Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS Morningstar για Ελλάδα: Ανάπτυξη μόλις 1,1% το 2023 και 1,4% το 2024 - Στο 11,4% η ανεργία

DBRS Morningstar για Ελλάδα: Ανάπτυξη μόλις 1,1% το 2023 και 1,4% το 2024 - Στο 11,4% η ανεργία
Συντηρητική στις προβλέψεις της η DBRS...
Aνάπτυξη μόλις 1,1% το 2023 και 1,4% το 2024 «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η DBRS Morningstar… σε αντίθετη με το οικονομικό επιτελείο της χώρας μας, που έχει θέσει τον πήχη άνω του 2%.
Ο καναδικός οίκος λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στην Ουκρανία, που επιτείνουν την αβεβαιότητα και ωθούν ανοδικά τις τιμές στην Ενέργεια αλλά και στα αγαθά γενικότερα.
Eπίσης, σύμφωνα με την DBRS, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 11,4% φέτος και στο 11,3% το 2023.
Γενικότερα, όπως λέει ο καναδικός οίκος, τα οικονομικά στοιχεία το 2023 ήταν καλύτερα του αναμενομένου… οδηγώντας σε ορισμένες θετικές προσαρμογές στις προβλέψεις του 2023.
Μεταξύ των μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών, η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) έχει αποδειχθεί ανθεκτικότερη από το αναμενόμενο.
Η ανεργία παραμένει κοντά στο ιστορικό χαμηλό της και οι δαπάνες των νοικοκυριών συνεχίστηκαν παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν αναθεωρηθεί έως και 1,1% για το 2023.
Επίσης, οι προβλέψεις για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν επίσης βελτιωθεί για παρόμοιους λόγους κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα από τον Δεκέμβριο.
Αντίθετα, οι προβλέψεις για το 2024 έχουν υποβαθμιστεί καθώς οι προσδοκίες για ύφεση έχουν αναζωπυρωθεί…
1_166.JPG
Προοπτικές

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την DBRS Morningstar, ο επίμονος δομικός πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη σκοτεινιάζουν τις προοπτικές.
Συνολικά, η μέση πρόβλεψη για την ανάπτυξη στις χώρες της G-7 είναι κατά μέσο όρο μόλις 0,5% για το 2023 και 1,0% για το 2024.
Οι ασιατικές αναδυόμενες αγορές είναι ένα σχετικά φωτεινό σημείο, με την Κίνα και την Ινδία να αναμένεται να επιτύχουν ανάπτυξη 5,4% και 6,0%, αντίστοιχα, το 2023.
Περαιτέρω, στη Δύση, οι δημογραφικές αλλαγές, οι οποίες μειώνουν σταδιακά την προσφορά εργασίας σε πολλές προηγμένες οικονομίες, θα μπορούσαν να συμβάλουν σε συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις ακόμη και εν μέσω αδύναμων οικονομικών συνθηκών.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, μια ήπια ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να έχει περιορισμένες μόνο επιπτώσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών, όμως η DBRS εκφράζει ανησυχίες γιατί βλέπει τον κίνδυνο μιας καθυστερημένης αλλά πιο σοβαρής ύφεσης, εξαιτίας της νομισματικής σύσφιγξης ή κάποιου άλλου σοκ, να αυξάνεται.
Επιπροσθέτως, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει μία πρόκληση, αφού αναμένεται να υποχωρήσει μόνο σταδιακά, καθώς θα φαίνονται οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων.
Η DBRS εκτιμά ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα κάνουν μία παύση για το 2023, με κάποιες ήπιες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

Γεωπολιτική

Τέλος, σύμφωνα με τον οίκο, τα γεωπολιτικά ρίσκα παραμένουν μία εστία ανησυχίας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πηγή κάποιου σοκ.
Αυξημένες είναι και οι ανησυχίες για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, με την DBRS να σημειώνει ότι τα επίπεδα των κεφαλαίων των συστημικά σημαντικών τραπεζών φαίνονται ισχυρά.
Όμως, τα λιγότερο διαφοροποιημένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα δεν είναι άτρωτα μπροστά στα επιτοκιακά σοκ ή στα προβλήματα σε συγκεκριμένους κλάδους και αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης