Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Goldman Sachs προειδοποιεί για σενάριο «μίνι στασιμοπληθωρισμού»: Ο πληθωρισμός κατατρώει την ανάπτυξη

H Goldman Sachs προειδοποιεί για σενάριο «μίνι στασιμοπληθωρισμού»: Ο πληθωρισμός κατατρώει την ανάπτυξη
Ο στασιμοπληθωρισμός περιγράφει μια κατάσταση στασιμότητας της ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και υψηλού πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα
Για ένα σενάριο «μίνι στασιμοπληθωρισμού», όπου ο πληθωρισμός θα κατατρώει την ανάπτυξη, προειδοποιεί ο John Waldron από την Goldman Sachs.
«Αν θέλεις να σχηματίσεις μια πιο προσεκτική εικόνα, θα έλεγες ότι μπορεί να έχουμε ένα σενάριο μίνι στασιμοπληθωρισμού. Μπορεί να μην είναι μαζικός στασιμοπληθωρισμός, αλλά αν έχεις υποτονική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός δεν πέσει πραγματικά κάτω από το 3% και τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν 3 και πλέον τοις εκατό για κάποιο διάστημα, αυτό δεν θα αποκαλείται ύφεση, αλλά δεν θα αισθάνεσαι καλά», δήλωσε ο John Waldron κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Bloomberg Invest στη Νέα Υόρκη.
«Αυτό είναι το σενάριο για το οποίο κατά κάποιον τρόπο προετοιμαζόμαστε και ανησυχούμε, διότι αυτό είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, όπου απλά θα έχουμε υποτονική ανάπτυξη» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο στασιμοπληθωρισμός περιγράφει μια κατάσταση στασιμότητας της ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και υψηλού πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τον Waldron, οι ΗΠΑ μπορεί να αποφύγουν την ύφεση, αλλά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επίμονες πιέσεις στις τιμές. «Όταν μιλάω με τους πελάτες μας, είτε πρόκειται για εταιρικούς πελάτες είτε για επενδυτές, η μεγαλύτερη συζήτηση που ακούω είναι πόσο επίμονος θα είναι και πόσα θα πρέπει να κάνει η Fed η ΕΚΤ για να τον κατεβάσει στο στόχο του 2%;» τόνισε ο ίδιος.
Οι ΗΠΑ παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αναγκάζοντας τη Fed να λάβει επιθετικά μέτρα σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις στις τιμές. Τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,9% ετησίως - ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα στα μέσα του 2022, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Ο Waldron πρόσθεσε ότι «η επιμονή του πληθωρισμού στο σύστημα» από την πλευρά της προσφοράς είναι αυτό που αισθάνονται οι εταιρικοί πελάτες της τράπεζας της Wall Street.
«Αν διευθύνετε μια εταιρεία, έχετε υψηλότερες τιμές μισθών, υψηλότερες τιμές προσφοράς, έχετε μεταφέρει αυτή την πίεση τιμών στους πελάτες σας», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία μεταξύ των εταιρειών για το αν οι υψηλότερες τιμές θα επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης