Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings για Ελλάδα: Δύσκολο εγχείρημα οι «αποδείξεις» δημοσιονομικής σύνεσης μετεκλογικά – Κίνδυνος το χρέος

Fitch Ratings για Ελλάδα: Δύσκολο εγχείρημα οι «αποδείξεις» δημοσιονομικής σύνεσης μετεκλογικά – Κίνδυνος το χρέος
Οι μεταρρυθμίσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ... σημειώνει ο οίκος Fitch Ratings
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα χρηστά δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει το ολοένα διογκούμενο χρέος της, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, που όμως «βλέπει» τις πιέσεις να εντείνονται λόγω των κοινωνικών δαπανών και του κόστους από την αύξηση των τόκων μακροπρόθεσμα.
Ειδικότερα,
 σύμφωνα με τη Fitch, το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στην Ελλάδα, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μειώνει σημαντικά τους κινδύνους από πιθανή πολιτική αστάθεια.
Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις
και η δημοσιονομική εξυγίανση, που στήριξαν την ανάπτυξη και ωφέλησαν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνεχιστούν.
Ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχηματίσει τη δεύτερη κυβέρνησή του μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού την ερχόμενη Δευτέρα.
«Το κεντροδεξιό κόμμα του είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές αφού δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού.
Η ΝΔ κέρδισε παρόμοιο υψηλό ποσοστό ψήφων (περίπου 40%) στις 25 Ιουνίου και η επαναφορά του μπόνους των εδρών για το νικητήριο κόμμα είχε ως αποτέλεσμα η ΝΔ να λάβει 158 από τις 300 έδρες, με την Ελλάδα να αποφεύγει έτσι μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας» επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.
fw_greece_elections_june_2023.jpg
Σε κάθε περίπτωση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα επιτρέψει στη ΝΔ να συνεχίσει τις πολιτικές που άσκησε για την περίοδο 2019-2023, συμπεριλαμβανομένων της ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων εκείνων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιστοληπτική ικανότητα

«Όταν πρόσφατα επιβεβαιώσαμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας BB+/Stable, οι οικονομικές μας προβλέψεις βασίστηκαν στην υπόθεση ότι οι αρχές θα συνέχιζαν να επιτυγχάνουν ορόσημα και στόχους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι η βασική άγκυρα για το ξεκλείδωμα των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων βραχυπρόθεσμα…» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.
Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πως οι εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων και δανείων RRF θα αγγίξουν τα 3,6 δισεκ. ευρώ (1,7% του ΑΕΠ) το 2023, τα 7,1 δισεκ. ευρώ το 2024 (3,4% του ΑΕΠ) και πάνω από 6 δισεκ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ) και το 2025-2026.
Αυτό αφενός θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων που χάθηκαν την τελευταία δεκαετία, αφετέρου θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στο επίπεδο πρόβλεψης της Fitch, ήτοι 2,0%-2,5% το 2023-2026 - υψηλότερο από την ευρωζώνη συνολικά.
Η επαναδιατύπωση της δέσμευσης της επερχόμενης κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να υπερβεί αυτές τις προβλέψεις.
Το εκλογικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει την πεποίθησή μας ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στοχεύει στη μείωση του χρέους, που ξεπέρασε τις προσδοκίες επί της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, με τα πρωτογενή πλεονάσματα να μειώνουν τον δείκτη δημόσιο χρέος/ΑΕΠ.
Ο Fitch προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ φέτος και στο 2% το 2024, από 0,1% το 2022.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της αξιολόγησης του Ιουνίου, που εκτιμά βελτιωμένη δημοσιονομική στάση και σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, ο λόγος /ΑΕΠ θα μειωθεί στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024 (μια προβλεπόμενη πτώση 50 π.μ. από το υψηλό του 206% το 2020) - αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας «ΒΒ».
φδασ.jpg
Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι δημοσιονομικής υποαπόδοσης συγκρατούνται σε μεγάλο βαθμό, δεδομένης της απουσίας σημαντικής επιβράδυνσης των εσόδων και πρωτογενούς πλεονάσματος σε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 2,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Απρίλιο.
Πράγματι, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των κινδύνων εσωτερικής πολιτικής, τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν περιθώρια για υπεραπόδοση.
Η ΝΔ δεσμεύτηκε για δαπάνες 9 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην προεκλογική της εκστρατεία, αλλά περίπου τα τρία τέταρτα από αυτά περιλαμβάνονται ήδη στον υφιστάμενο προϋπολογισμό και το πρόγραμμα σταθερότητας.
Εάν η αύξηση των εσόδων συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό της, ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να προωθηθούν χωρίς να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο έλλειμμα.
Ωστόσο, προειδοποιεί η Fitch, μακροπρόθεσμα, η μείωση του χρέους μπορεί να αναδειχθεί σε πολύ δύσκολο εγχείρημα λόγω των πιέσεων των κοινωνικών δαπανών και το κόστος των τόκων, το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί εάν η Ελλάδα αυξήσει τη χρήση της χρηματοδότησης από την αγορά.
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πιο ευαίσθητους πολιτικά τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν» καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης