Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρομοκρατούν τις αναδυόμενες αγορές οι εκλογές στην Τουρκία - Τι ανακατατάξεις θα φέρουν

Τρομοκρατούν τις αναδυόμενες αγορές οι εκλογές στην Τουρκία - Τι ανακατατάξεις θα φέρουν
Οι εξάρσεις πολιτικής αστάθειας, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν ανακατατάξεις και φυγή προς την ποιότητα - ένα κακό μείγμα για τις αναδυόμενες αγορές
Σχετικά Άρθρα
Οι αλλαγές στο πολιτικό τοπίο των αναδυόμενων αγορών φέτος είναι το μεγάλο ζήτημα για τους επενδυτές, με ένα πλήθος επερχόμενων εκλογών να αυξάνουν την πίεση στα ομόλογα, τις μετοχές και τα νομίσματα που παραπαίουν.
Μία από τις πιο πολυσυζητημένες εκλογές της χρονιάς απέχει λιγότερο από μία εβδομάδα στην Τουρκία, ενώ άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες έχουν προγραμματιστεί σε σχεδόν δώδεκα χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη, η Αργεντινή και η Πολωνία ετοιμάζονται να προσέλθουν στις κάλπες.
Αυτό εισάγει ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας στις επενδύσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η πολιτική αβεβαιότητα επιδεινώνεται από κινδύνους που συνδέονται με τις παγκόσμιες τάσεις της νομισματικής πολιτικής, τις ανησυχίες για την ανάπτυξη και τις τραπεζικές ανησυχίες στα πλουσιότερα έθνη.
Οι επιδόσεις της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων ήταν ανθεκτικές στον απόηχο ενός ασταθούς πρώτου τριμήνου, χάρη στα θεμελιώδη μεγέθη και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.
Οι εξάρσεις πολιτικής αστάθειας, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν ανακατατάξεις και φυγή προς την ποιότητα - ένα κακό μείγμα για τις αναδυόμενες αγορές.

Οι κίνδυνοι

"Εάν ένας παράγοντας πολιτικού κινδύνου θερμανθεί ξαφνικά, μπορεί να αιφνιδιάσει τους επενδυτές", δήλωσε ο Sergey Dergachev, επικεφαλής του εταιρικού χρέους των αναδυόμενων αγορών στην Union Investment Privatfonds GmbH στη Φρανκφούρτη.
Οι βασικοί δείκτες αναφοράς των αναδυόμενων αγορών για μετοχές και νομίσματα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2% από τα τέλη του 2022.
Ένας δείκτης του Bloomberg για τα ομόλογα αναπτυσσόμενων χωρών σε δολάρια έχει αυξηθεί μόλις 2,7%.
Σε ορισμένες χώρες, οι θυμωμένοι ψηφοφόροι που έχουν πληγεί από την κρίση του κόστους ζωής ζητούν αλλαγές, συμβάλλοντας σε ανακατατάξεις ακόμη και πριν από τις εκλογές.
Ένα τέτοιο επεισόδιο διαδραματίστηκε στην Κολομβία, όπου ο αριστερός πρόεδρος Gustavo Petro απομάκρυνε απροσδόκητα επτά υπουργούς στα τέλη Απριλίου, συμπεριλαμβανομένου του φιλικού προς την αγορά επικεφαλής των οικονομικών του.
Η κίνηση αυτή ταρακούνησε τα κολομβιανά περιουσιακά στοιχεία, στέλνοντας το πέσο απότομα χαμηλότερα.
Στη Χιλή, την Κυριακή, συντηρητικά κόμματα επέφεραν συντριπτικό πλήγμα στην κυβέρνηση του προέδρου Gabriel Boric, υπονομεύοντας την προοδευτική ατζέντα του νεαρού ηγέτη και αναδεικνύοντας μια οπισθοχώρηση προς τα δεξιά.
Τα περιουσιακά στοιχεία της Χιλής αναμένεται να σημειώσουν άνοδο με αφορμή την είδηση.

Τα εμπορεύματα

"Οι κυβερνήσεις παντού πρέπει να εργαστούν για να τραβήξουν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων προς τα κάτω, σύμφωνα με τις τιμές χονδρικής, για να μην μετατραπούν σε υπαρξιακή απειλή για τους ψηφοφόρους τους και σε επακόλουθη απειλή για την πολιτική σταθερότητα", δήλωσε ο Simon Quijano-Evans, επικεφαλής οικονομολόγος της Gemcorp Capital Management στο Λονδίνο.
Στην Τουρκία, όπου ο Recep Tayyip Erdogan βρίσκεται αντιμέτωπος με μια διευρυνόμενη ομάδα κομμάτων της αντιπολίτευσης, η λίρα έχει χάσει 4,1% φέτος έναντι του δολαρίου και υποαποδίδει λιγότερο από τους περισσότερους ομολόγους της αναδυόμενης αγοράς.
Οι προσδοκίες για περαιτέρω υποτίμηση και μεγαλύτερη μεταβλητότητα γύρω από τις εκλογές οδήγησαν τον τραπεζικό όμιλο Swissquote Bank και τουλάχιστον μία τοπική χρηματιστηριακή εταιρεία να δηλώσουν ότι θα αναστείλουν τις συναλλαγές σε όλα τα ζεύγη νομισμάτων της τουρκικής λίρας για αρκετές ημέρες.
Τα μέτρα αντανακλούν την εντεινόμενη ανησυχία για απρόβλεπτες, άγριες διακυμάνσεις στις τουρκικές αγορές, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές.
Η μεταβλητότητα μιας εβδομάδας της λίρας έναντι του δολαρίου εκτινάχθηκε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022 - και το υψηλότερο παγκοσμίως.
Το διακύβευμα είναι επίσης υψηλό στην Αργεντινή, η οποία πρόκειται να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρό της τον Οκτώβριο.
Ο πρόεδρος Alberto Fernandez, η αντιπρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Mauricio Macri έχουν αποκλείσει την υποψηφιότητά τους, σε μια εποχή που η χώρα που μαστίζεται από τριψήφιο πληθωρισμό κινείται προς την ύφεση.
Το πέσο έχει υποχωρήσει έως και 40% στις παράλληλες αγορές φέτος, καθώς οι ντόπιοι επενδυτές αγοράζουν δολάρια για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό του 104%, ο οποίος δεν φαίνεται να επιβραδύνεται φέτος.
Τα υπερπόντια ομόλογα της Αργεντινής έχουν πέσει βαθύτερα σε προβληματικό έδαφος, καθώς τα διεθνή αποθέματα της κεντρικής τράπεζας κατρακυλούν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2016.

Δίδυμη κρίση

Σε ορισμένες χώρες, μια κρίση χρέους και μια πολιτική κρίση προκύπτουν ταυτόχρονα.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Shehbaz Sharif μάχεται για την εξουσία, ενώ η χώρα αγωνίζεται να αποφύγει τη χρεοκοπία, καθώς η διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καθυστερήσει.
Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο.
"Οι εκλογές που με ενδιαφέρουν περισσότερο είναι του Πακιστάν, καθώς βρίσκεται τόσο κοντά στη χρεοκοπία", δήλωσε ο Charles Robertson, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital.
"Στις ΗΠΑ, όλοι κοιτάζουν τις μεγάλες περιφερειακές τράπεζες για να δουν ποιος είναι ο επόμενος.
Στο χρέος των αναδυόμενων αγορών, το Πακιστάν είναι σαν μια μεγάλη περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ".
Ενώ οι αναδυόμενες αγορές "ξεχειλίζουν" από πολιτικούς κινδύνους, ορισμένοι επενδυτές προσπαθούν να περάσουν αυτή την ασταθή φάση εστιάζοντας σε μακροπρόθεσμες ευκαιρίες εκτός των χωρών με μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα.
Η GW&K Investment Management, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ποντάρει πολλά στην Κίνα, καθώς βλέπει ανάκαμψη των κερδών και των περιθωρίων κέρδους με κινητήρια δύναμη τις εταιρείες με επίκεντρο τον καταναλωτή.
"Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι γύρω από την Κίνα συνεχίζονται, αλλά είναι όλοι καλά τιμολογημένοι", δήλωσε ο Nuno Fernandes, διαχειριστής μετοχών της GW&K.
"Η οικονομική ανάκαμψη και ο κύκλος των κερδών είναι πιο συναρπαστικοί".
Προειδοποίησε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν σε μεγάλες ευκαιρίες όπως η Κίνα και η Ινδία, εκτός αν έχουν "βαθιά γνώση και θάρρος να μπουν σε αυτές τις μικρότερες χώρες".

Τα ζητήματα της εστίασης

- Στη Βραζιλία, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τόσο τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας όσο και την ανάγνωση του πληθωρισμού του Απριλίου
- Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή της Αργεντινής τον Απρίλιο ενδέχεται να δείξουν νέα αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού, καθώς αυξάνονται οι νομισματικές πιέσεις, σύμφωνα με το Bloomberg Economics
- Ο γενικός και ο βασικός πληθωρισμός του Μεξικού είναι έτοιμοι να επιβραδυνθούν και πάλι τον Απρίλιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Αποδίδουν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα η Banxico να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της στη συνεδρίαση της 18ης Μαΐου
- Το Bloomberg Economics αναμένει ότι η συνολική κοινωνική χρηματοδότηση της Κίνας τον Απρίλιο θα επιβραδυνθεί, αντανακλώντας τη μείωση των μηνιαίων τραπεζικών δανείων και τις χαμηλότερες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων
- Ο πληθωρισμός θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την Κίνα και την Ινδία, όπως και τα στοιχεία για το ΑΕΠ στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης