείμενες βιομηχανίες, όπως η συσκευασία και τα logistics, έχουν επίσης προειδοποιήσει για τα κέρδη καθώς οι πελάτες εξαντλούν τα αποθέματα αντί να κάνουν νέες παραγγελίες.
Οι αναφορές για «αποθεματοποίηση» στις συσκέψεις περί εταιρικών κερδών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Ωστόσο, με βοήθεια από την ισχυρή απασχόληση στις ΗΠΑ και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν αισιόδοξες.
«Είτε οι αγορές χημικών είναι λάθος είτε οι χρηματοπιστωτικές αγορές, και προφανώς πιστεύουμε ότι είναι το δεύτερο» είπε ο πρόεδρος της New Normal Consulting, Paul Hodges, ειδικός σε χημικά.
«Οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Κίνα επρόκειτο να ανακάμψει γρήγορα μετά την Covid, αλλά η ανάπτυξη της Χώρας του Δράκου από το 2008 ήταν προϊόν μαζικών κινήτρων και κερδοσκοπίας ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο, που δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πάντα».
Η θετική ανάγνωση αυτών των προειδοποιήσεων είναι πως τα παραπάνω αποτελούν απλώς ένα άλλο παράδειγμα του «φαινόμενου bullwhip» της αλυσίδας εφοδιασμού που επηρέασε τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές τσιπ πέρυσι.
Όπως και οι έμποροι λιανικής, οι αγοραστές χημικών προέβησαν υπερβολικές παραγγελίες το 2021 και στις αρχές του 2022 για να διασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν να καλύψουν τη ζήτηση αλλά και για να αποφύγουν να καταβάλουν ακόμη υψηλότερες αμοιβές καθώς ο πληθωρισμός και το κόστος ενέργειας αυξάνονταν.
Με την εξομάλυνση των αλυσίδων εφοδιασμού, οι βιομηχανικοί πελάτες είναι σε θέση να εξαφανιστούν, αλλά οι μνήμες αυτής της αναταραχής είναι ακόμα νωπές.
Δεν θα θέλουν να αποσύρουν τα αποθέματα και ως εκ τούτου θα αρχίσουν να επαναφέρουν τα αποθέματα σύντομα, λέει το επιχείρημα.
Δυστυχώς, η άφιξη αυτής της ανάκαμψης συνεχίζει να πιέζεται, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία ότι δεν πρόκειται απλώς για πρόβλημα συσσώρευσης αποθεμάτων, αλλά για πρόβλημα που αφορά την υποκείμενη ζήτηση.

Αδυναμία ζήτησης

Η αδυναμία της ζήτησης δεν θα ήταν έκπληξη δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να επιδιώκουν τη συντριβή του πληθωρισμού μέσω αυξήσεων επιτοκίων και οι επιχειρήσεις επιθυμούν να διατηρούν μετρητά βελτιστοποιώντας τα κεφάλαια κίνησης.
Παρόλο που οι καταναλωτές μέχρι στιγμής «υπερασπίζονται» τα ταξίδια, τις μουσικές εκδηλώσεις και τις κοινωνικές συναναστροφές, οι αγορές διαρκών αγαθών έχουν μειωθεί.
Τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις, όπως αυτές που διατίθενται από τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, πυροδοτούν μια έκρηξη κεφαλαίου και η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροδιαστημική εξακολουθούν να φαίνονται σχετικά ανθεκτικές.
Ακόμα κι έτσι, τα κεφαλαιουχικά αγαθά θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος τομέας που θα αντιμετωπίσει προβλήματα αποθεμάτων μόλις εξαντληθούν οι εκκρεμείς παραγγελίες, λένε αναλυτές της Morgan Stanley.
Μην ξεχνάτε, οι ναυτιλιακές και οι μεταφορικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για συνθήκες ύφεσης εδώ και μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο εμπειρογνώμονας ναυτιλίας John McCown, οι τιμές των θαλάσσιων ναύλων έχουν καταρρεύσει, ενώ οι όγκοι εισερχόμενων εμπορευματοκιβωτίων που παραλήφθηκαν στα 10 κορυφαία λιμάνια των ΗΠΑ σημείωσαν βουτιά 20% από έτος σε έτος τον Μάιο,
Οι αποστολές - ένα αξιοπρεπές εύρος πωλήσεων αγαθών - συρρικνώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τη Μεγάλη Ύφεση, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Fedex Corp ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περισσότερα αεροσκάφη από τον στόλο της λόγω της μειωμένης ζήτησης.
Δεν χρειάζεται να πιστεύετε ότι οδεύουμε προς μια ύφεση τόσο σοβαρή ή συστημική όσο αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers – αλλά αυτό που ξεκινά από τα χημικά σπάνια μένει στα χημικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης