Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κατάρρευση 30% στον S&P 500 έως τον Δεκέμβριο 2023 λόγω τραπεζών, «βλέπει» γκουρού των αγορών

Κατάρρευση 30% στον S&P 500 έως τον Δεκέμβριο 2023 λόγω τραπεζών, «βλέπει» γκουρού των αγορών
O Larry McDonald προειδοποιεί ότι ο S&P 500 θα καταρρεύσει κατά σχεδόν 30% σε περίπου 3.000 μονάδες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023
Σχετικά Άρθρα
Για κατάρρευση του S&P 500 κατά 30% έως τον Δεκέμβριο προειδοποιεί ο γκουρού των αγορών, Larry McDonald, επισημαίνοντας ότι το τριπλό πλήγμα της συρρίκνωσης των εταιρικών κερδών, των λιγότερων κρατικών δαπανών και των τραπεζικών προβλημάτων θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στις μετοχές.
Ο γκουρού των αγορών και ιδρυτής του «The Bear Traps Report» δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Business Insider ότι αναμένει ότι ο δείκτης αναφοράς των αμερικανικών μετοχών θα καταρρεύσει από τις περίπου 4.200 μονάδες σήμερα στις 3.000 μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που θα σηματοδοτούσε το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2020.
Ο McDonald έκανε μια παρόμοια εκτίμηση στις αρχές Μαρτίου, όταν δήλωσε ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να βυθιστεί κατά 30% μέσα στις επόμενες 60 ημέρες. Ο S&P 500 έχει κερδίσει 5% από τότε και έχει αυξηθεί σχεδόν 10% φέτος. Ωστόσο, ο McDonald υποστήριξε ότι η πρόβλεψή του δεν ήταν εντελώς εκτός πραγματικότητας. «Εσωτερικά έχουμε καταρρεύσει», δήλωσε στο Insider. «Αυτό που δεν έχει συντριβεί -εκεί που κάνω λάθος- είναι ότι το κεφάλαιο μετακινήθηκε από αυτά τα σημεία συντριβής σε σημεία που κρύβονται».
Ο McDonald εννοούσε ότι οι επενδυτές πούλησαν ένα σωρό μετοχές blue-chip τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αντί να επενδύσουν τα κεφάλαια στα κρατικά ομόλογα, όπως περίμενε, τα τοποθέτησαν σε άλλες μετοχές που θεωρούν πιο ανθεκτικές σε μια ύφεση. Οι επιλογές τους περιλάμβαναν τις Hershey's, McDonald's, Dick's Sporting Goods και μετοχές τεχνητής νοημοσύνης όπως η Nvidia και η Microsoft.
Πράγματι, περίπου το ένα πέμπτο των μετοχών του S&P 500 έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 10% φέτος και περίπου ο μισός δείκτης είναι στο κόκκινο, σύμφωνα με τα στοιχεία της SlickCharts. Αυτό σημαίνει ότι το σχεδόν διψήφιο κέρδος του δείκτη από τον Ιανουάριο έχει προέλθει από έναν σχετικά μικρό αριθμό μετοχών.

Ανησυχητικά σημάδια

Ο McDonald είναι πρώην trader και συγγραφέας του βιβλίου «A Colossal Failure of Common Sense: The Incredible Inside Story of the Collapse of Lehman Brothers». Έκανε αρκετούς παραλληλισμούς μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς και του σκηνικού πριν από την κατάρρευση του πρώην εργοδότη του το 2008 και την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Πρόκειται για ένα αργά κινούμενο ναυάγιο», είπε, απαριθμώντας διάφορους δείκτες που αναβοσβήνουν και σηματοδοτούν ότι ο πόνος βρίσκεται μπροστά μας για τους επενδυτές και την αμερικανική οικονομία. «Το φίδι είναι κοντά, το θηρίο μέσα στην αγορά σας λέει κάτι».
Για παράδειγμα, ο McDonald ξεχώρισε την πτώση της μετοχής της MetLife κατά σχεδόν 30% φέτος και σημείωσε ότι οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες συνήθως δεν υστερούν σε σχέση με την αγορά κατά ένα τεράστιο ποσό «εκτός αν συμβαίνει κάτι πολύ μεγάλο». Πρότεινε ότι η πτώση αντανακλά τις ανησυχίες σχετικά με το τεράστιο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων της εταιρείας, το οποίο πιθανόν να έχει δεχθεί πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια και τη στενότερη πίστωση.
Ο βετεράνος αναλυτής της αγοράς παρουσίασε τους παράγοντες που αναμένει να παρασύρουν τις μετοχές κατά 30% τους επόμενους επτά μήνες περίπου. Υποστήριξε ότι η μετά την πανδημία κυβερνητική γενναιοδωρία έχει βοηθήσει στην αποτροπή της ύφεσης, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν σύντομα να αναγκάσουν την κυβέρνηση Biden να περιορίσει τις δαπάνες της με αντάλλαγμα την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.
Ο McDonald υποστήριξε επίσης ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών θα πρέπει να υποχωρήσουν δεδομένης της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής αναταραχής. Αρκετές τράπεζες κατέρρευσαν ή διασώθηκαν από μεγαλύτερους αντιπάλους τις τελευταίες εβδομάδες, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να αποσυρθούν για να προστατευθούν από τα bank runs και να προκαλέσουν ακούσια πιστωτική κρίση.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αισθάνονται τη συμπίεση από τον ιστορικό πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία ασκούν πίεση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και απειλούν να σύρουν την οικονομία σε ύφεση. Η προοπτική λιγότερων δαπανών και επενδύσεων, αυστηρότερου δανεισμού, απότομων πληρωμών του χρέους και μεγαλύτερης ανεργίας προοιωνίζεται άσχημες συνέπειες για τα εταιρικά κέρδη και τις τιμές των μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης