Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αντιμέτωπη με τον... θερινό πληθωρισμό η ΕΚΤ - Τι βλέπουν KfW, Deutsche Bank

Αντιμέτωπη με τον... θερινό πληθωρισμό η ΕΚΤ - Τι βλέπουν KfW, Deutsche Bank
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η δυναμική των τιμών υποχωρεί, αλλά οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, επιμένοντας ότι όλες οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα εξαρτώνται αυστηρά από τα δεδομένα, καθώς η αβεβαιότητα επιβαρύνει τις προοπτικές του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.
"Τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία, η σημαντική χαλάρωση στις αγορές ενέργειας και η πρόσφατη απροσδόκητα απότομη πτώση του πληθωρισμού συνηγορούν υπέρ ενός πρόωρου τέλους του κύκλου των επιτοκίων", δήλωσε η Fritzi Köhler-Geib, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας KfW.
"Από την άλλη πλευρά, οι αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις και οι μειούμενες αλλά ακόμη υψηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό απαιτούν προσοχή".
Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η δυναμική των τιμών υποχωρεί, αλλά οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές.
Στο 6,1% σε ετήσια βάση για τον γενικό δείκτη και στο 5,3% για τον πυρήνα, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για άνεση στη Φρανκφούρτη, ενώ οι μισθολογικές πιέσεις εξακολουθούν να αυξάνονται.

Συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, οι νέες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη μαζί με την απόφαση επιτοκίων της, θα αποτελέσουν κλειδί.
"Οι κίνδυνοι [για το τελικό επιτόκιο αναφοράς] κλίνουν προς την άνοδο του 3,75%", δήλωσε ο Mark Wall, παρατηρητής της ΕΚΤ στην Deutsche Bank, σε ερευνητικό σημείωμα.
Το επιτόκιο αναφοράς της τράπεζας βρίσκεται επί του παρόντος στο 3,25%.
"Ο πληθωρισμός ήταν κάτω από τη συναίνεση τον Μάιο, αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός και αναμένουμε ανοδική δυναμική από την τιμολόγηση που σχετίζεται με τον τουρισμό το καλοκαίρι", είπε.
"Η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως αργότερα προτού έχει ισχυρές ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός επιβραδύνεται αρκετά ώστε να παραλείψει ή να διακόψει τον κύκλο των αυξήσεων".

Ποσοτική σύσφιξη

Η ποσοτική σύσφιξη (ουσιαστικά η μείωση των αγορών ομολόγων που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση της οικονομίας) ή η επιτάχυνση της συρρίκνωσης του συνολικού ισολογισμού της ΕΚΤ φαίνεται ότι μάλλον θα μείνουν εκτός των συζητήσεων μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής αυτή την εβδομάδα.
Ειδικά μετά την ανακοίνωση του Μαΐου ότι θα σταματήσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την 1η Ιουλίου.
Το APP είναι ένα πακέτο τόνωσης της αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε στα μέσα του 2014 για να αντιμετωπίσει τα επίμονα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού.
Πάγωσε μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2019 και στη συνέχεια διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο του 2022 - αλλά συνέχισε να επανεπενδύει τις πληρωμές από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν λήξει.
Η κατεύθυνση της οικονομίας ενδέχεται να λάβει μεγαλύτερη προσοχή, ωστόσο, μετά την βύθιση της ευρωζώνης σε τεχνική ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η εικόνα της ανάπτυξης συνοδεύεται από πολλές αβεβαιότητες.
Ενώ οι δείκτες κλίματος έχουν πράγματι ανακάμψει πολύ τους τελευταίους έξι μήνες, τα σκληρά στοιχεία δεν έχουν ανακάμψει.
"Η έλλειψη σαφούς ενδείξεως επιταχύνσεως της οικονομίας της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι νέα σύννεφα αναδύονται στον ορίζοντα - ακριβώς καθώς τα παλιά έχουν εξαφανιστεί", δήλωσε ο Dirk Schumacher, παρατηρητής της ΕΚΤ της Natixis, σε ερευνητικό σημείωμα.
"Ενώ οι εταιρείες αναφέρουν ότι ο "εξοπλισμός ως περιοριστικός παράγοντας" αποτελεί λιγότερο πρόβλημα για την επέκταση της παραγωγής, η αποδυνάμωση της ζήτησης θεωρείται όλο και περισσότερο πρόβλημα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης