Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζεται σε «CCC» η Ουκρανία, αρνητικό παραμένει το outlook

S&P: Υποβαθμίζεται σε «CCC» η Ουκρανία, αρνητικό παραμένει το outlook
Υποβαθμίζεται η αξιολόγηση της Ουκρανίας από την S&P
Σχετικά Άρθρα
Σε «CCC» υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -σε ξένο νόμισμα- της Ουκρανίας η Standard & Poor’s, διατηρώντας σε αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε σε «CCC+» η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε τοπικό νόμισμα -σταθερό outlook.
Το αρνητικό outlook αντανακλά τους κινδύνους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της Ουκρανίας, δεδομένου του σχεδίου αναδιάρθρωσης της κυβέρνησης.
«Η δράση αξιολόγησης ακολουθεί την επίσημη ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι θα αναδιαρθρώσει το εξωτερικό χρέος της σε ξένο νόμισμα για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ως μέρος της πρόσφατα συμφωνηθείσας, τετραετούς συμφωνίας, ύψους 15,6 δισεκ. δολαρίων με το ΔΝΤ. Η Ουκρανία υποφέρει από σημαντικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές πιέσεις που προκαλούνται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία. Κατανοούμε ότι οι παράμετροι και ο χρόνος της αναδιάρθρωσης δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί και εξαρτώνται από την αξιολόγηση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί στις αρχές του 2024.
Οι επίσημοι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, συμφώνησαν σε παράταση της αναβολής των πληρωμών του εξωτερικού χρέους μέχρι το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2027 , από την προηγουμένως συμφωνηθείσα περίοδο του Αυγούστου 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Η μεσοπρόθεσμη μακροοικονομική προοπτική της Ουκρανίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια και την εξέλιξη του πολέμου. Η βασική μας υπόθεση είναι ότι δεν θα υπάρξει τέλος στις εχθροπραξίες βραχυπρόθεσμα. Δεδομένης της σημαντικής ζημίας στο φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ουκρανίας -και το ισοζύγιο πληρωμών και οι δημοσιονομικές της θέσεις- εξαρτώνται από τη συνεχιζόμενη διεθνή οικονομική στήριξη, την πρόσβαση στις εξαγωγικές διαδρομές μέσω της Μαύρης Θάλασσας», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης