Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Ξεχωρίζουν οι ελληνικές τράπεζες, καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι θα συμβεί στα κεφάλαια

Deutsche Bank: Ξεχωρίζουν οι ελληνικές τράπεζες, καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης - Τι θα συμβεί στα κεφάλαια
Τα κονδύλια της ΕΕ είναι απίθανο να μην επαρκούν για να αντισταθμίσουν τη χαμηλή ζήτηση (εκτός από την Ελλάδα)
Στην πρώτη θέση των επενδυτικών επιλογών στην Νότια Ευρώπη είναι για την Deutsche Bank οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει, αν και η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών ήταν καλύτερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν, με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να έχουν ανακάμψει στα προ Covid επίπεδα του ΑΕΠ (εκτός από την Ισπανία, η οποία πιθανότατα θα καλύψει το κενό το 2ο τρίμηνο του 2023), ο κίνδυνος υψηλού πληθωρισμού και οικονομικής επιδείνωσης λόγω των υψηλότερων επιτοκίων έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα μπορούσαν να γίνουν και πάλι ο πιο αδύναμος κρίκος της ΕΕ.
Ο κρατικός κίνδυνος θεωρείται ως δυνητικός αρνητικός παράγοντας για τις χώρες αυτές και, συνεπώς, για τις τράπεζές τους, αναφέρει η Deutsche Bank.
Ωστόσο, εξετάζοντας τις λεπτομέρειες διαπιστώνει ότι:
i) τα κρατικά spreads συνεχίζουν να παρουσιάζουν καλές επιδόσεις (ιδίως στην Ελλάδα- την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ η Ιταλία αποτελεί το κύριο ερωτηματικό)
ii) η πιθανή ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού θα αποτελούσε περισσότερο απειλή με τη μορφή οικονομικής επιβράδυνσης παρά άμεσο αντίκτυπο στους τραπεζικούς ισολογισμούς ή το κεφάλαιο λόγω της άμεσης έκθεσής τους σε κυβερνήσεις
iii) οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης αναμένεται να είναι μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις το 2023-25, γεγονός που θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό για τις αξιολογήσεις στις περισσότερες χώρες (μόνο η Ιταλία απειλείται ελαφρώς).
Συνολικά, αν και η Deutsche Bank δεν αναμένει διαρθρωτικές αλλαγές στο status quo όσον αφορά τη ρυθμιστική αντιμετώπιση των κρατικών ομολόγων/τίτλων σταθερού εισοδήματος, δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να υποστούν μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σχέση με τις πιο άμεσες ομοειδείς, αλλά, σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι οι ανησυχίες για τις τράπεζες που θα υποστούν σημαντικές πιέσεις στο κεφάλαιο και τη χρηματοδότηση από την επιδείνωση των κρατικών τίτλων είναι μάλλον υπερβολικές.
1_253.JPG
Τα κονδύλια της ΕΕ είναι απίθανο να επαρκούν για να αντισταθμίσουν τη χαμηλή ζήτηση (εκτός από την Ελλάδα)

Μετά τον σημαντικό αντίκτυπο που είχε στις οικονομίες η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση (GFC), η κρίση του Covid οδήγησε την ΕΕ να δρομολογήσει μια ισχυρή πρωτοβουλία για την τόνωση της ανάκαμψης, η οποία, παρά τον γενικό της σκοπό, σχεδιάστηκε για να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στις περιφερειακές χώρες.
Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την έναρξη του Ταμείου, ο κίνδυνος τώρα είναι ότι οι χώρες μπορεί να μην είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την επιβράδυνση της οικονομίας από τα υψηλότερα επιτόκια, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των κεφαλαίων στις περισσότερες χώρες (ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία).
Αξιολογεί τους παράγοντες που επηρεάζουν κάθε χώρα ξεχωριστά στη Νότια Ευρώπη και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επωφελείται περισσότερο όσον αφορά την οικονομική ώθηση που μεταφράζεται σε αύξηση του δανεισμού, ενώ αυτό θα παραμείνει πιθανότατα πολύ πιο υποτονικό στην Πορτογαλία, την Ιταλία και, κυρίως, την Ισπανία.
Συνολικά, η Deutsche Bank πιστεύει ότι η ώθηση στην αύξηση των χορηγήσεων δεν θα πρέπει να γίνει σημαντικός παράγοντας για την επιλογή συγκεκριμένων τραπεζών - βλέπει όμως ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να επωφεληθούν περισσότερο, ενώ η Banco BPM, η Sabadell ή η BCP είναι επίσης καλές επιλογές.
2_198.JPG
Παρακολούθηση του κρατικού κινδύνου: μια ιστορία ανισορροπίας και ανθεκτικότητας

Μετά από μερικά χρόνια σχετικής ηρεμίας, ο κρατικός κίνδυνος αρχίζει να φαίνεται ότι θα μπορούσε να γίνει και πάλι αρνητικός παράγοντας, με πιθανές παρενέργειες στις περιφερειακές τράπεζες.
Συνολικά, η Deutsche Bank αναμένουμε ότι οι τάσεις θα παραμείνουν σταθερές, με μια πιθανή ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού σε ορισμένες από τις χώρες να αποτελεί περισσότερο απειλή με τη μορφή οικονομικής επιβράδυνσης παρά αντίκτυπο στους τραπεζικούς ισολογισμούς ή στο κεφάλαιο λόγω της άμεσης έκθεσης σε κρατικούς οργανισμούς.
3_137.JPG
Τα spreads των κρατικών ομολόγων είναι ανθεκτικά, εξακολουθούν να υποστηρίζονται από το πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ

Αν και για αρκετά χρόνια τα spreads των κρατικών ομολόγων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης αντανακλούσαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι οικονομίες τους (ιδίως στην Ελλάδα, αλλά και αλλού), η αποκατεστημένη σταθερότητά τους αντανακλάται σε περιορισμένο spread έναντι του bund, πράγμα που σημαίνει ότι η αντίληψη του κινδύνου είναι σαφώς στρεβλωμένη προς τα κάτω.
Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πρόσφατα κάποιες πιέσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των ανησυχιών για τις οικονομίες.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν διατηρήσει τα χαμηλότερα spreads έναντι του bund, αλλά η Ελλάδα έχει καλύτερη έλξη από άλλες χώρες τελευταία, βοηθούμενη από τις καλές οικονομικές εξελίξεις και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις των προοπτικών (αν και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα).
Το μεγαλύτερο μέρος των καλών επιδόσεων στα περιφερειακά κράτη προέρχεται από τις οικονομικές βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν, οι οποίες μεταφράζονται επίσης σε υγιέστερες οικονομίες και αναβαθμισμένους τραπεζικούς τομείς.
Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε επίσης ότι το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ (PEPP) έχει συμβάλει στη διατήρηση των spreads σε χαμηλά επίπεδα και, παρόλο που οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων διακόπηκαν πριν από ένα χρόνο, η επανεπένδυση των πληρωμών κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν και αγοράζονται στο πλαίσιο του PEPP θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, επιτρέποντας ακόμη κάποια περαιτέρω στήριξη.
Εφόσον οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σχετικά σταθερές (με την ανάπτυξη να αναμένεται ακόμη υψηλότερη από ό,τι στην Ευρωζώνη, ιδίως στην Πορτογαλία και την Ελλάδα), η Deutsche Bank βλέπει τους κύριους κινδύνους να προέρχονται από μια υπερβολικά αρνητική επίδραση των επιτοκίων λόγω των "γερακίστικων" νομισματικών πολιτικών λόγω των δυσκολιών στον έλεγχο των επιπέδων του πληθωρισμού και από τις αυξανόμενες απαιτήσεις από την Ευρώπη για τον έλεγχο των δημόσιων ελλειμμάτων μετά το περιθώριο που δόθηκε για την καταπολέμηση των συνεπειών του COVID και του πολέμου στην Ουκρανία.
4_94.JPG
Η επανεξισορρόπηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει ζήτημα

Με βάση τα παραπάνω, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, μετά τις καταστροφικές συνέπειες από το GFC, οι περισσότερες από αυτές τις οικονομίες (ιδίως η Ελλάδα) διατήρησαν τον λόγο χρέους προς το ΑΕΠ τους πολύ υψηλότερο από το στοχευμένο από την ΕΕ επίπεδο του 60% - σε ένα μέσο όρο περίπου 84% στο τέλος του 2022.
Αν και τελευταία παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, από την άλλη πλευρά, έχουν σημειώσει και πάλι κάποια επιδείνωση, δεδομένης της έλλειψης σημαντικού ελέγχου των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων λόγω των επιπτώσεων του COVID στις οικονομίες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης