Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan για Ελλάδα: Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, επενδυτική βαθμίδα το 2024 – «Ουδέτεροι» για μετοχές - ομόλογα λόγω αστάθειας

JP Morgan για Ελλάδα: Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, επενδυτική βαθμίδα το 2024 – «Ουδέτεροι» για μετοχές - ομόλογα λόγω αστάθειας
Η Ελλάδα θα πάρει την  επενδυτική βαθμίδα ως το 2024... λέει η JP Morgan
Σχετικά Άρθρα
Στην εκτίμηση πως η Νέα Δημοκρατία θα κυβερνήσει ξανά την Ελλάδα μετά τις επικείμενες εκλογές προβαίνει με πρόσφατη έκθεσή της, που επιγράφεται «Global Fixed Income Markets Weekly», και την οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews, η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, επισημαίνοντας παράλληλα πως τα ελληνικά ομόλογα θα ανακτήσουν την επενδυτική βαθμίδα έως τις αρχές του 2024.
Την ίδια στιγμή, δίνει σύσταση «neutral» για μετοχές και ομόλογα, καθώς αναμένει οξυμμένη αστάθεια, που προβλέπεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες λόγω παρατεταμένης ακυβερνησίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, «στην Ελλάδα, θα διεξαχθούν εκλογές στις 21 Μαΐου 2023, όπως αναμενόταν.
Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές μετά από μια-δυο δεκαετίες στις οποίες δεν θα εκχωρηθεί το μπόνους των 50 έδρών στο κόμμα που θα κερδίσει την πλειοψηφία.
Ένας τροποποιημένος νόμος για τα μπόνους 50 εδρών θεσπίστηκε από το σημερινό κοινοβούλιο, αλλά θα τεθεί σε ισχύ στις επόμενες εκλογές, μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της δημοτικότητας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ειδικά μετά το πρόσφατο σιδηροδρομικό ατύχημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επωφελείται από αυτό (Γράφημα 9).
Καταγραφή_104.JPG
Δεδομένων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και της απουσίας του μπόνους των 50 εδρών, η προσδοκία είναι ότι οι εκλογές του Μαΐου 2023 είναι απίθανο να αποφέρουν βιώσιμη πλειοψηφία.
Ως εκ τούτου, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, βασισμένη σε νέα πριμοδότηση στην πλειοψηφία παραμένει το πιο πιθανό σενάριο.
Η προσδοκία μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε πλειοψηφία είτε κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις δεύτερες εκλογές, συνεχίζοντας την εφαρμογή της εποικοδομητικής πολιτικής ατζέντας της.
Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε κινδύνους αυξημένης αστάθειας στις αγορές μέχρι τις εκλογές - ειδικά εάν η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να κλείνει».

Για τα ελληνικά ομόλογα…

Σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, η JP Morgan αναφέρει πως την περασμένη εβδομάδα εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια της ΕΕ, πιθανότατα λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που είχε η νέα έξοδος στις αγορές.
Μετά την έκδοση του νέου 5ετούς η Ελλάδα έχει καλύψει το 75% των ακαθάριστων αναγκών έκδοσης για το 2023 σε σχέση με τις προβλέψεις της JP Morgan (6 δισ. ευρώ από συνολικά 8 δισ. ευρώ που αναμένει η JP Morgan συνολικά φέτος) περιορίζοντας την ανάγκη να βγει στην πρωτογενή αγορά έως ότου συσταθεί νέα κυβέρνηση, πιθανόν έως τα τέλη του γ’ τριμήνου.
Όπως έχει αναφερθεί ξανά, «σε γενικές γραμμές, διατηρούμε θετική στάση για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ εκτιμάμε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται το χρέος της σταθερά έως ελαφρώς πιο κάτω από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023, δηλαδή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα κινηθούν στα ίδια ή σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, δεδομένων των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών και της πιθανότητας η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα έως τις αρχές του 2024».
Ωστόσο, συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα, «παραμένουμε ουδέτεροι για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα λόγω των κινδύνων που επισύρει η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου».
Πάντως, για τους επενδυτές οι οποίοι επιθυμούν να τηρήσουν overweight στάση στην Ελλάδα, τα ομόλογα διάρκειας 7-10 ετών είναι ακόμη ελκυστικά, καθώς τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με τα υψηλότερα περιθώρια ανάκαμψης σε σχέση με άλλα ομόλογα της περιφέρειας» καταλήγει η τράπεζα.
φδσαφσδα.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης