Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι ρώτησε η Goldman Sachs τις ελληνικές τράπεζες - Οι προσδοκίες για μερίσματα, ο ρόλος των νέων επενδυτών μετά την αναβάθμιση

Τι ρώτησε η Goldman Sachs τις ελληνικές τράπεζες - Οι προσδοκίες για μερίσματα, ο ρόλος των νέων επενδυτών μετά την αναβάθμιση
Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν τονίσει ότι ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τον προϋπολογισμό του κόστους κινδύνου για το 2023
Τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) στο Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Συνέδριο της Goldman Sachs στις 13-15 Ιουνίου 2023, παρουσίασε η Goldman Sachs, κρατώντας από τα στοιχεία ότι η πορεία των επιτοκιακών εσόδων (NII) εξελίσσεται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ η βελτίωση των κεφαλαίων οδεύει καλά.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες επιβεβαίωσαν τα σχέδιά τους να επαναφέρουν το μέρισμα το 2024, ενώ οι ομάδες διαχείρισης αναμένουν την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας των κρατικών ομολόγων τον Σεπτέμβριο του '23 ή γύρω από αυτόν.

Η συνολική εικόνα

Πορεία των NII και του NIM

Συνολικά, όλες οι ελληνικές τράπεζες υπογράμμισαν ότι η πορεία των επιτοκιακών εσόδων (NII) εξελίσσεται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν/καθοδηγούνταν αρχικά στις αρχές του έτους, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα από το αναμενόμενο beta καταθέσεων (εν μέσω της αργής μετάβασης από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές) και στις πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι το NII θα φθάσει στο ανώτατο επίπεδό του σε ευθυγράμμιση με το ανώτατο επίπεδο του επιτοκίου καταθετικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ (το οποίο η συναίνεση αναμένει επί του παρόντος το 3ο τρίμηνο του 23).
Προκειμένου να στηρίξουν την ποιότητα του ενεργητικού των ενυπόθηκων πελατών με κυμαινόμενο επιτόκιο, και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν σκόπιμα εισαγάγει ανώτατο όριο επιτοκίου 2,75% στο περιθώριο (έναντι του 3M EURIBOR στις αρχικές συμβάσεις), το οποίο αντιστοιχεί στο επίπεδο του DFR της ΕΚΤ του Μαρτίου'23.
Οι διοικήσεις τόνισαν ότι παρατηρούν αύξηση του ανταγωνισμού στα δάνεια του μεγάλου επιχειρηματικού τομέα (η οποία μεταφράζεται σε συμπίεση του spread στα δάνεια αυτά, ενώ αντισταθμίζεται από τα ισχυρά επίπεδα ποιότητας ενεργητικού).
Επίσης, παρατηρούν σχετικά βραδύτερη μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ ταχύτερη μετάβαση στην πιο εύπορη πελατειακή βάση.

Αύξηση των δανείων

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επισημάνει μια σχετικά αργή έναρξη του έτους όσον αφορά την καθαρή επέκταση των δανείων λόγω των σημαντικών αποπληρωμών το 1ο τρίμηνο του 23 (κυρίως από τις εταιρείες ενέργειας που χρησιμοποίησαν την πλεονάζουσα ρευστότητα για να αποπληρώσουν χρέος πριν από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων) και της αβεβαιότητας γύρω από τις εκλογές το 2ο τρίμηνο του 23 (που καθυστέρησε ορισμένες αποφάσεις για επενδύσεις από τις επιχειρήσεις).
Οι διοικήσεις αναμένουν επιτάχυνση των χορηγήσεων το 2ο εξάμηνο του 23 λόγω του ισχυρού αγωγού χορηγήσεων στον τομέα των επιχειρήσεων- εν τω μεταξύ, λόγω της αργής έναρξης του έτους, οι στόχοι χορηγήσεων δανείων για το 2023 ενδέχεται να επιτευχθούν με καθυστέρηση.
Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν ότι η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων θα είναι από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης των χορηγήσεων το 2023-25, ενώ η ανάπτυξη στα τμήματα λιανικής/υποθηκών αναμένεται να είναι πιο υποτονική λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Παράλληλα, οι διοικήσεις αναμένουν ότι τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των στεγαστικών δανείων θα στηρίξουν τη ζήτηση στον τομέα αυτό.

Ρευστότητα

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν μέσο δείκτη LCR 205% το 1ο τρίμηνο του 23 και αναμένουν ότι ο δείκτης LCR θα παραμείνει πολύ πάνω από το 100% μετά την προγραμματισμένη αποπληρωμή της χρηματοδότησης TLTRO κατά τη διάρκεια του 2023-24.
Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δείκτη δανείων προς καταθέσεις 0,67x το 1ο τρίμηνο του 23, ο οποίος συγκρίνεται με περίπου 0,9x στην Ευρώπη.

Ποιότητα ενεργητικού

Οι ελληνικές τράπεζες τόνισαν ότι η ευνοϊκή ποιότητα του ενεργητικού συνεχίστηκε στο 2ο τρίμηνο του 23 (από το 1ο τρίμηνο του 23) με σε γενικές γραμμές σταθερό απόλυτο επίπεδο NPEs.
Η εικόνα του 1ου εξαμήνου23 είναι καλύτερη από ό,τι είχε προϋπολογιστεί στα guidances λόγω της αρχικής προσδοκίας για σημαντικότερους σχηματισμούς NPEs εν μέσω υψηλών επιτοκίων (κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν συνέβη).
Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν τονίσει ότι ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τον προϋπολογισμό του κόστους κινδύνου για το 2023 (σε σχέση με αυτόν που καθοδηγήθηκε στις αρχές του έτους).

Μερίσματα

Όλες οι ελληνικές τράπεζες επιβεβαίωσαν τα σχέδιά τους να επαναφέρουν το μέρισμα το 2024 (από τα κέρδη του 2023), το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο μέρισμα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία (οι προοπτικές διανομής μερίσματος κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30%).
Η επαναφορά του μερίσματος θα απαιτήσει την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής (SSM/ECB).
Σύμφωνα με τις ελληνικές τράπεζες, τα τρία βασικά κριτήρια που εξετάζει η ρυθμιστική αρχή είναι
(α) το επίπεδο του δείκτη NPE (όπου το όριο του 10% επισημάνθηκε ως σημαντικό από τις ελληνικές τράπεζες- όλες οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα κάτω από αυτό το επίπεδο),
(β) τη βελτιούμενη πορεία της βιώσιμης δημιουργίας οργανικών κεφαλαίων και
(γ) το απόλυτο επίπεδο του δείκτη CET1.

Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα

Οι ομάδες διαχείρισης αναμένουν την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας των κρατικών ομολόγων τον Σεπτέμβριο του '23 ή γύρω από αυτόν.
Οι τράπεζες αναμένουν ότι η πιθανή αναβάθμιση του Δημοσίου σε IG-status θα ανοίξει την πόρτα για την αναβάθμιση του εταιρικού χρέους και του χρέους των ελληνικών τραπεζών.
Παραδέχονται ότι, ενώ τα spreads του δημόσιου χρέους της Ελλάδας έχουν μειωθεί (το οποίο διαπραγματεύεται τώρα σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ιταλίας), η αναπροσαρμογή της έκδοσης χρέους των τραπεζών έχει καθυστερήσει σε σχέση με το δημόσιο και μπορεί να συνεπάγεται περιθώριο για την αναπροσαρμογή αργότερα.
Οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν νέες εκδόσεις ομολόγων (συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων που είναι επιλέξιμα για MREL) σε χαμηλότερο επίπεδο αποδόσεων μετά το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Επιπλέον, αναμένουν ότι το καθεστώς IG μπορεί να προσελκύσει νέες κατηγορίες επενδυτών (τόσο σταθερού εισοδήματος όσο και μετοχών) στην περιοχή, τονώνοντας έτσι τις επενδύσεις και τη ρευστότητα στην οικονομία.

Τα συμπεράσματα ανά τράπεζα

Alpha Bank: Βασίλειος Ψάλτης (Διευθύνων Σύμβουλος), Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (Οικονομικός Διευθυντής), Ιάσων Κεπαπτσόγλου (Επικεφαλής IR)
NII: Σύμφωνα με τις τάσεις του κλάδου, η τράπεζα έχει μέχρι στιγμής καταγράψει μια ισχυρότερη δυναμική NII που αναμενόταν στις αρχές του 2023.
Το beta καταθέσεων ήταν περίπου 10% το 1ο τρίμηνο του 23 (σε σύγκριση με το 17% που είχε προϋπολογιστεί για το 2023 και το μακροπρόθεσμο beta καταθέσεων 30% το 2025).
Ρευστότητα: Η Alpha είχε LCR 164% το 1ο τρίμηνο του 23 και μετά την αποπληρωμή του υπόλοιπου TLTRO (9 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 23) ενώ αναμένει να παραμείνει με LCR πολύ πάνω από το 100%.
Η τράπεζα αντισταθμίζει τον επιτοκιακό κίνδυνο και η τροποποιημένη διάρκεια του χαρτοφυλακίου τίτλων της (3,3 έτη) αντιστοιχεί στη διάρκεια των καταθέσεων της εταιρείας.
Ποιότητα ενεργητικού: Η καθοδήγηση της τράπεζας για το 2023 συνεπάγεται κάποια αύξηση του κόστους κινδύνου στις 85 μ.β. το 2023 (από 75 μ.β. το 2022), ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή έναρξη του 2023 (με ευνοϊκές τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού), το τελικό κόστος κινδύνου το 2023 ενδέχεται να είναι χαμηλότερο.
Η τράπεζα αναμένει σταδιακή αύξηση του δείκτη κάλυψης NPE στο 60% το 2024 (από 41% το 2023Ε) με τον δείκτη NPE να μειώνεται στο 4% το 2025 (από 8% το 2022).
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Alpha έχει εκποιήσει ολόκληρο το απόθεμα των NPE εντός του τομέα χονδρικής.
Εντός του τμήματος χονδρικής, η τράπεζα επικεντρώθηκε σε δανειολήπτες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και η πιθανότητα των ποσοστών αθέτησης είναι χαμηλή.
Διεθνείς επιχειρήσεις: Πέρα από την Ελλάδα, η Alpha έχει έκθεση σε τρεις διεθνείς γεωγραφικές περιοχές: Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο και Ρουμανία, οι οποίες δημιούργησαν αντίστοιχο RoCET 9%, 15% και 14% το 1ο τρίμηνο του 23.
Αναμένει πάνω από 50% αύξηση των εσόδων στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά την περίοδο 2022-25 και σχεδιάζει να αυξήσει το μέσο RoCET από 11% στις διεθνείς επιχειρήσεις το 2022 σε 22% έως το 2025 (το οποίο είναι πάνω από το μέσο ποσοστό μικτής απόδοσης σε επίπεδο ομίλου).
Έκθεση σε CRE: Σύμφωνα με τη διοίκηση, λιγότερο από το 5% του ακαθάριστου δανειακού χαρτοφυλακίου της εταιρείας εκτίθεται σε εμπορικά ακίνητα με σχεδόν μηδενικό επίπεδο NPEs σε αυτόν τον τομέα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τόσο οι τιμές των οικιστικών όσο και των εμπορικών ακινήτων παραμένουν ανθεκτικές μέχρι στιγμής και το σχετικό έλλειμμα ακινήτων γραφείων υψηλής ποιότητας είναι ένας από τους λόγους γι' αυτό.
Οι επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους στην Ελλάδα συνεχίζονται με μια υγιή δυναμική ζήτησης/προσφοράς που στηρίζει την τιμολόγηση σε αυτό το τμήμα.
Μερίσματα: Η τράπεζα σχεδιάζει την πρώτη πληρωμή μερίσματος το 2024 (από 2023 προηγουμένως), η οποία υπόκειται σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και αρχική διανομή μερίσματος 20%.
Η εταιρεία προσδιόρισε τον δείκτη CET1 του 13% ως ένα στοχευμένο άνετο επίπεδο.

Πειραιώς Χρυσάνθη Μπερμπάτη (Επικεφαλής Σχεδιασμού Ομίλου, IR & ESG), Ξενοφών Δαμαλάς (IRO)

NII: Η τράπεζα βλέπει άνοδο στις προβλέψεις του Ιανουαρίου του 23 (για το 2023 NIM % του ενεργητικού > 2% και NII >1,7 δισ. ευρώ) εν μέσω χαμηλότερου από το αναμενόμενο beta καταθέσεων και πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η ευαισθησία του NII της σε αύξηση της ΕΚΤ κατά 100 μ.β. είναι σε γενικές γραμμές ίση με 150 εκατ. ευρώ NII.
Καταθετική βάση: Η Πειραιώς επωφελείται από την πρόσβασή της σε μαζικές καταθέσεις λιανικής (9,8 εκατ. πελάτες με μέσο υπόλοιπο 3 χιλ. ευρώ) και το προσδιορίζει ως ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.
Η τράπεζα είχε κτύπημα καταθέσεων 9% το 1ο τρίμηνο του 23 (το οποίο συγκρίνεται με την προϋπολογισμένη καθοδήγηση της εταιρείας για 17% για το 2023) και το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων στο 21% το 1ο τρίμηνο του 23 (έναντι 35% που είχε προϋπολογιστεί για το 2023).
Οι καταθέσεις λιανικής μεσαίας αγοράς αντιπροσωπεύουν το 51% περίπου των καταθέσεων της Πειραιώς (με το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 4%/51% περίπου).
Σύμφωνα με την τράπεζα οι σημαντικότερες πιέσεις στην ανατιμολόγηση των καταθέσεων προέρχονται επί του παρόντος από το τμήμα των εύπορων πελατών με μέσο μέγεθος καταθέσεων 35,6 χιλ. ευρώ και το οποίο αντιπροσωπεύει το c.32% του καταθετικού χαρτοφυλακίου.
Η τράπεζα παρατήρησε μέχρι στιγμής περιορισμένη μετάβαση σε προθεσμιακές καταθέσεις στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο καταθέσεων (το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 18% του συνόλου των καταθέσεων).
Ποιότητα ενεργητικού: Η Πειραιώς είχε παρατηρήσει ευνοϊκές τάσεις στην ποιότητα του ενεργητικού το 2ο τρίμηνο του 23 με σχεδόν μηδενικά νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι τρέχουσες τάσεις υποδηλώνουν ότι η αρχική καθοδήγηση για το κόστος κινδύνου 1,2% για το 2023 μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
Σύμφωνα με την Πειραιώς, το κόστος κινδύνου και η υποκείμενη ποιότητα ενεργητικού για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το 2017 (όταν ξεκίνησαν οι αναδιαρθρώσεις NPE) ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα παλαιά χαρτοφυλάκια NPE (πριν από το 2017).
Η τράπεζα εξετάζει μια επιλογή για την εμπροσθοβαρή μεταβίβαση ορισμένων από τις ανόργανες βελτιστοποιήσεις NPE (διαγραφές/τιτλοποιήσεις/αναδιαρθρώσεις) ύψους 200-300 εκατ. ευρώ έως το 2023 (οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το 2024).
Η διοίκηση έχει ως στόχο για τον δείκτη NPE το 5% (ή λιγότερο για το 2023), ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών πρόσθετων ανόργανων τιτλοποιήσεων NPE, μπορεί να μειωθεί χαμηλότερα.
Ρευστότητα: Η Πειραιώς είχε δείκτη LCR στο 220% το 1ο τρίμηνο του 23 και μετά την αποπληρωμή του TLTRO η εταιρεία αναμένει LCR στην περιοχή 180-190% (δηλαδή αρκετά πάνω από το 100%).
Η Πειραιώς είχε χρηματοδότηση 5,5 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 23, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να λήξουν το 2023 και τα 3,5 δισ. ευρώ το 2024.
Η Πειραιώς είχε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο 62% το 1ο τρίμηνο του 23.
Η εταιρεία κατέγραψε κάποια μείωση των καταθέσεων το 1ο τρίμηνο του 23 λόγω της μετάβασης των εύπορων κεφαλαίων λιανικής σε προϊόντα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Μερίσματα: Η εταιρεία επιβεβαίωσε το σχέδιό της να καταβάλει μέρισμα το 2024 (από τα κέρδη του 2023) με αρχικό δείκτη διανομής 10%.
Η εταιρεία μπορεί επίσης ενδεχομένως να συζητήσει την προαιρετικότητα επαναγοράς.

Eurobank: Φωκίων Καραβίας (Διευθύνων Σύμβουλος), Χάρης Κοκολαγιάννης (Οικονομικός Διευθυντής) και Δημήτρης Νικολός (Επικεφαλής IR)

Διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου: Η διοίκηση της Eurobank προσδιόρισε τη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού της μοντέλου μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων και παραγόντων διαφοροποίησης έναντι των ανταγωνιστών της.
Εκτός από τον πυρήνα των ελληνικών τραπεζικών εργασιών, οι δραστηριότητες της Eurobank περιλαμβάνουν (α) ισχυρή προσφορά πελατών στον τομέα διαχείρισης πλούτου και κεφαλαίων, (β) διεθνή έκθεση της Eurobank (στην Κύπρο και τη Βουλγαρία) και (γ) το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Eurobank.
Δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου και κεφαλαίων: Η Eurobank αναμένει ότι τα έσοδα από προμήθειες θα αυξηθούν κατά 13% περίπου την περίοδο 2023-25, υποστηριζόμενα κυρίως από την ανάπτυξη του κλάδου διαχείρισης πλούτου.
Η διοίκηση αναμένει ότι τα AUM στο σκέλος Wealth Management θα διπλασιαστούν τα επόμενα 3-4 χρόνια από 4,4 δισ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 23 (υποστηριζόμενα κυρίως από την υφιστάμενη πρόσβαση σε πελάτες και την αύξηση του πλούτου στη χώρα).
Η τράπεζα σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερο στη διαχείριση πλούτου και θα προσφέρει τόσο δικά της επενδυτικά προϊόντα όσο και επενδυτικά προϊόντα τρίτων.
Η τράπεζα προσφέρει επί του παρόντος υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου στο Λουξεμβούργο, την Αθήνα και την Κύπρο.
Είχε επίσης δείκτη αμοιβών προς έσοδα της τάξης του 21% το 1ο τρίμηνο του 23, ο οποίος είναι από τα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των ανταγωνιστών της.
Οι διεθνείς δραστηριότητες συνεισέφεραν 31% στα κέρδη της Eurobank το 1ο τρίμηνο του 23 και 29% στο TBV.
Η τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα μερικές εξαγορές, μεταξύ των οποίων (1) η εξαγορά της τράπεζας BNP Bulgaria (σύνδεσμος) και (2) η αύξηση του μεριδίου της στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο κατά 13,41% (σύνδεσμος) σε 29,22% τον Απρίλιο του '23.
Η διοίκηση βλέπει τις διεθνείς δραστηριότητές της ως ενισχυτικές για τον όμιλο, με το μεικτό ROTE στις εν λόγω δραστηριότητες να είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αποδίδει 7% για τη Eurobank με τρέχον ROTE 8% το 1ο τρίμηνο του 23.
Τα περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων της Eurobank αντιπροσωπεύουν το c,21% της TBV.
Η εταιρεία αναμένει ότι οι τιμές των ελληνικών ακινήτων θα αυξηθούν δεδομένου ενός διαφορετικού κύκλου της αγοράς σε σχέση με την Ευρώπη (και ενός σημαντικού συσσωρευμένου κενού ΑΞΕ την τελευταία δεκαετία).
Καθαρά έσοδα από τόκους: Συνολικά, το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων για τη Eurobank διαμορφώθηκε στο 29% το 1ο τρίμηνο του 23 (έναντι των προβλέψεων της διοίκησης για το 2023 για 40%) και το beta των καταθέσεων στο 14% (έναντι των προβλέψεων της διοίκησης για c.35%).
Ποιότητα ενεργητικού: Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, οι τάσεις της ποιότητας του ενεργητικού κινήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες της διοίκησης το 1ο τρίμηνο του 23.
Η αρχική καθοδήγηση 2023 συνεπάγεται κόστος κινδύνου στις 85 μ.β. υποθέτοντας σχηματισμό NPE ύψους 400 εκατ. ευρώ το 2023.
Σύμφωνα με τη Eurobank, ο σχηματισμός το 1ο τρίμηνο του 23 ήταν αμετάβλητος και μικρότερος από 60 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 23.
Η Eurobank ανέδειξε το χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων ως το πιο ευαίσθητο στην αύξηση των επιτοκίων.
Παράλληλα, η εταιρεία εκτιμά ότι η οροφή του επιτοκίου στο 2,75% θα περιορίσει τις επιπτώσεις στην πιστωτική ποιότητα των ενυπόθηκων δανειοληπτών.
Ρευστότητα: Η εταιρεία είχε δείκτη LCR 168% το 1ο τρίμηνο του 23.
Η Eurobank σχεδιάζει την πλήρη αποπληρωμή του υπόλοιπου TLTRO ύψους 8 δισ. ευρώ και μετά από αυτό αναμένει ότι το LCR της θα παραμείνει σε επίπεδο άνω του 160%.
Κατανομή κεφαλαίου: Η εταιρεία προσδιόρισε ένα ευρύ φάσμα επιλογών κατανομής κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της οργανικής και ανόργανης ανάπτυξης, των μερισμάτων και των επαναγορών.
Όσον αφορά τα μερίσματα, η εταιρεία στοχεύει στην καταβολή του πρώτου μερίσματος το 2024 (από τα κέρδη του 2023Ε) με αρχικό δείκτη διανομής 25% και μεσοπρόθεσμη επιδίωξη να φτάσει μέχρι τα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου αναφοράς.
Σχετικά με την προαναγγελθείσα επαναγορά 1,4% από το ΤΧΣ η εταιρεία σχολίασε ότι η επαναγορά θα απαιτήσει έγκριση από τη ΓΣ τον Ιούλ'23 και η εταιρεία θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την εκτέλεση της επαναγοράς τον Αύγ'23.
Η διοίκηση της Eurobank ανέδειξε επίσης τις εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ των επιλογών κατανομής κεφαλαίου που εξετάζει η εταιρεία.
Η διοίκηση προσδιόρισε ότι το ελάχιστο άνετο επίπεδο του δείκτη CET1 είναι στο εύρος 14-14,5% και σημείωσε ότι το επίπεδο αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να διατηρηθεί με συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και δείκτη διανομής μερίσματος σε μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της υγιούς οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων.
ROTE: Η εταιρεία αναμένει ROTE το 2023E σε >14% και η εταιρική καθοδήγηση υποδηλώνει ότι θα διαμορφωθεί στο 12% το 2025E.

Εθνική Τράπεζα: Δρ Παύλος Μυλωνάς (Διευθύνων Σύμβουλος), Χρήστος Χριστοδούλου, (Οικονομικός Διευθυντής) και Γρηγόρης Παπαγρηγόρης (Επικεφαλής IR)

Πορεία του ΝΙΙ: Η τράπεζα βλέπει άνοδο στην πρόβλεψη για το NII που περιγράφηκε κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων του 2022, κυρίως λόγω του χαμηλότερου beta των καταθέσεων (το οποίο ήταν στο c,7% τον Μάρτιο του '23) και των επιπρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές είναι πιο αργή από ό,τι ανέμενε η εταιρεία (το % των προθεσμιακών καταθέσεων ήταν στο 16% το 1ο τρίμηνο του 23 έναντι της καθοδήγησης του 35% για το 2023).
Η ΕΤΕ θεωρεί την πρόσβασή της στις καταθέσεις λιανικής μαζικής αγοράς ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που στηρίζει το χαμηλό επίπεδο beta των καταθέσεων και το ισχυρό επίπεδο ρευστότητας.
Ποιότητα ενεργητικού: Σύμφωνα με την εταιρεία, η NBG δεν είδε επιδείνωση των τάσεων της ποιότητας του ενεργητικού το 1ο τρίμηνο του 23 και το κόστος κινδύνου της τρέχει καλύτερα από την καθοδήγησή της για το οικονομικό έτος 23 για 0,8%.
Η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φθάσει σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα κάλυψης Stage 3/NPE (>100% το 2023E) μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και η διοίκηση σχεδιάζει να συνεχίσει να κατανέμει προβλέψεις το 2024-25E σε άλλες κατηγορίες δανείων (δηλ. Stage 2 και Stage 3) για να ελέγξει σε ευθυγράμμιση ή ισχυρότερη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς τράπεζες.
Παράλληλα, η εταιρεία σημείωσε ότι το υψηλό επίπεδο κάλυψης των προβλέψεων της παρέχει μια προαιρετικότητα για χαμηλότερο κόστος κινδύνου στα επόμενα έτη (το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως θεωρητικός μοχλός στήριξης κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων).
Ρευστότητα: Το LCR της NBG διαμορφώθηκε στο 269% το 1ο τρίμηνο του 23. Μετά την προγραμματισμένη αποπληρωμή του υπολοίπου της διευκόλυνσης TLTRO (5 δισ. ευρώ), η NBG αναμένει ότι το LCR της θα διαμορφωθεί σε ποσοστό άνω του 230% με πλεονάζον επίπεδο ρευστότητας >6 δισ. ευρώ.
Το ισχυρό επίπεδο του LCR υποστηρίζεται από την πρόσβαση της εταιρείας σε καταθέσεις λιανικής μαζικής αγοράς
Κατανομή κεφαλαίου: Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, η οργανική ανάπτυξη και η επαναφορά των μερισμάτων το 2024 (από τα κέρδη του 2023) αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες της εταιρείας για την κατανομή κεφαλαίου στο εγγύς και μεσοπρόθεσμο μέλλον.
Η Εθνική σχεδιάζει έναν αρχικό δείκτη διανομής μερισμάτων στην περιοχή του 20-30%.
Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο διανομής στους μετόχους με τη μορφή επαναγοράς.
Η διοίκηση δεν βλέπει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές ως επιλογή κατανομής κεφαλαίου σε αυτό το στάδιο (ούτε στις τοπικές ούτε στις διεθνείς αγορές).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης