Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Στο 4% θα αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ εντός του 2023

Credit Suisse: Στο 4% θα αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ εντός του 2023
Περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από πλευράς ΕΚΤ αναμένει η Credit Suisse
Σχετικά Άρθρα
Συνέχεια της ταχείας νομισματικής σύσφιξης από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένει η Credit Suisse, «βλέποντας» τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, η ελβετική τράπεζα αναμένει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυξήσεις της τάξεως των 25 μ.β. στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, του Μαΐου, του Ιουνίου και του Ιουλίου 2023.
Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (Terminal Rate) θα φθάσει το 4%. Η προηγούμενη εκτίμηση της Credit Suisse, έκανε λόγο για επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,5% εντός του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω.
Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3%, 3,25% και 2,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 9 Φεβρουαρίου 2023.

Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ «δείχνουν» τα πρακτικά του Φεβρουαρίου

Περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων για να εισέλθει η πολιτική σε περιοριστικό έδαφος, καταδεικνύουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ (1-2/02), σύμφωνα με το Reuters.
«Τα επιτόκια πολιτικής ήταν, επί του παρόντος, μόλις και μετά βίας συμβατά με το εύρος των εκτιμήσεων για το ουδέτερο επιτόκιο.
Εκφράστηκε η άποψη ότι εξακολουθεί να υπάρχει αξία στο να προωθηθούν αυξήσεις των επιτοκίων στην παρούσα φάση.
Την ίδια ώρα, εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με την προτεινόμενη ανακοίνωση πρόθεσης για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Μαρτίου.
Σημειώθηκε ότι η βραχυπρόθεσμη δυναμική του πυρήνα του πληθωρισμού είχε επίσης αρχίσει να μειώνεται κάπως.
Οι αγορές δίνουν πλέον μεγαλύτερη προσοχή στον πυρήνα του πληθωρισμού, παρά στον πληθωρισμό σε επίπεδο τιμών για να εκτιμήσουν τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, συμφώνησαν ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για ένα σπιράλ μισθολογικών τιμών.
Οι μισθολογικές πιέσεις διευρύνονται, ενώ οι καλύτερες από τις αναμενόμενες προοπτικές ανάπτυξης θα συνέβαλλαν στη συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης