Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Αγοράστε Ευρώπη» - Η λάμψη των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένει, παρά την τραπεζική κρίση

«Αγοράστε Ευρώπη» - Η λάμψη των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένει, παρά την τραπεζική κρίση
Ελλείψει αρνητικών ειδήσεων από την οικονομία ή τα εταιρικά κέρδη, η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί προς το παρόν
Σχετικά Άρθρα
Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές απολαμβάνουν μια λάμψη που ακόμη και η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που προκάλεσε η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα δεν φαίνεται να μπορεί να εξασθενίσει, σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του.
Έχοντας ξεκινήσει το έτος σε ισχυρές βάσεις, καθώς η ενεργειακή κρίση υποχώρησε και η οικονομία της Κίνας άνοιξε ξανά από τα λουκέτα που σχετίζονται με την COVID, οι ευρωπαϊκές μετοχές, όπως και άλλες, έκαναν ένα βήμα πίσω μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών και την αναγκαστική διάσωση της Credit Suisse.
Δύο εβδομάδες σχετικής ηρεμίας ενθαρρύνουν τους επενδυτές να πάρουν και πάλι τη σκυτάλη του "Αγοράστε Ευρώπη", με κίνητρα τις φθηνές αποτιμήσεις, τις ενδείξεις ότι η επαναλειτουργία της Κίνας δίνει ώθηση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, το αδύναμο δολάριο και την άμβλυνση του πληθωρισμού.
Ο δείκτης STOXX 600, διαπραγματεύεται σε υψηλά 14 μηνών, ανεβάζοντας τα φετινά κέρδη σε σχεδόν 10%.
Αυτό συγκρίνεται με ένα ράλι 8% στον αμερικανικό δείκτη S&P 500.
Οι μετοχές των blue-chip έχουν σημειώσει ακόμη πιο εντυπωσιακή απόδοση, καθώς έχουν ανεβεί σε υψηλά 22 ετών αυτή την εβδομάδα και έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10% φέτος, ξεπερνώντας τους αντίστοιχους αμερικανικούς δείκτες.
Ελλείψει αρνητικών ειδήσεων από την οικονομία ή τα εταιρικά κέρδη, η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί προς το παρόν.

Φθηνές αποτιμήσεις λόγω ενεργειακής κρίσης

Ο James Rutland, διαχειριστής ευρωπαϊκών μετοχικών κεφαλαίων στην Invesco, σημείωσε ότι οι συνεχείς εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές πέρυσι, όταν η ενεργειακή κρίση επέφερε νέο πλήγμα στην περιοχή, είχαν αφήσει τις αποτιμήσεις σε πολύ φθηνά επίπεδα.
Ακόμη και μετά τα πρόσφατα κέρδη υπήρχαν παράγοντες υπέρ της Ευρώπης, είπε, καθώς "οι παγκόσμιοι επενδυτές δεν έχουν πραγματικά κοιτάξει την Ευρώπη για πολύ καιρό και υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιστραφεί αυτό το συνολικό αρνητικό κλίμα".
Ο ευρύς δείκτης ευρωπαϊκών μετοχών διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή 12,6, σε σύγκριση με τον δείκτη 18,1 για τον S&P 500, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Αυτό το premium των 5,5 μονάδων είναι πάνω από τον πενταετή μέσο όρο των 4 μονάδων περίπου, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται φθηνές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Ο Graham Secker, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών της Morgan Stanley δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν μια "διαρθρωτική υποαπόδοση" μεταξύ του τέλους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και του ξεσπάσματος της κρίσης COVID το 2020, με μια ανάκαμψη που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους.
"Αυτό διέσπασε τις ευρωπαϊκές μετοχές από τη σχετική πτωτική τους τάση, οπότε δεν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι τώρα ένας διαρθρωτικός υποαποδότης", δήλωσε.
"Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και δομική υπεραπόδοση, αλλά σημαίνει ότι οι επενδυτές προσαρμόζονται και έτσι υπάρχει μια σταθερή σταγόνα παγκόσμιου χρήματος που επιστρέφει στην Ευρώπη".
Η αδυναμία του δολαρίου, οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και τα κέρδη των εταιρειών που ενισχύθηκαν από την επαναλειτουργία της οικονομίας της Κίνας θεωρήθηκαν επίσης γενικότερα ως θετικά σημάδια.
Η LVMH, η μεγαλύτερη εταιρεία πολυτελείας στον κόσμο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αύξηση 17% στις πωλήσεις του πρώτου τριμήνου, υπερδιπλάσια των προσδοκιών των αναλυτών, καθώς οι επιχειρήσεις στην Κίνα ανέκαμψαν απότομα.
Η αγορά πολυτελών τσαντών Hermes ανέφερε ισχυρές πωλήσεις την Παρασκευή.
Δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο βαρύς σε πολυτέλεια γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.
"Οι μετοχές και οι τομείς που θεωρούμε ότι είναι καλά τοποθετημένοι για την επαναλειτουργία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ειδών πολυτελείας, θα πρέπει να συν

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης