Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Σε ΑΑ επιβεβαιώνoνται το αξιόχρεο των ΗΠΑ, αρνητικό το outlook

Scope Ratings: Σε ΑΑ επιβεβαιώνoνται το αξιόχρεο των ΗΠΑ, αρνητικό το outlook
Αγκάθι το χρέος για τις ΗΠΑ...
Σε «ΑΑ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ η Scope Ratings, με τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) να είναι αρνητικές.
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, ο κίνδυνος του ανώτατου ορίου χρέους, η ένταση της πόλωσης σε πολιτικό επίπεδο και τα αυξημένα ομοσπονδιακά ελλείμματα είναι η αιτία για το αρνητικό outlook.
Από την άλλη, ούσα μια μεγάλη και πλούσια οικονομία, η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου συναλλακτικού και αποθεματικού νομίσματος και το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας αποτελούν πιστωτικά πλεονεκτήματα.

Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει:

1. Τον επαναλαμβανόμενο κίνδυνο που σχετίζεται με το ανώτατο όριο χρέους…
Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις ανώτατου ορίου χρέους έχουν οδηγήσει σε φάσεις σοβαρής δυσφορίας και εξάρτηση από τη δράση του Κογκρέσου για να διασφαλιστεί η πλήρης και έγκαιρη αποπληρωμή του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών.

2. Τη μακροπρόθεσμη αύξηση της πολιτικής πόλωσης και των προκλήσεων διακυβέρνησης που προκύπτουν.

3. Την επίμονη αποδυνάμωση των δημοσίων οικονομικών έναντι των ομολόγων κρατών, δεδομένου του υψηλού και αυξανόμενου αποθέματος χρέους και των συγκριτικά αυξημένων ομοσπονδιακών ελλειμμάτων τα επόμενα χρόνια.
Η πρόσφατη κρίση χρέους επιλύθηκε αφού το Κογκρέσο ενέκρινε την τελευταία στιγμή την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους έως την 1η Ιανουαρίου 2025, αποφεύγοντας τύχον αθέτηση.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι, μειωμένο κατά 6,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υποστηριζόμενο από την άρση των πολιτικών ελάφρυνσης από την κρίση του Covid-19, καθώς και από την εύρωστη αύξηση των εσόδων.
Ωστόσο, το έλλειμμα του γενικού προϋπολογισμού φαίνεται πως θα επιστρέψουν επί του παρόντος σε πιο αυξημένα επίπεδα από φέτος, αυξανόμενο στο 6,3% επί του ΑΕΠ το 2023, πριν σταθεροποιηθούν στο 6,6% το 2024-28 (έναντι 4,8% κατά μέσο όρο την περίοδο 2015-19).
Αυτή η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη αντιπροσωπεύει εξοικονόμηση πόρων από τον «Νόμο περί φορολογικής ευθύνης» που ολοκληρώνει την πρόσφατη κρίση.
Λόγω της μέσης διάρκειας των ομολόγων (6,1 έτη, κάτω από τον μέσο όρο της προηγμένης οικονομίας των 7,3 ετών), οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές απαιτήσεις της κυβέρνησης ανέρχεται στο 32% του ΑΕΠ φέτος πριν φθάσουν κατά μέσο όρο στο 28% την περίοδο 2024-28.
Είναι σημαντικό ότι ο λόγος χρέους της γενικής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 121,7% το 2022, μειούμενος κατά 11,8 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του 2020, λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και του αυξημένου πληθωρισμού.
Ο εξωτερικός τομέας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια άλλη πιστωτική πρόκληση, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να φτάνει το 3,5% το 2023, σχεδόν διπλάσιο από 2,0% το 2020.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μοναδικά πλεονεκτήματα πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που υπογραμμίζει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας AA (π.χ. μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, η ευελιξία των αγορών εργασίας και προϊόντων, η δυναμική, επιχειρηματική κουλτούρα των επιχειρήσεων και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό).
Επίσης, η πραγματική παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα εργασίας το 2022 ήταν περίπου 36% πάνω από τα επίπεδα του 2000, περίπου διπλάσια από τα κέρδη που παρατηρήθηκαν την ίδια περίοδο σε άλλες αντεπτυγμένες οικονομίες.
Οι πιέσεις στις ονομαστικές τιμές έχουν επιβραδυνθεί σε κάποιο βαθμό τους τελευταίους μήνες.

Η αύξηση της παραγωγής επιβραδύνθηκε σε 0,3% το 1ο τρίμηνο του 2023 (QoQ), καθώς η ανθεκτική ιδιωτική κατανάλωση αντιστάθμισε τις αρνητικές συνεισφορές από τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τα αποθέματα.
Η Scope εκτιμά ανάπτυξη 1,6% το 2023 έναντι 1,2% το 2024.
Αυτό προϋποθέτει νέα επιβράδυνση έως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους – λόγω της αυστηρότερης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Μεσοπρόθεσμα, ο ρυθμός δυνητικής ανάπτυξης εκτιμάται περίπου στο 2%, καταλήγει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης