Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ανάπτυξη +0,8% το 2023 και +1,4% το 2024 στην Ευρωζώνη – Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει

Fitch: Ανάπτυξη +0,8% το 2023 και +1,4% το 2024 στην Ευρωζώνη – Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η μεγέθυνση της Ευρωζώνης θα είναι οριακή...
Αμετάβλητες άφησε τις εκτιμήσεις της για τη μεγέθυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης η Fitch Ratings.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2023 και 1,4% το 2024, καθώς οι αναβαθμίσεις στην Ισπανία και την Ιταλία εξισορροπούνται από μια ελαφρώς ασθενέστερη προοπτική για τη Γερμανία.
Κατά τ’ άλλα, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% (σε τριμηνιαία βάση) το 1ο τρίμηνο του 2023.
Αυτό εν μέρει ήταν αποτέλεσμα της αστάθειας την οποία επέδειξε το ιρλανδικό ΑΕΠ.
«Η ανάπτυξη για τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, στις οποίες βασίζουμε τις προβλέψεις μας, και οι οποίες μαζί αποτελούν το 70% της παραγωγής της ευρωζώνης, ήταν 0,1%» αναφέρει η Fitch Ratings.
Η κατανάλωση μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά πιστεύουμε ότι θα ανακάμψει καθώς οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν. Από την πλευρά της προσφοράς, η παγκόσμια αδυναμία παραγωγής επιβαρύνει τις προοπτικές του μεταποιητικού τομέα της Ευρώπης, παρόλο που οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επωφελούνται από τα μεγάλα βιβλία παραγγελιών και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εξασθενούν. Μελλοντικά μέτρα, όπως η ζήτηση πιστώσεων, υποδηλώνουν μείωση των μελλοντικών επενδύσεων. Τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν τη ζήτηση σε μεγαλύτερο βαθμό, ακόμη και όταν ο χαμηλότερος πληθωρισμός υποστηρίζει τα πραγματικά εισοδήματα.
«Η κατανάλωση μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αλλά πιστεύουμε ότι θα ανακάμψει καθώς οι πιέσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν.
Από την πλευρά της προσφοράς, η παγκόσμια αδυναμία παραγωγής επιβαρύνει τις προοπτικές του μεταποιητικού τομέα στην Ευρώπη, παρόλο που οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επωφελούνται από τα μεγάλα βιβλία παραγγελιών και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εξασθενούν.
Μέτρα, όπως η ζήτηση πιστώσεων, υποδηλώνουν μείωση των μελλοντικών επενδύσεων.
Τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν τη ζήτηση σε μεγαλύτερο βαθμό, ακόμη και όταν ο χαμηλότερος πληθωρισμός υποστηρίζει τα πραγματικά εισοδήματα» συνεχίζει η Fitch.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρώς ταχύτερα από ό,τι αναμέναμε τον Μάρτιο, στο 6,1% τον Μάιο.
Ο πληθωρισμός στις τιμές της ενέργειας, ο οποίος συνέβαλε κατά 4,3%. στο ανώτατο ποσοστό πληθωρισμού 10,6% τον Οκτώβριο του 2022, έχει πλέον γίνει αρνητικός, αλλά ο πυρήνας είναι λίγο χαμηλότερος, στο 5,4%.
«Μειώσαμε ελαφρώς την πρόβλεψη για ΔΤΚ».
Οι κίνδυνοι για την πρόβλεψη περιλαμβάνουν σοκ στις τιμές της ανανεώσιμης ενέργειας και των τροφίμων.
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για το χειμώνα 2023-2024 έχουν αυξηθεί πρόσφατα, αν και οι spot τιμές έχουν επιστρέψει στους μέσους όρους του 2021.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια πολιτικής της κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου και δήλωσε ότι θα προβεί σε περαιτέρω επιτοκιακή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, εκτός αν οι συνθήκες αλλάξουν δραματικά.
Σύμφωνα με τη Fitch, «προβλέπουμε άλλες δύο αυξήσεις, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4,0% και το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (MRO) στο 4,5%».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Fitch αναφέρει πως περικόπτει τις προβλέψεις της…
Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία θέσεων εργασίας ξεπέρασε την ανάπτυξη όσον αφορά τα ετήσια ποσοστά και οι μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της «τεχνικής ύφεσης» του ΑΕΠ τον χειμώνα.
fsad_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης