Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η εταιρική απληστία η σημαντικότερη πηγή του πληθωρισμού στην Ευρώπη

ΔΝΤ: Η εταιρική απληστία η σημαντικότερη πηγή του πληθωρισμού στην Ευρώπη
Στα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη οφείλεται το 45% της αύξησης του πληθωρισμού της Ευρώπης, ενώ στις αυξημένες τιμές των εισαγόμενων ειδών το 40%, σύμφωνα με οικονομολόγους του ΔΝΤ
Από το 2021 τα εταιρικά κέρδη είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την άυξηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ, που συμπεραίνει ότι «τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές περισσότερο από το υψηλό κόστος της εισαγόμενης ενέργειας».
Οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρότειναν επίσης μικρότερο ποσοστό κέρδους για τις μεγάλες εταιρείες «προκειμένου ο πληθωρισμός να παραμείνει σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 2% ως το 2025, που έθεσε η ΕΚΤ».
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Niels-Jakob Hansen, Frederik Toscani και Jing Zhou παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο paper «Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ μετά την πανδημία και το ενεργειακό σοκ: Τιμές εισαγωγής, κέρδη και μισθοί».
Εν προκειμένω διαπίστωσαν ότι τα εγχώρια κέρδη ήταν υπεύθυνα για το 45% της μέσης μεταβολής του αποπληθωριστή κατανάλωσης (πληθωρισμός) από το πρώτο τρίμηνο του 2022 έως το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ η αύξηση των τιμών των εισαγωγών συνέβαλε κατά 40%. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ πρόσθεσαν ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν περάσει από το σοκ του ονομαστικού κόστους και τα έχουν πάει σχετικά καλύτερα από τους εργαζόμενους.»
inflation-profits-labor-import-prices-graph-IMF-1024x672_1_1.jpg

Το μερίδιο του πληθωρισμού που προκλήθηκε από τις τιμές των εισαγωγών έφτασε στο αποκορύφωμά του στα μέσα του 2022 και έκτοτε μειώνεται.
Αυτό δείχνει ότι οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19 έχουν λυθεί σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, οι εταιρείες συνέχισαν να αυξάνουν τις τιμές.
Παρόλα αυτά, πολλοί νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι και στελέχη της δυτικής κεντρικής τράπεζας αγνόησαν την άνοδο των εταιρικών κερδών και αντ' αυτού κατηγόρησαν τον πληθωρισμό στους μισθούς των εργαζομένων.
Ως απάντηση στον πληθωρισμό μετά την πανδημία του Covid-19, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια, σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε ότι στόχος του είναι να «πέσει τους μισθούς».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Λάρι Σάμερς, ζήτησε πέντε χρόνια στο 6% της ανεργίας ή ένα έτος στο 10% για να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Ωστόσο, η έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -ακόμα κι αν πρόκειται για έναν οργανισμό του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου- έρχεται να δείξει μία άλλη αιτία του προβλήματος και κατ' επέκτασιν μία άλλου τύπου πιθανή λύση τόσο για την Ευρώπη όσο και για το σύνολο των κρατών που αντιμετωπίζουν πληθωριστικές πιέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης