Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ για Κύπρο: Ανθεκτική η οικονομία, ανάπτυξη 2,5% το 2023

ΔΝΤ για Κύπρο: Ανθεκτική η οικονομία, ανάπτυξη 2,5% το 2023
Έκθεση του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Η οικονομία της Κύπρου ήταν ανθεκτική στις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχολιάζει στην έκθεση για το Άρθρο IV το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως αναφέρεται, συνοπτικά, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,6% το 2022, καθώς η ζήτηση εκτοξεύθηκε μετά την πανδημία, ενώ οι αφίξεις τουριστών ανέκαμψαν. Παράλληλα, η απασχόληση ανέκαμψε και η ανεργία έπεσε σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές ενέργειας συνέβαλαν στον πληθωρισμό και σε μεγαλύτερο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε το 2,3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος μειώθηκε έντονα. Οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας στον τραπεζικό τομέα παρέμειναν υψηλοί και η κερδοφορία βελτιώθηκε. Η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από την αργή επίλυση των παλαιότερων NPLs, υπογραμμίζει το Ταμείο.
Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 2,5% το 2023, αντανακλώντας τη διάβρωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και τις καθυστερημένες επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε περίπου 3% μεσοπρόθεσμα, υποστηριζόμενη από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο υψηλός πληθωρισμός θα υποχωρήσει μόνο σταδιακά εν μέσω αυξημένων πληθωριστικών προσδοκιών και μισθολογικών πιέσεων. Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική φέτος, θα συμβάλει στη συγκράτηση των πιέσεων στις τιμές από τη συνολική ζήτηση και ο λόγος του δημόσιου χρέους βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία. Το εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα βελτιωθεί μετρίως αλλά θα παραμείνει σε σημαντικό έλλειμμα.
Το ΔΝΤ σχολιάζει πως οι προοπτικές είναι αβέβαιες με κινδύνους από κλιμάκωση του πολέμου και πιθανή ύφεση στην Ευρώπη. Εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξηθούν περαιτέρω και η μετακύλιση στους μισθούς ενταθεί, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο επίμενος από τον αναμενόμενο. Οι δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους δεδομένου του υψηλού ιδιωτικού χρέους.
Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Κύπρο:
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης