Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η μεγάλη μεταστροφή της JP Morgan... Έχουν δίκιο όσοι βλέπουν μείωση επιτοκίων από τη Fed

Η μεγάλη μεταστροφή της JP Morgan... Έχουν δίκιο όσοι βλέπουν μείωση επιτοκίων από τη Fed
Οι απόψεις του Mac Gorain διαφέρουν από εκείνες της Goldman Sachs και της Barclays, οι οποίες προειδοποιούν ότι η Fed θα είναι λιγότερο επιθετική στη μείωση των επιτοκίων φέτος από ό,τι προβλέπουν οι αγορές
Η ύφεση στις ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ανάπτυξη χάνει τη δυναμική της, σύμφωνα με την JPMorgan.
"Η αγορά έχει δίκιο να βλέπει μειώσεις", δήλωσε ο Seamus Mac Gorain, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων επιτοκίων στο Λονδίνο.
"Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και θα χρειαστεί ύφεση για να τον μειώσει", είπε, προσθέτοντας ότι τα τραπεζικά προβλήματα των ΗΠΑ "έχουν κάνει την ύφεση πιο πιθανή".
Ο Mac Gorain, ο οποίος προτιμά τα κρατικά ομόλογα, συντάσσεται με τους επενδυτές swaps που προβλέπουν ότι η Fed θα κάνει μια στροφή πολιτικής ήδη από τον Σεπτέμβριο για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Όμως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα αποκρούσει αυτή την ιδέα, αυξάνοντας την προοπτική ότι τέτοια στοιχήματα μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ αν οι αξιωματούχοι διατηρήσουν μια περιοριστική στάση για να υποτάξουν τον πληθωρισμό.

Διαφωνούν οι Goldman Sachs και Barclays

Οι απόψεις του Mac Gorain διαφέρουν από εκείνες της Goldman Sachs και της Barclays, οι οποίες προειδοποιούν ότι η Fed θα είναι λιγότερο επιθετική στη μείωση των επιτοκίων φέτος από ό,τι προβλέπουν οι αγορές.
Η JPMorgan προτιμά τα κρατικά ομόλογα ως το απόλυτο αντιστάθμισμα έναντι μιας επιβράδυνσης και βλέπει πιθανότητα οι αποδόσεις των 10ετών να υποχωρήσουν κάτω από το 2,5% σε περίπτωση βαθιάς ύφεσης.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαπραγματεύονται σήμερα γύρω στο 3,52%, αφού είχε σκαρφαλώσει μέχρι και το 4,09% νωρίτερα φέτος.
"Τα κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι η καλύτερη αγορά", δήλωσε ο Mac Gorain, προσθέτοντας ότι "και άλλες αγορές έχουν αρχίσει να γίνονται πιο ελκυστικές", συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων προθεσμιακών επιτοκίων στην Ευρώπη.
"Το πραγματικό σημείο για να εμπλακείτε θα είναι όταν θα δείτε σαφείς ενδείξεις για τη στροφή του πληθωρισμού σε αυτές τις αγορές, η οποία μπορεί να μην έρθει μέχρι λίγο αργότερα μέσα στο καλοκαίρι", είπε.

Τι θα συμβεί με το ανώτατο όριο χρέους

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι θα επιλυθεί μετά από ένα επεισόδιο άγχους στην αγορά.
Θα έχετε αυτού του είδους τη μεταβλητότητα της αγοράς, όπως ακριβώς συνέβη το 2011, και αυτό θα είναι αρκετό για να ωθήσει την πολιτική διαδικασία προς τα εμπρός.
Είναι δύσκολο να πούμε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αν θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή αν μπορεί να γίνει λίγο αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
Έχουμε απομακρυνθεί από τα πολύ βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου.
Μπορούμε να επιτύχουμε υψηλότερη απόδοση, για παράδειγμα, κατέχοντας ιαπωνικά έντοκα γραμμάτια αντί για έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, αναφέρει ο Mac Gorain.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης