Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει οικονομικά η Ουκρανία – Το χρέος στη Δύση περίπου 1,5 φορές το ΑΕΠ

Καταρρέει οικονομικά η Ουκρανία – Το χρέος στη Δύση περίπου 1,5 φορές το ΑΕΠ
Απόλυτα εξαρτημένη οικονομικά από τη Δύση η Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Στην τραγική κατάσταση της ουκρανικής οικονομίας αναφέρεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Nikolay Azarov, ο οποίος εκτιμά ότι το χρέος προς τη Δύση μπορεί να ξεπεράσει το ΑΕΠ της χώρας κατά μιάμιση φορές.
«Σύμφωνα με αποτελέσματα του περασμένου έτους, ο όγκος του ουκρανικού ΑΕΠ έχει μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο (από 200 δις δολάρια σε 128 με130 δις δολάρια).
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, το 2023 η μείωση του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας μέχρι τα τέλη του 2023 μπορεί να αυξηθεί από 107 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα σε 180 με 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτήν την περίπτωση, το συνολικό χρέος της Ουκρανίας προς τους δυτικούς πιστωτές θα είναι περίπου 1,5 φορές το μέγεθος της οικονομίας της χώρας» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Azarov.

Απόλυτη εξάρτηση από τη Δύση

Όπως είπε ο Azarov, η τήρηση του προϋπολογισμού της Ουκρανίας εξαρτάται απόλυτα από τη δυτική βοήθεια.
«Η Ουκρανία τρέφεται από τα χέρια των χωρών του ΝΑΤΟ» και «θα πάψει να υπάρχει ως κράτος χωρίς το δανεισμό της Δύσης»
Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, το 2022 το Κίεβο έλαβε 32,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Δύση, εκ των οποίων τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από τις ΗΠΑ.
Εκτιμάται μάλιστα πως η ανάγκη της Ουκρανίας για δανεισμό θα αυξηθεί, καθώς η κυβέρνηση Zelensky ετοιμάζεται να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2023 με ένα έλλειμμα – ρεκόρ της τάξης των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ήδη ο Zelensky έχει ζητήσει από τη Δύση να καλύψει όλο αυτό το έλλειμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης