Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan Asset Management: Προσέξτε αυτό το ράλι στη Wall Street γιατί θυμίζει αυτό που οδήγησε στην κρίση του 2008

tags :
JP Morgan Asset Management: Προσέξτε αυτό το ράλι στη Wall Street γιατί θυμίζει αυτό που οδήγησε στην κρίση του 2008
Οι τάσεις από το 1980 δείχνουν ότι οι υφέσεις τείνουν να ξεκινούν πάνω από ένα έτος και ένα μήνα μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο συνεχιζόμενο ράλι των μετοχών, διότι δεν αντικατοπτρίζει τους διαφαινόμενους οικονομικούς κινδύνους και θυμίζει τους μήνες που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της JP Morgan Asset Management.
Ο Bob Michele δήλωσε στο CNBC ότι οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά του θυμίζουν την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου του 2008. «Βλέπουμε πράγματα που βλέπεις μόνο σε ύφεση ή όπου καταλήγεις σε ύφεση», δήλωσε ο Michele, αναφερόμενος στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, στην πιστωτική στενότητα που προκαλείται από την πίεση στον τραπεζικό τομέα, στους κινδύνους που συνδέονται με τα εμπορικά ακίνητα και στην ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων ομολόγων, η οποία θεωρείται ευρέως ως δείκτης ύφεσης.
Επισήμανε, επίσης, τις καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών των τελευταίων μηνών, με την JP Morgan να αναλαμβάνει την First Republic Bank μετά την πτώχευσή της - όπως έκανε και με την επενδυτική τράπεζα Bear Stearns τον Μάρτιο του 2008.
«Οι αγορές το είδαν ως εξής: υπήρξε μια κρίση, υπήρξε μια πολιτική αντίδραση και η κρίση λύθηκε», δήλωσε στο CNBC, αναφερόμενος στα γεγονότα της αγοράς του 2008. «Τότε είχατε ένα σταθερό τρίμηνο ράλι στις αγορές μετοχών».
Η προειδοποίηση του Michele έρχεται καθώς η πτωτική αγορά του S&P 500 έχει λήξει, θέτοντας τις βάσεις για μια νέα ανοδική αγορά. Το όριο επετεύχθη χάρη στα καλύτερα του φόβου εταιρικά κέρδη, την ανθεκτική οικονομία και την αγορά εργασίας και την προσδοκία ότι η Fed θα παγώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα.
Οι τάσεις από το 1980 δείχνουν ότι οι υφέσεις τείνουν να ξεκινούν πάνω από ένα έτος και ένα μήνα μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Michele. Η Fed αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά τον περασμένο μήνα και τα έχει ανεβάσει από σχεδόν μηδενικά σε πάνω από 5% από την περασμένη άνοιξη, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα είναι "θαύμα" αν η αμερικανική οικονομία αποφύγει την ύφεση μόλις τελειώσει η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης