Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο CEO της Goldman Sachs προειδοποιεί: Το τραπεζικό φιάσκο προκάλεσε σοκ στις αγορές και τώρα απειλεί την ανάπτυξη και τον δανεισμό

Ο CEO της Goldman Sachs προειδοποιεί: Το τραπεζικό φιάσκο προκάλεσε σοκ στις αγορές και τώρα απειλεί την ανάπτυξη και τον δανεισμό
Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs δήλωσε ότι το χάος οδήγησε σε αστάθεια και «τρέλανε» τις αποδόσεις των ομολόγων
Σχετικά Άρθρα
Οι καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ προκάλεσαν σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τώρα απειλούν να περιορίσουν τον δανεισμό και την άντληση κεφαλαίων μέσω των αγορών. Αυτή είναι η προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, David Solomon.
Ο ίδιος υπογράμμισε τις σαρωτικές, ιστορικές επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο. Όπως σημείωσε, οι καταρρεύσεις των τραπεζών προκάλεσαν καταιγισμό υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας και βαριές μειώσεις αποτίμησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ώθησαν τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές να οργανώσουν μια επείγουσα εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.
«Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε το μέγεθος της αναστάτωσης», δήλωσε ο Solomon κατά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών της Goldman για το α' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που παρείχε η AlphaSense/Sentieo. «Ορισμένες από τις κινήσεις της αγοράς κατά τη διάρκεια της περιόδου ήταν εκπληκτικές, ιδίως στα επιτόκια» τόνισε.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υπογράμμισε ότι οι αποδόσεις των 2ετών κρατικών ομολόγων έχουν μετακινηθεί κατά 50 μονάδες βάσης ή περισσότερο ενδοημερήσια μόνο τέσσερις φορές τα τελευταία 25 χρόνια. Οι τρεις από αυτές τις φορές ήταν τον Μάρτιο (η τέταρτη ημέρα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2008, στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης).
Την ίδια στιγμή, ο Solomon επεσήμανε ότι οι αποδόσεις των 2ετών κρατικών ομολόγων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση των τελευταίων 35 ετών στις 13 Μαρτίου. Περιέγραψε το χάος ως ένα «τεστ αντοχής στην πραγματική ζωή» που έδειξε την ανθεκτικότητα των μεγαλύτερων τραπεζών της Wall Street και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να έχει μόνιμες συνέπειες.
«Τα πρόσφατα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα μειώνουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πιστωτικής συρρίκνωσης, δεδομένου ότι το περιβάλλον περιορίζει τη διάθεση των τραπεζών να επεκτείνουν τις πιστώσεις» υποστήριξε ο ίδιος. «Συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές» συμπλήρωσε.
Ο Solomon προειδοποίησε ότι το τραπεζικό φιάσκο πιθανόν να περιορίσει τη ζήτηση για την άντληση κεφαλαίων στις δημόσιες αγορές και την εκτέλεση συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς ταρακούνησε τους επενδυτές και επιβάρυνε το οικονομικό outlook.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης