Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συναγερμός από τη Morgan Stanley - Πουλήστε τα πάντα σε μετοχές... έρχεται κραχ - Κρατήστε μετρητά

Συναγερμός από τη Morgan Stanley - Πουλήστε τα πάντα σε μετοχές... έρχεται κραχ - Κρατήστε μετρητά
Η Morgan Stanley προειδοποιεί τους επενδυτές να μειώσουν άμεσα την έκθεσή τους στον κίνδυνο
Να πουλήσουν ότι μετοχές έχουν συστήνει στους επενδυτές η Morgan Stanley, μετά τους παγκόσμιους τραπεζικούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά και η Credit Suisse.
Ο κορυφαίος επενδύσεων της Morgan Stanley συμβουλεύει τους επενδυτές να πουλήσουν σε τυχόν ανακάμψεις στις τιμές των μετοχών που μπορεί να ακολουθήσουν τα ρυθμιστικά μέτρα στήριξης μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) την περασμένη εβδομάδα.
"Προτείνουμε να πουλήσουμε σε τυχόν αναπηδήσεις μετά από την κυβερνητική παρέμβαση για την καταστολή της άμεσης κρίσης ρευστότητας στην SVB και σε άλλα ιδρύματα μέχρι να φτάσουμε σε νέα χαμηλά επίπεδα της αγοράς bear, τουλάχιστον", έγραψε ο Mike Wilson, της Morgan Stanley.
Ο υπεύθυνος επενδύσεων της Morgan Stanley πιστεύει ότι η κατάρρευση της SVB και η επακόλουθη απόφαση της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) να κλείσει την Signature Bank στη Νέα Υόρκη είναι ενδεικτικές των επιπτώσεων που επέφερε η αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ως στόχο να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό χρημάτων με την ελπίδα να μειωθεί η καταναλωτική ζήτηση, η οποία στη συνέχεια θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Κρατήστε μετρητά...

Με τα χρήματα να είναι πιο ακριβά για δανεισμό, οι πελάτες των τραπεζών θα αντλούν συνήθως περισσότερο από τις καταθέσεις τους.
Καθώς η πελατειακή βάση της SVB άρχισε να αντλεί από τις καταθέσεις της, η SVB αναγκάστηκε να πουλήσει επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία για να συμβαδίσει με τις αποπληρωμές των καταθετών.
Καθώς η τράπεζα αγωνιζόταν να συμβαδίσει με τους καταθέτες, ακόμη περισσότεροι καταθέτες ανησύχησαν και άρχισαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την τράπεζα, δημιουργώντας ένα bank run στην SVB που οδήγησε στην κατάρρευσή της.
Ο Wilson ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι τα προβλήματα με την SVB και την Signature Bank είναι ενδεικτικά μιας πολύ ευρύτερης συστημικής αποτυχίας των τραπεζών, όπως στην περίπτωση της χρηματοπιστωτικής ύφεσης του 2008, αλλά πιστεύει ότι η αποτυχία της SVB και της Signature Bank πιθανότατα θα καταπνίξει την οικονομική ανάπτυξη.
"Αντί για ένα τυχαίο ή ιδιοσυγκρασιακό σοκ, βλέπουμε τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας ως έναν ακόμη παράγοντα υποστήριξης των αρνητικών προοπτικών μας για την ανάπτυξη των κερδών", έγραψε ο Wilson.
Ο Wilson επανέλαβε επίσης την πεποίθησή του ότι η ανάκαμψη των μετοχών τον Οκτώβριο ήταν πιθανότατα μια "παγίδα για τους ταύρους" που έπιασε τους αισιόδοξους επενδυτές ότι οι αγορές θα βελτιωθούν μετά το sell off πέρυσι.
Ο Wilson αντίθετα πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμένει αργή και τα χαμηλά δεν τα έχουμε δει ακόμη.
"Εν ολίγοις, η πολιτική της Fed αρχίζει να δαγκώνει και είναι απίθανο να αντιστραφεί ακόμη και αν η Fed σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων ή την ποσοτική σύσφιξη - δηλαδή, ο κύβος έχει ριφθεί για περαιτέρω πτώσεις κερδών σε σχέση με τη συναίνεση και τις προσδοκίες των εταιρειών", έγραψε ο Wilson.

Ο Biden λέει ότι οι επενδυτές είναι "ασφαλείς

Ο πρόεδρος Joe Biden απηύθυνε ομιλία, διαβεβαιώνοντας τους επενδυτές ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι "ασφαλές", παρά την κατάρρευση της SVB και το κλείσιμο της Signature Bank την περασμένη εβδομάδα.
"Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι οι τραπεζικές τους καταθέσεις θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν", δήλωσε ο Biden.
Τα χρήματα που αντλούνται από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων, το οποίο διαχειρίζεται το FDIC, θα αναπληρώνονται μέσω ειδικής εισφοράς που επιβάλλεται στις τράπεζες.
Η αξιολόγηση χρησιμεύει ως ένα είδος ειδικού ασφαλίστρου για τις τράπεζες μετά από αυτές τις πρόσφατες πτωχεύσεις, επιτρέποντας στο FDIC να ανταποκριθεί σε μελλοντικές τραπεζικές πτωχεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης