Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η νομισματική σύσφιξη φέρνει οικονομική κρίση τα τελευταία 70 χρόνια

Morgan Stanley: Η νομισματική σύσφιξη φέρνει οικονομική κρίση τα τελευταία 70 χρόνια
Για οικονομική κρίση εξαιτίας της νομισματικής σύσφιξης, προειδοποιεί η Morgan Stanley
Σχετικά Άρθρα
Στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) επιρρίπτει τις ευθύνες για μία επικείμενη οικονομική κρίση / ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου η Morgan Stanley, διά στόματος του αναλυτή της στο Λονδίνο, Graham Secker.
Μιλώντας στο MarketWatch, υπογραμμίζει πως «κάθε κύκλος αύξησης των επιτοκίων τα τελευταία 70 χρόνια κατέληξε σε ύφεση (περίπου στο 80% των περιπτώσεων) ή/και σε οικονομική κρίση (το 1984 και το 1994). Πριν από μία εβδομάδα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή η παρατήρηση είναι θεωρητικού επιπέδου. Πλέον, όμως, διαφαίνεται ότι θα γίνει το ίδιο και αυτήν τη φορά».
Βέβαια, ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας σημειώνει ότι οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις δεν οδηγούν απαραίτητα σε υφέσεις -όπως π.χ. το 1984, 1987, 1994, 1998.
«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι οι αγορές θα κινηθούν με βάση την αρχή "ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου" εστιάζοντας: 1) στην προοπτική ουσιαστικής σύσφιξης των κεφαλαίων και των προτύπων για δανεισμό και 2) στη βαθιά ανεστραμμένη καμπύλη της απόδοσης των ομολόγων κατά το ξέσπασμα των πρόσφατων εξελίξεων», σχολίασε.
Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές μετοχές («overweight» σύσταση), ο αναλυτής εκτιμά πως θα είναι ευμετάβλητες. «Είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε πόσο μεγάλο μέρος της υποαπόδοσης των ευρωπαϊκών τραπεζών οφείλεται στις ανησυχίες για την προοπτική του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου και όχι στον κινδύνο μετάδοσης ή στις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και στις προσδοκίες για τα επιτόκια. Πιστεύουμε ότι ο τελευταίος παράγοντας είχε σημαντική συμβολή και ως εκ τούτου οποιαδήποτε ανάκαμψη εδώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια ανοδική μεταβλητότητα στις τράπεζες».
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης