Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα «μεγάλα ονόματα» της Wall Street προειδοποιούν για καταστροφή - Ανοιχτή επιστολή σε Biden για χρέος

Τα «μεγάλα ονόματα» της Wall Street προειδοποιούν για καταστροφή - Ανοιχτή επιστολή σε Biden για χρέος
Για καταστροφή στο χρηματιστήριο, εάν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα με το ανώτατο όριο του χρέους προειδοποιούν 144 στελέχη της Wall Street
Για «καταστροφή» στις αγορές, εάν οι ΗΠΑ δεν βρουν άμεσα λύση για το ανώτατο όριο του χρέους, προειδοποιούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street.
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon, το αφεντικό της Morgan Stanley, James Gorman, και άλλα 142 κορυφαία στελέχη υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο Joe Biden και τους ηγέτες του Κογκρέσου, με την οποία τους καλούσαν να επιλύσουν το συνεχιζόμενο αδιέξοδο πριν η κυβέρνηση ξεμείνει από μετρητά.
«Γράφουμε για να τονίσουμε τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μιας αποτυχίας του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», ανέφεραν τα στελέχη. «Χωρίς λύση, η κυβέρνηση είναι πιθανό να ξεμείνει από χρήματα ήδη από την 1η Ιουνίου» επισημαίνουν επίσης και υπογραμμίζουν ότι οι ενέργειες για τον τερματισμό της επικείμενης κρίσης χρέους είναι απαραίτητες.

Οι διαφωνίες για το χρέος

Το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα όριο για το πόσο μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση, που καθορίζεται από το Κογκρέσο.
Οι ΗΠΑ έφτασαν το ανώτατο όριο των 31,4 τρισ. δολαρίων στις 19 Ιανουαρίου, αλλά η κυβέρνηση Biden και η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης που έρχεται. Οι Ρεπουμπλικανοί αρνούνται να ψηφίσουν την άρση του ορίου δανεισμού, εκτός εάν ο Λευκός Οίκος συμφωνήσει σε μελλοντικές περικοπές δαπανών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Biden και τη Γερουσία, πρέπει να ψηφιστούν χωριστά.
Η λεγόμενη «ημερομηνία Χ» κατά την οποία η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα θα μπορούσε να είναι η 1η Ιουνίου, εκτός εάν το Κογκρέσο ψηφίσει για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, Janet Yellen.
Η τελευταία φορά που η κυβέρνηση έφτασε τόσο κοντά σε χρεοκοπία ήταν το 2011 - και αυτό οδήγησε σε πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο, επισημαίνουν οι υπογράφοντες την επιστολή της Τρίτης.

Η ανοιχτή επιστολή σε Biden

Τα στελέχη προειδοποίησαν ότι η αποτυχία να επιλυθεί σύντομα η αντιπαράθεση για το όριο του χρέους θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο καταστροφική αυτή τη φορά, με την οικονομία των ΗΠΑ να υποφέρει από υψηλό πληθωρισμό και να ταλανίζεται από την κατάρρευση των περιφερειακών δανειστών Silicon Valley Bank και First Republic τους τελευταίους μήνες.
«Η αποτυχία επίλυσης του σημερινού αδιεξόδου θα μπορούσε εύκολα να έχει πιο αρνητικές συνέπειες» αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους τα στελέχη της Wall Street.
«Αν και η αμερικανική οικονομία είναι γενικά ισχυρή, ο υψηλός πληθωρισμός έχει δημιουργήσει πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών πρόσφατων τραπεζικών χρεοκοπιών. Πολύ χειρότερα θα συμβούν αν η χώρα αθετήσει τις υποχρεώσεις του χρέους μας, γεγονός που θα αποδυναμώσει τη θέση μας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Προτρέπουμε έντονα να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία, ώστε η χώρα να μπορέσει να αποτρέψει αυτό το δυνητικά καταστροφικό σενάριο», πρόσθεσαν οι επιχειρηματίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης