Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η Κύπρος είναι πολύ ευάλωτη στις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΔΝΤ: Η Κύπρος είναι πολύ ευάλωτη στις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 2% το 2022 από 5,5% το 2021
Σχετικά Άρθρα

Παρά τη μείωση της έκθεσης στη Ρωσία, η Κύπρος είναι «πολύ ευάλωτη» στις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί σε περίπου 2% το 2022 από 5,5% το 2021, αντανακλώντας κυρίως τον αντίκτυπο του πολέμου και των κυρώσεων στις εξαγωγές υπηρεσιών και το αρνητικό σοκ των όρων του εμπορίου από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη χώρα, μετά την ολοκλήρωση του μεταμνημονιακού ελέγχου.
«Ο άμεσος αντίκτυπος στον χρηματοπιστωτικό τομέα από τις κυρώσεις πιθανότατα θα είναι περιορισμένος δεδομένου ότι τα ανοίγματα στη Ρωσία έχουν μειωθεί μετά την οικονομική κρίση και ακόμη περισσότερο μετά την εκκαθάριση των εργασιών της RCB Bank» αναφέρει το ΔΝΤ.
Η παραγωγή και η απασχόληση επέστρεψαν στα προ της Covid επίπεδα πέρυσι (και η στήριξη της πολιτικής που σχετίζεται με τον Covid έχει καταργηθεί σε μεγάλο βαθμό), αλλά ο τουρισμός δεν έχει ανακάμψει πλήρως και ο τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αφίξεις από τη Ρωσία (περίπου 20% του συνόλου).
Ο βασικός κίνδυνος για την Κύπρο είναι η κλιμάκωση και η μεγαλύτερη διάρκεια του πολέμου και των κυρώσεων.
Επιπλέον, οι ανεξέλεγκτες εστίες Covid θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα μέτρα καραντίνας, διαταράσσοντας περαιτέρω την ανάκαμψη των υπηρεσιών και την εξωτερική ζήτηση.
Τέλος, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί φέτος και στη συνέχεια να αρχίσει να μειώνεται, αλλά θα παραμείνει υψηλός το 2023 και μετά, δεδομένης της παρατεταμένης μετακύλισης, αναφέρει το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης