Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η τραγωδία της Ελλάδας δεν θα σταματήσει, όσα Eurogroup κι αν γίνουν - Οι Ευρωπαίοι δίνουν χρήματα για διάσωση αγνοώντας την ανάπτυξη - Τι εκτιμούν Wells Fargo, Societe Generale και Eurasia Group

Η τραγωδία της Ελλάδας δεν θα σταματήσει, όσα Eurogroup κι αν γίνουν - Οι Ευρωπαίοι δίνουν χρήματα για διάσωση αγνοώντας την ανάπτυξη - Τι εκτιμούν Wells Fargo, Societe Generale και Eurasia Group
Μπορεί η Ελλάδα να έλαβε και επισήμως τη διετή παράταση στην εφαρμογή της λιτότητας, ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ανακούφιση θα είναι προσωρινή, καθώς το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται.
"Το πρόβλημα για τους επενδυτές σήμερα είναι ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται, προοπτική που θα απαιτήσει περισσότερα κεφάλαια", αναφέρει ο Christopher Paul, αναλυτής της Wells Fargo Advisors, ο οποίος εφιστά την προσοχή στην ήδη μεγάλη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και τον υπερτριπλασιασμό της ανεργίας.
Η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει εκτιμήσει ότι η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,5% το 2013. Αυτό θα ωθήσει το χρέος της σχεδόν στο 190% του ΑΕΠ, και το πρωτογενές πλεόνασμα μόλις στο 0,4%, κάτω δηλαδή από την αρχική πρόβλεψη του 1,1%. Υπό αυτά τα δεδομένα, με τη διετή παράταση, η Αθήνα θα πρέπει μέχρι το 2016 και όχι από το 2014 να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ, στόχο που ορισμένοι οικονομολόγοι εξακολουθούν να θεωρούν ανέφικτο.
"Ο κίνδυνος είναι ότι μια νέα συμφωνία, με τη μορφή που φαίνεται να λαμβάνει, θα μπορούσε ακόμα να είναι δύσκολη για την Ελλάδα", αναφέρει ο οικονομολόγος της Societe Generale, Μ. Marcussen. "Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη, κάτι που θα απαιτήσει περισσότερα περισσότερα χρήματα από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης".
Οι συμφωνίες των Ευρωπαίων όμως συνοδεύονται από σκληρά μέτρα παρακολούθησης, τα οποία εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση σε μεγαλύτερη εγχώρια πολιτική πίεση.
Ο αναλυτής του Eurasia Group, Mujtaba Rahman, δήλωσε ότι η εποπτεία θα μπορούσε να δίδει στην ΕΚΤ την δικαιοδοσία να λειτουργεί ένα λογαριασμό μεσεγγύησης, αποδεσμεύοντας τα χρήματα μόνο για τη χρηματοδότηση του χρέους και όχι των δαπανών γενικής κυβέρνησης, αν η χώρα δεν πληροί τους όρους διάσωσης.
Όλα αυτά μόνο έξοδο από το τούνελ δεν υποδεικνύουν, παρατηρεί ο Rahman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης